O detayı ilk kez açıkladı: Türkiye...

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiades, Euronews'e özel bir röportaj verdi. Anastasiadis, 9 Ağustos KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir görüşme yaptıklarını ve bir metin üzerinde anlaştıklarını ancak bu metnin Türkiye tarafından onaylanmadığı söyledi. Doğu Akdeniz'deki gerginliğe de değinen Rum lider, Türkiye'yi uluslararası hukuka uymamakla suçlayıp AB ile tehdit etti.

O detayı ilk kez açıkladı: Türkiye...
O detayı ilk kez açıkladı: Türkiye...
GİRİŞ 11.09.2019 16:30 GÜNCELLEME 11.09.2019 17:37
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin petrol ve doğalgaz arama çalışmaları nedeniyle ilişkilerin gerildiği Kıbrıs'ta taraflar, Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yürütülen müzakerelerden sonuç alamadı.

 

 

BM Genel Sekreteri Geçici Özel Danışmanı Jane Holl Lute aracılığıyla yapılan görüşmelerde Rum ve Türk yönetimleri, barış görüşmelerinin başlatılması için yapılan müzakerelerde ortak bir çerçeve üzerinde anlaşamadı.

Euronews'a konuşan Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiades, ilerleme kaydedilmemesine neden olarak Ankara'nın tutumunu gösterdi.

 

 

Rum liderin Euronews'e verdiği röportajdan bir kare...

"ANLAŞILAN TÜRKİYE'NİN ONAYI GEREKİYORMUŞ"

Atina ziyareti sırasında Euronews'un sorularını cevaplayan Anastasiades, süreci şu şekilde anlattı: "(Mustafa) Akıncı ile 9 Ağustos'ta genel çerçeve konusunda yaptığımız gayriresmi görüşme sonrasında olumlu bir mesaj almıştık. İkimiz de Lute'a telefonla bilgi verdik ve kendisi Kıbrıs'a geldi. Daha sonra çıkabilecek sorunların önüne geçmek için basit bir metin hazırladı ama anlaşılan bu metnin Türkiye tarafından da onaylanması gerekiyormuş. Anlaşılan bu şekilde."

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: LAF OLSUN DİYE MÜZAKEREYE BAŞLAMANIN ANLAMI YOK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün yaptığı açıklamada Türkiye'nin Kıbrıs'ta çözüm için her türlü seçeneğe açık olduğunu söylemiş ancak "Bizim ve Kıbrıs Türkü için hassas olan ve vazgeçilmez olan kırmızı çizgiler var. Bunların en önemli unsuru ise siyasi eşitliktir, etkin katılımdır ve dönüşümlü başkanlıktır. Bunların da önceden net bir şekilde belirlenip tartışmanın dışına çıkarılması gerekiyor. Bundan sonraki müzakere ise sonuç odaklı ve net bir çerçeveyle olmalıdır ki artık bir başarısızlığı daha Türkiye olarak da Kıbrıs tarafı olarak da kaldıramayız. Laf olsun diye müzakereye başlamanın da bir anlamı yoktur diye düşünüyoruz" ifadesini kullanmıştı.

TÜRKİYE'YE TEHDİT: AVRUPA YOLUNDA İLERLEYEN BİR ÜLKE İÇİN...

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz sondaj çalışmalarına da değinen Anastasiades, Avrupa Birliği'nin (AB) bu konuda önemli adımlar attığını söyledi.

Anastasiades, "Avrupa Birliği sözlü uyarılardan yaptırım uygulamalarına geçti. Ama önemli olan yaptırım uygulamaları değil, önemli olan sorun çıkaranların uluslararası hukuka uyması gerektiğini anlaması, özellikle de Avrupa yolunda devam etmek istiyorsa" şeklinde konuştu.

Adadaki iki liderin, eylül ayında gerçekleşecek BM Genel Kurulu 74. oturumunda Genel Sekreter Antonio Guterres ile bir araya gelmesi bekleniyor. Bu görüşmenin Kıbrıs'taki barış süreci için kritik önem taşıyacağı düşünülüyor.

KAYNAK: EURONEWS
YORUMLAR 6
  • NuR76 4 yıl önce Şikayet Et
    Kktc türkiyeye baglanmali! O zaman fazla ötemezler!
    Cevapla
  • Maçkalı 4 yıl önce Şikayet Et
    kim ipler AB yi
    Cevapla
  • Türkiye, 4 yıl önce Şikayet Et
    Sevgili Anastasiades, biz Türkiye olarak Avrupa yolunda ilerliyoruz. Ancak, bu yolda ilerlememiz artık kendi inisiyatifimiz dedir. Bizim avrupa yolunda devam etmemizi eğer avrupa istiyorsa, o zaman yolu ilerlenebilir yapmalıdır. Öncelikle tehdit dilinden vaz geçip bir ülkeyi temsilen konuştuğunu tahayyül etmelisin. G.Kıbrıs'ın şahsi menfaatlerini düşündüğü kadar, bizde K.Kıbrıs'ın ve Anavatan Türkiye'nin menfaatlerini düşünüp bu bağlamda karar verebiliyoruz. Türkiye'ye sınır olup Avrupa'nın kanatlarının altına sığınıp sömürge devleti olmaktansa, gelin kanatlarımızın altına kendi iradenizle karar almanın keyfine varın.
    Cevapla
  • mert 4 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrıs sorununun bir tek çözümü var o da Kıbrısın tamamen Türk Milletine ait olduğunun bu süslü şımarık gavurcuklar tarafından kabul edilerek yunanistana defolup gitmelerinden ibarettir vesselam.
    Cevapla
  • ben tek siz hepiniz 4 yıl önce Şikayet Et
    değer ve önceliklerimizi avrupa uğruna feda edersek abye giren türkiye olmaz. farklı bir ülke haline geliriz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'