Türkiye iddiaları dün yalanlamıştı! Pompeo duyurdu, ABD'den şok hamle

ABD yönetimi, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle Panama bayraklı "Adrian Darya-1" adlı İran gemisini yaptırım listesine ekledi. Geminin serbest bırakıldıktan sonra Türkiye'ye geleceği iddia edilmişti ancak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu söylentileri Norveç ziyaretinde yalanlamıştı.

Türkiye iddiaları dün yalanlamıştı! Pompeo duyurdu, ABD'den şok hamle
Türkiye iddiaları dün yalanlamıştı! Pompeo duyurdu, ABD'den şok hamle
GİRİŞ 31.08.2019 08:35 GÜNCELLEME 31.08.2019 17:21
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

ABD Hazine Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu geminin İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü adlı örgüt yararına petrol taşıdığı iddia edildi.

 

 

Açıklamaya göre söz konusu tanker, taşıdığı 2.1 milyon varil İran ham petrolünün, ABD'nin yaptırım listesinde bulunan Devrim Muhafızları Ordusu'na destek sağlamak amacıyla taşındığı gerekçesiyle yaptırım listesine alındı.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da söz konusu gemiyle ilgili Twitter hesabından bir açıklama yaparak, "İran Dışişleri Bakanı Zarif Adrian Darya-1'in Suriye'ye gitmediği yönünde İngiltere'ye garanti verdi. Ancak biz, söz konusu tankerin Suriye'nin Tartus limanına gittiği yönünde güvenilir bilgilere sahibiz" ifadesini kullandı.

 

 

TÜRKİYE İDDİALARI YALANLAMIŞTI

Geminin serbest bırakıldıktan sonra Türkiye'ye geleceği iddia edilmişti ancak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu söylentileri Norveç ziyaretinde yalanlamıştı. Çavuşoğlu, Adriyan Darya'nın Lübnan'a doğru gittiğini söylemişti.

LÜBNAN: BİZE DE GELMİYOR

Lübnan Enerji Bakanı Neda Bustani, Suriye'ye petrol taşıdığı gerekçesiyle Cebelitarık'ta alıkonulup serbest bırakılan İran'a ait tankerden kendilerine bir talep gelmediğini belirtirken, Maliye Bakanı Ali Hasan Halil de Adrian Darya 1 tankerinin Lübnan'a doğru yol aldığına dair kendilerine bilgi ulaşmadığını söyledi.

TANKER KRİZİ

İngiltere'ye bağlı Cebelitarık Özerk Yönetimi, 4 Temmuz'da, Suriye'ye yönelik ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle Panama bayraklı "Grace 1" adlı İran tankerini alıkoymuştu. İranlı yetkililer ise tankerin bırakılmasını aksi halde misillemede bulunacaklarını açıklamıştı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu da 19 Temmuz'da İngiltere bandıralı "Steno Impero" adlı petrol tankerini Hürmüz Boğazı'ndan geçişi sırasında denizcilik kurallarına riayet etmediği gerekçesiyle alıkoyduğunu duyurmuştu.

Cebelitarık Yüksek Mahkemesi, İran tankerini 15 Ağustos'ta serbest bırakma kararı almış ancak ABD'deki Columbia Bölge Mahkemesi İran tankerine el koyma kararı çıkarmıştı.

İran, "Grace 1" adlı tankere serbest bırakıldıktan sonra kendi bayrağını çekmiş ve adını "Adrian Darya-1" olarak değiştirmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 33
  • remzi 4 yıl önce Şikayet Et
    daha önce böyle bir gemi daha akdenizde dolanıp durdu amerika herkesi tehdit etti .sonra amerikanın işbirlikcisi israil gemiyi ucuza kapattı . işte korsan amerika . yine aynı taktik .
    Cevapla
  • 57.Alay 4 yıl önce Şikayet Et
    Gemi kibris in kuzeyinde varis limani iskenderun olarak gorunuyor.bakalim kismet.
    Cevapla
  • kaptan 4 yıl önce Şikayet Et
    o tanker kudus halki icin petrol tasiyor ve kudus direnisi adina faliyet gösteriyorsa her hangi bir liman a yanassin iran bayragi indirilsin üzerine TÜRK sancagini cekin gelsin abd dokun sun bakalim sonrada direk olarak o petrolü ülkemize aktarin mali degerini de kudus gazze filistin icin hamas yönetimine aktarin abd kansiz i ITRAIL e her tür destegi verecek müslüman lar FILISTIN icin bir adim atinca TERÖRIST ilan edilcek yok böyle bir dünya gerekiyorsa örgütler olssun nerde abd üssü varsa hayati dünyayi zindan edin it lere
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu düzen böyle gidemez. Her kafasını Bizans ekonomik yaptırım tehditi. Sonun gelio ABD. Ama deprem,ama sel ,ama ruzgar
    Cevapla
  • Yusuf 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD Pislettiği DÜNYA' nın gündemini saptırmak için DÜNYA' YI KİRLİ gösterme derdinde "ABD madem Kendi pisliğimizi örtemiyoruz O zaman Herkesi kötü ve kirli gösterelim"
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Katar'dan Türkiye açıklaması: Onurlu duruşu takdir ediyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan çocuklarla bir araya geldi