Tahran’dan gelişmiş santrifüj adımı

İran, ABD’nin yaptırımlarına karşılık nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azaltma kararının üçüncü aşamasında uranyumu yüzde 20’den fazla zenginleştirme kapasitesine sahip gelişmiş santrifüjler kullanacaklarını açıkladı.

Tahran’dan gelişmiş santrifüj adımı
Tahran’dan gelişmiş santrifüj adımı
GİRİŞ 08.09.2019 08:25 GÜNCELLEME 08.09.2019 08:29
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

İRAN Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, dün başkent Tahran’da düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azaltma sürecinin üçüncü aşamasını önceki gün başlattığını duyurdu.

Üçüncü aşamada araştırma ve geliştirme taahhütlerini askıya aldıklarını ve uranyum zenginleştirme için gelişmiş IR4 VE IR6 santrifüjlerine gaz enjekte etmeye başladıklarını aktaran Kemalvendi, “Araştırma ve geliştirme konusundaki sınırlamaları kaldırmaya başladık. Bu aşamada çok daha gelişmiş santrifüjler kullanacağız. Diğer tarafın sözlerini yerine getirmesi durumunda tüm bu adımlardan geriye dönüş olacaktır. İhtiyaçlarımız doğrultusunda araştırma ve geliştirme için yeni santrifüjler geliştireceğiz” dedi.

AVRUPA’YA UYARI

 

 

İran’ın yüzde 20 ve ötesinde uranyum zenginleştirme kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Kemalvendi, “Uranyum zenginleştirme düzeyi hakkında bir yükümlülüğümüz bulunmuyor ancak şu anda uranyumu yüzde 20 zenginleştirmeye ihtiyacımız yok” diye konuştu. Tahran’ın anlaşmadaki taahhütlerini azaltma adımlarını şeffaf bir şekilde sürdüreceğini vurgulayan Kemalvendi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) nükleer tesislerdeki denetimlerini kısıtlama kararı almadıklarını belirtti. Kemalvendi, “Avrupa, nükleer anlaşmayı kurtarmak için fazla zaman kalmadığını bilmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

UAEA: KONUYU RAPOR ETTİK

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran’ın uranyum zenginleştirmek için gelişmiş santrifüjler kullanma kararına ilişkin gelişmelerden haberdar olduklarını, konunun ülkede bulunan ajans müfettişleri tarafından Viyana’daki kurumun merkezine rapor edildiğini duyurdu. UAEA’nın resmi sosyal medya hesabından, İran’ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azaltma sürecinin üçüncü aşamasına başlamasıyla birlikte gelişmiş santrifüjler kullanma kararına ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, “Ajansın İran’da sahadaki müfettişleri ilgili bütün faaliyetleri UAEA’nın Viyana’daki merkezine rapor edeceklerdir” ifadelerine yer verildi.

YORUMLAR 6
  • Mesitto 4 yıl önce Şikayet Et
    Yapın tabiki İsrail nükleer silah yapacak ABD yapacak Rusya yapacak Avrupa yapacak İran yapınca olmaz yapamazsın yok öyle yagma
    Cevapla
  • Alp 4 yıl önce Şikayet Et
    İran mert davranıyor abd kovboyları ve haçlılara karşı. Keşke bir de Dünya İslam Birliği olarak biz Müslümanlar tek yürek ve tek ses olabilseydik. heyhat! Zavallı ve paramparça olduk!
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    Tüm yaptırımların amacı İsrailin güvenliğini sağlamak!!"Suyu neden bulandırdın ?" bahaneleri bulup "müslüman mahallesinde salyangoz satıyorlar..? Yıllar önce de kimse İrana silah satmayacak / ticaret yapmayacak diyen ABD değil miydi? Eeee sonra ne oldu? Meğerse ABD'li Yarbay Oliver NORTH İran'a gizli silah satmış ve paraları da Nikaragua gerillalarına yollamış. ??Uydur kaydır ikiz kuleler masalıyla Irak ve Afganistan işgali ? Hani Saddamda kimyasal silah vardı ? Dönemin Genelkurmay başkanı POWEL bile özür diledi utancından insan içine çıkamıyor??
    Cevapla
  • kayra-keskin 4 yıl önce Şikayet Et
    bi yapamadınız şu atombombasını
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD İran'a saldırmak için bahaneler arıyor. Ateşi yaktıktan sonra kenara çekilecek İRAN -SUUD savaşını zevkle seyredecektir. Buna BAE - Bahreyn - Yemen- Mısır - Ürdün - Lübnan katılacak. Suriye zaten yanıyor. Yangına devam. İran ve Irak'ı geçmişte 8 sene savaştıran zihniyet şimdi de "Şİİ-SUNNİ SAVAŞI" planında.Silah sanayisine üç beş yağlı müşteri, Ve de İsrail pusuda. Ziyafeti bekliyor. Umarım İslam dünyası AKILLANIR da birlik ve beraberliği kurar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor