Suudi Arabistan'dan açıklama: Biz öldürmedik, ajanlar öldürdü

Suudi Arabistan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr, "Aramco saldırılarıyla ilgili soruşturmanın sonuçları açıklandıktan sonra diplomatik, ekonomik ve askeri anlamdaki tüm seçenekleri belirleyeceğiz" dedi. Kaşıkçı cinayetiyle ilgili de, ülkesinin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'yı öldürmediğini ancak Kaşıkçı'nın resmi bir karar verilmeden Suudi hükümetinin ajanları tarafından öldürüldüğünü söyledi.

Suudi Arabistan'dan açıklama: Biz öldürmedik, ajanlar öldürdü
Suudi Arabistan'dan açıklama: Biz öldürmedik, ajanlar öldürdü
GİRİŞ 25.09.2019 10:12 GÜNCELLEME 25.09.2019 10:12
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr, ülkesinin milli petrol şirketi Saudi Aramco'yu hedef alan saldırılara karşılık vermede askeri seçeneği uzak görmediğini belirtti.

 

 

Birleşmiş Milletler (BM) 74'üncü Genel Kurul görüşmeleri için New York'ta bulunan Cubeyr, düzenlediği basın toplantısında, ülkesinde, petrol devi Aramco'nun hayati öneme sahip iki tesisine yönelik saldırının kaynağının belirlenmesi için soruşturma yürütüldüğünü ifade etti.

Cubeyr, "Aramco saldırılarıyla ilgili soruşturmanın sonuçları açıklandıktan sonra diplomatik, ekonomik ve askeri anlamdaki tüm seçenekleri belirleyeceğiz" dedi.

 

 

Saldırıda kullanılan silahların İran yapımı olduğunu, dolayısıyla Tahran'ın Aramco saldırılarından sorumlu olduğunu vurgulayan Cubeyr, ülkesinin ne pahasına olursa olsun savaştan kaçınmakta kararlı olduğunu ancak İran'ın tehditleri karşısında elleri bağlı durmayacaklarını kaydetti.

İran'ın Hizbullah'a ve Husilere balistik füze sağladığına işaret eden Cubeyr, Tahran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırma tutumuna son vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Cubeyr, ABD ile İran dosyasını yakından incelediklerini belirterek, Washington ile Tahran'ın ne pahasına olursa olsun nükleer silah edinmemesi konusunda hemfikir olduklarını söyledi.

"CEMAL KAŞIKÇI'YI ÖLDÜRMEDİK"

Adil Cubeyr ayrıca, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili de konuştu. Cubeyr, katıldığı bir oturumda yaptığı açıklamada, ülkesinin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'yı öldürmediğini ancak Kaşıkçı'nın resmi bir karar verilmeden Suudi hükümetinin ajanları tarafından öldürüldüğünü söyledi.

ARAMCO PETROL TESİSLERİNE SALDIRI

Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait iki tesiste, cumartesi günü yerel saatle 04.00'te silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) düzenlenen saldırı sonucu yangın çıktığı açıklanmıştı. Yemen'deki Husiler, ölen ya da yaralananın olmadığı saldırıyı 10 SİHA kullanarak düzenlediklerini iddia etmişti.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan'ın tesislerine yapılan saldırı nedeniyle ülkenin petrol üretiminde günlük 5,7 milyon varil kesinti olduğu belirtilmişti.

Saldırının ardında İran'ın olduğunu öne süren ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a giderken yaptığı açıklamada, bir kez daha petrol tesislerinin vurulmasından İran'ı sorumlu tutmuş ve saldırıyı ilk kez "savaş nedeni" sözleriyle tanımlamıştı. Zarif ise Pompeo'yu, ABD Başkanı Donald Trump'ı İran'a karşı bir savaşa sürüklemek için aldatmaya çalışmakla suçlamış ve İran'ın saldırıyla ilgisi olmadığını savunmuştu. Trump ise ABD'nin savaşa hiç olmadığı kadar hazır olduğunu ancak savaşın en son seçenek olacağını belirtmişti.

Pompeo daha sonra savaş söylemlerinden geri adım atarak, İran'a karşı uluslararası bir koalisyon kurma çabasında olduklarını ve "barışçıl bir çözüm" amaçladıklarını açıklamıştı.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, Husiler ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) desteğini alan hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. İran yönetimi ise Yemen'de Husilere destek veriyor.

KAYNAK: AA, AP
YORUMLAR 60
  • Turan 4 yıl önce Şikayet Et
    Hiçbir ajan emir almadan hareket etmez. Emiri de kimin verdiğini cümle alem biliyor.
    Cevapla
  • El arabia 4 yıl önce Şikayet Et
    Miz öldürmedik diyor, suudi ajanları öldürdü diyor. Sanki başka ülke suudi ajanı. Mekan suudi elçilik binası, içeriye girenler suudi ajanlar, ve bu suudi ajanlar suudi dış işleri bakanlığı bakanı cuıbeyr 'in görev yaptığı ülke yani suudi arabistan kendisi yapmıştır. ajanda sensin ülkeside sensin. bakan olmuş ama bunu algılayamıyor.
    Cevapla
  • Aziz 4 yıl önce Şikayet Et
    Herkesi kendileri gibi MAL sanıyorlar.
    Cevapla
  • isa 4 yıl önce Şikayet Et
    Insanlarin akliyla alay etmeyin. Kendinizi iyice rezil etmeyin.
    Cevapla
  • 777 4 yıl önce Şikayet Et
    hıı dedem öldürdü.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!