Alman basını: Trump'ın İran hesabı tutmadı!

ABD Başkanı Trump’ın İran politikası, Merkel’in Riyad’a silah ihracatına başlanmaması kararı Alman basınında ele alınan konular arasında.

Alman basını: Trump'ın İran hesabı tutmadı!
Alman basını: Trump'ın İran hesabı tutmadı!
GİRİŞ 18.09.2019 12:11 GÜNCELLEME 18.09.2019 12:11

Almanya’da Suudi Arabistan’a silah satışına yeniden başlanması tartışmalarına ilişkin olarak Başbakan Angela Merkel, silah ihracatını askıya alma kararında bir değişikliğe gitmeyeceklerini açıkladı. 

Mannheimer Morgen gazetesindeki yorumda Merkel’in bu kararının doğru olduğu ifade ediliyor. 

“Merkel nadiren net açıklamalarda bulunur. Başbakan Suudi Arabistan’a olası silah ihracatı konusunda da açıkça görüşünü ifade etti. Bu ay sonunda sona ermesi öngörülen silah ihracatının askıya alınması uygulaması sürecek. Başbakan bu kararla doğru bir tutum sergiliyor. Bu kararla, kendi partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) içinde başlayan tartışmalara da son vermiş oldu. Bölgeye daha fazla silah göndererek yangına körükle gitmek yerine diplomatik bir atılıma ihtiyaç var. Bu da Alman hükümetine takdir kazandıracak bir adım olur.”

ARTIK TRUMP DA ANLADI

Berliner Morgenpost gazetesi ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesi ile başlayan ve iki ülke arasında giderek tırmanan gerilimi ele alıyor. 

“ABD Başkanı, nükleer anlaşmadan düşüncesizce çekilerek açtığı çukurda bir parça daha dibe kaydı. Yaptırımlarla uygulanacak azami baskının İran’ı yıkacağı ve merhamet dileneceği konusunda danışmanları onu ikna etmişti. Ancak beklenen olmadı. Tam tersine kuşatma altındaki İran bu çatışmacı siyasetin bedelini ödeyebileceklerini hasımlarına yavaş yavaş gösterdi. Donald Trump’ın izlediği strateji Beyaz Saray’ın telkin ettiği gibi çok sayıda kazançlının karşısında tek kaybedenin İran olduğu bir durum yaratmadı. Bunun yerine sonunda herkes kaybeden olabilir. Suudiler bunu geçen Cumartesi günü yaşanan felaketten sonra anladı. ABD Başkanı Trump da bunu artık anlıyor gibi görünüyor.”

KAYNAK: DW TÜRKÇE
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mısır: Arap dünyasında Filistin için hareketlilik var
Meteoroloji'den 17 il için sarı kodlu alarm! Hem kuvvetli sağanak hem aşırı sıcak uyarısı