Tusk'tan tarihi itiraf: Bizim tarihimiz bunlarla dolu! Yok ettik!

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Amazon ormanlarındaki yangınlara ilişkin, 'Ağaçların yetişmek için yıllara ihtiyacı var ancak yanması bir dakika' ifadesini kullandı. 'Kimseye ders vermek istemediğini belirten Tusk, 'buna hakkımız yok çünkü kendi tarihimiz de büyük ölçüde sanayileşme ve arazi açmak için ormanların yok edilmesinden ibaret' şeklinde bir de özeleştiride bulundu.

GİRİŞ 23.09.2019 19:58 GÜNCELLEME 23.09.2019 19:59
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu Görüşmelerine katılmak üzere ABD'nin New York kentinde bulunan Tusk, Amazon ormanlarındaki yangınlara ilişkin eylem toplantısında konuştu.

 

 

"AMAZON ORMANLARININ YANMASI BİR ŞOK"

Ormanların yanmasının nerede ve ne ölçüde olduğuna bakılmaksızın bir trajedi olduğuna dikkati çeken Tusk, "Ağaçların yetişmek için yıllara ihtiyacı var ancak yanması bir dakika. Aslında bunu bildiğimizi sanıyoruz ama Amazon ormanlarının yanması gibi bir şok ancak bizi uykudan uyandırabildi." değerlendirmesinde bulundu.

 

 

"BİZİM KENDİ TARİHİMİZ DE ORMANLARIN YOK EDİLMESİNDEN İBARET"

Tusk, "Kimseye ders vermek istemiyoruz, buna hakkımız yok çünkü kendi tarihimiz de büyük ölçüde sanayileşme ve arazi açmak için ormanların yok edilmesinden ibaret." dedi.

"ORMANLARIN OLMADIĞI BİR GEZEGEN ÇÖLE DÖNÜŞÜR"

Ormanların olmadığı bir gezegenin çöle dönüşeceğine işaret eden Tusk, "Ormanların yakılması sadece çevreci aktivistlerin sorunu değil. Onlar, milyonlarca sıradan Avrupalının duygularına seslendi." ifadesini kullandı.

AMAZONLAR'DA OCAKTAN İTİBAREN 83 BİNDEN FAZLA YANGIN ÇIKTI

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE), 29 Ağustos'ta yayımladığı açıklamada, bu yıl Amazonlar'da 1 Ocak'tan itibaren 83 binden fazla yangın çıktığını ve hala yerlilerin yaşadığı 148 bölgede yaklaşık 3 bin 553 yangınla mücadele edildiğini bildirmişti.

DÜNYANIN AKCİĞERLERİ: AMAZONLAR!

Yeryüzündeki oksijenin yüzde 20'sini sağlayan, "Dünya'nın akciğerleri" olarak adlandırılan Amazon Yağmur Ormanları yılda 1 milyar tondan fazla atmosferik karbonun emilmesini sağlıyor.

DÜNYADAKİ BİTKİ VE HAYVAN TÜRLERİNİN 3'TE 1'İ AMAZONLAR'DA

Dünyadaki bitki ve hayvan türlerinin 3'te 1'ini barındıran Amazonlar, 8 ayrı Güney Amerika ülkesinde yaşayan 400'den fazla yerli kabileye de ev sahipliği yapıyor.

AMAZONLAR'DAKİ ORMAN TAHRİBATINDA BOLSONARO ETKİSİ

Sivil toplum kuruluşları, Amazonlar'daki orman tahribatının artmasında Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hükümetinin, yasa dışı çiftçilik ve madencilikle mücadeleyi azaltmasının yanı sıra korunan alanlarda uygulanan para cezaları ile ekipmanların imha edilmesi gibi tedbirleri ihmal etmesinin rol oynadığını belirtiyor.

Bolsonaro, devlet başkanı seçiminden önce Amazonlar'ın korunmasının ülke ekonomisinin gelişimine engel olduğunu belirterek, bu alanı ticari kullanıma açma sözü vermişti.

INPE'nin raporlarına öfkelenen Bolsonaro, bu raporların ülkenin itibarını zedelediğini ileri sürmüş ve enstitünün Brezilya'nın değil, bazı sivil toplum kuruluşlarının hizmetinde çalıştığını savunmuştu.

Olaydan kısa süre sonra ise INPE Başkanı Ricardo Galvao, görevine devam etmeyeceğini belirterek, istifa etmiş ve sebebini "sürdürülemez bir durum" olarak açıklamıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • Yıldırım 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD- AB'nin aç gözlülüğü dünyayı mafetti.
    Cevapla
  • Çiçek 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu nasıl olmuşsa doğru konuşabilmiş bunlarda dogru konuşan çok az nadir görünrn bir şey sanırım mecbur kalmış yakında orman kalmasa doğal afetler olucak ondan söylemiş tir
    Cevapla
  • Erdoğan 4 yıl önce Şikayet Et
    Evet doğru dünyayı maddi manevi kirletmede ve yaşanmaz hale getirmede avrupa abd 1 nci sırada
    Cevapla
  • Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Bilerek ormanları yok ediliyor.. radyasyonu emen oksijen kalitesini yükselttiği için vb.. Neden hep ormanlarımız çamlık. pimi çekilmiş bomba kozlaklar nasıl patlayıp çevreye yayılıyor...
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın insanlar arasındaki savaşı keşke petrol ve enerji kaynakları için değilde Ormanların yaşamasını sağlamak ağaçlandırmak için olsa. Emisyonsuz araçlar, zararı ısısı sıfırlanmış fabrikalar, temiz su kaynaklarını besleme çoğaltma çalışmaları olsa kısaca dünyaya zarar veren herşeyden insan elini çekse Dünya kendi atmosferini 20 yılda düzenler küresel ısınma durur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!