AB'de yeni dönem! Canlı yayında Türkiye ve Erdoğan açıklaması

Avrupa Komisyonu'nun yeni seçilen başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Komisyonu için taslak üye listesini son dakika koduyla dünyaya açıkladı. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecini takip edecek Komisyon üyesi, Macar sağ siyasetçi Laszlo Trocsanyi olarak belirlendi. Trocsanyi, göçmen karşıtı politikalarıyla tanınıyor.

AB'de yeni dönem! Canlı yayında Türkiye ve Erdoğan açıklaması
AB'de yeni dönem! Canlı yayında Türkiye ve Erdoğan açıklaması
GİRİŞ 10.09.2019 14:11 GÜNCELLEME 10.09.2019 17:22
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Avrupa Komisyonu'nun yeni seçilen başkanı Ursula von der Leyen, önümüzdeki dönemde takip edeceği programı ve kendisine eşlik edecek komisyon üyelerine ilişkin taslak listeyi açıkladı.

 

 

TÜRKİYE AÇIKLAMASI! ERDOĞAN SORUSUNU CEVAPSIZ BIRAKTI

Türkiye'nin üyeliği konusunda ne düşündüğü sorulan yeni Komisyon Başkanı, üye olmak isteyen ülkelere yaklaşımlarının bu ülkelerin tavrına bağlı olacağını belirtti.

 

 

Von der Leyen, "Bu ülkelerin bize, Avrupa Birliği üyesi olmaya hazır olduklarını göstermeleri gerekiyor. Türkiye hakkında son yıllarda bu yönde bir ilerleme görmedim. Hatta tersi bir durum söz konusu. Avrupa değerlerine ve kurallarına yaklaştıklarını gösterme görevi, üye olmak isteyen ülkelere düşüyor" açıklamasında bulundu.

"Avrupa Birliği, Suriyeli sığınmacılar için Türkiye'ye milyarlarca euro vermeye devam edecek mi?" şeklindeki soruya Van der Leyen, Türkiye ile AB arasındaki düzensiz göçlerin 2016'da yapılan anlaşma öncesinde çok yüksek olduğunu ve bu nedenle anlaşmanın kendileri için önemli olduğunu söyleyerek cevap verdi.

Seçilmiş başkan, "AB sığınmacı kamplarına yatırım amaçlı Türkiye'ye 6 milyar euro verdi. Bu para, kamplardaki çocukların eğitimi gibi konularda kullanılması için verildi. Miktarın ne kadarının teslim edildiği konusu son zamanlarda tartışılıyor, bence bu sayının kesinleştirilmesi önemli çünkü bundan sorumluyuz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sığınmacılara AB kapılarını açabilecekleri yönündeki açıklamalarını hatırlatan bir gazetecinin, "Bu konuda Türkiye'ye daha fazla yardım için müzakere yapmaya hazır mısınız?" şeklindeki sorusunu Van der Leyen cevapsız bıraktı.

Alman siyasetçi, Türkiye'ye 6 milyar euroluk yardımın ne kadarının ödendiği konusunun çözülmesi gerektiğini söyleyerek, "Ben şu andaki anlaşmadan bahsediyorum. Gerisine sonra bakacağız" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'Yİ TAKİP EDEN ÜYE DE BELLİ OLDU

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecini takip edecek Komisyon üyesi, Macar sağ siyasetçi Laszlo Trocsanyi olarak belirlendi. Trocsanyi, göçmen karşıtı politikalarıyla tanınıyor.

LİSTEDE KİMLER VAR?

Avrupa Birliği üye ülkelerinin verdiği öneriler doğrultusunda adaylarla birebir görüşen Belçika doğumlu Alman siyasetçi Von der Leyen, listenin son halini paylaştı.

Buna göre taslak liste şu şekilde:

Komisyonun İspanyol üyesi Josep Borrell'in AB Dışilişkiler Yüksek Temsilciği pozisyonunu alması bekleniyor.

Diğer yandan Avrupa Birliği'nden ayrılma sürecinde olan Birleşik Krallık içinse listede bir aday bulunmuyor.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Ursula von der Leyen başkanlığında hazırlanan listenin Avrupa Birliği Antlaşması doğrultusunda ilk aşamada AB Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor. Liste onay alırsa, AB'nin resmi gazetesinde yayımlanacak.

Ardından adaylar Avrupa Parlamentosu'nun ilgili komiteleri tarafından mülakata alınacak. Parlamento, bu mülakatların sonrasında Avrupa Komisyonu listesinin tamamını oylayacak. Parlamentoda yeterli çoğunluk alındığında yeni üyeler AB Konseyi tarafından resmi olarak atanarak yeni görevlerine başlayacak.

Ursula von der Leyen, Avrupalı liderlerin uzun süren müzakereleri sonrasında Komisyon Başkanlığı için öne çıkan aday olmuş, temmuzda Avrupa Parlamentosu'nda yapılan oylamayla 327'ye karşı 383 oyla bu göreve seçilmişti.

KAYNAK: EURONEWS
YORUMLAR 12
  • abc 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir refarandum yapılsın artık
    Cevapla
  • Ölürüm Türkiyem 4 yıl önce Şikayet Et
    Canını yiyim bu güzel vatanımın bee tek 1 soruyla sesinizi solunuzu keseriz zındık kefereler sizi...!
    Cevapla
  • hemşerim 4 yıl önce Şikayet Et
    kapılar açılınca görürsün, kim laik kim değil
    Cevapla
  • Hacivat 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyeyi oyalaya oyalaya bir hal oldular avrupa ya zaten almicaklar cünkü hacli birligi vizesiz seyahat konusundada türkiyeye yalan söylediler haziran ayindan sonra olacakti oda olmadi 6 milyar vaad ettiler gene yalan söylediler hala vermediler mülteci lere gelince türkiye avrupanin mülteci kampi oldu devlet bu haclilara dur demedigi sürece bunlar daha cok türkiye yi kullanacak artik bu ise dur demeli önce mültecilere tüm kapilar ardina kadar acilmali avrupa ile tüm iliskiler askeri dahil kesilmeli türkiyenin kalkinamamasinin bas sebebi avrupa dir
    Cevapla
  • dvr 4 yıl önce Şikayet Et
    sifata bak hele reis kadar taş düşsün başına emi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan İsrail-İran açıklaması: İki taraf da farklı şeyler söylüyor
İsrail İran'a saldırdı! Türkiye'den son dakika açıklaması