Pentagon, F-35 kaskının dudak uçuklatan fiyatını açıkladı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), F-35 kasklarının yeni fiyatının 737 bin dolara yükseldiğini açıkladı. İlk başta 400 bin dolar, 2018 yılında ise maliyeti 600 bin dolara çıkan kaskın, geliştirme çalışmaları devam ediyor. Yeni özelliklerin eklenmesi beklenen kaskın maliyetinin daha da artacağı tahmin ediliyor.

Pentagon, F-35 kaskının dudak uçuklatan fiyatını açıkladı
Pentagon, F-35 kaskının dudak uçuklatan fiyatını açıkladı
GİRİŞ 25.09.2019 17:58 GÜNCELLEME 26.09.2019 10:04
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), F-35 kasklarının yeni fiyatını açıkladı. Lockheed Martin firmasının daha önce verilmiş olan sabit fiyatlı, teslimat süresi ve miktarı belirsiz sözleşmesinde 352 milyon 672 bin 6 dolar değerinde bir değişiklik yaptı.

 

 

Bu değişiklik, F-35 Lightning II programını destekleyen Lot 12-14 üçüncü nesil kaska monteli göstergelerin satın alınmasını kapsayacak şekilde fiyatı içeriyor.

 

 

Çalışma Fort Worth, Texas'ta yürütülecek ve Aralık 2020'de tamamlanması bekleniyor.

F-35 kask, her pilot için özel olarak üretiliyor. Beher kask yıllar önce ilk olarak yaklaşık 400 bin dolar olarak açıklandı. 2018 yılının başlarında, Hükümet Gözetimi Projesi'nin Mart 2018 raporuna göre, fiyat 600.000 $ 'a yükselmişti.

Yeni açıklanan mevcut fiyatının ise 737 bin dolara yükseldi.

Bu miktar, sözleşmenin bedelinin F-35’in Lots 12 – 14 üretim bandına girecek 478 uçak sayısına bölünmesiyle hesaplandı.

F-35 KASKININ ÖZELLİKLERİ

Havacılık tarihinde daha önce örneği olmayan kaskın bu kadar pahalı olmasına neden olan başlıca sebep, her tarafının altın veya elmas ile kaplanmış olması değil, 3. nesil kaska monteli görüntüleme sistemi.

F-35’te yer alan düzinelerce sensörden gelen veriyi analiz ederek, pilotun düşmanı görmesi ve hızlıca hamle yapması için baş hizasında yer alan saydam cam gösterge artık yetersiz kalmaktadır.

717 bin dolarlık HMDS kaskı ile hava hızı, baş yön bilgisi, irtifa, hedef durumu ve uyarılar gibi görevi tamamlamak için gerekli olan tüm bilgiler, pilota klasik saydam cam gösterse yerine kaskın siperliği üzerinden verilmektedir.

Böylece pilotun iş yükü azalırken, bir savaş pilotu için en önemli şey olan hızlı karar verme yetisine yardımcı olunmaktadır.

Uçağın çevresini tamamen sarmış olan sensörler ve HMDS kask ile, pilot etrafında yer alan tüm tehditleri dışarı bakmaya gerek kalmadan görebilmektedir.

F-35 pilotlarının yüksek teknoloji ürünü bu kasktan en fazla şikayetçi oldukları konu ise, kaskın 2.44 kg ağırlığında olması.

Her pilot için özel olarak tasarlanan bu kaskın, her geçen gün geliştirilmeye devam edildiğini unutmamak gerekiyor.

KAYNAK: HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ, C4 DEFENCE
YORUMLAR 57
  • Asım 4 yıl önce Şikayet Et
    kask'ı olan kazanmasın, Haklı olan kazansın. Pilot'un Beyni warsa silahını Haksız olana yöneltsin, sömürücüye değil.
    Cevapla
  • adam 4 yıl önce Şikayet Et
    kaskı alana uçağı hediye ediyorlar heralde:))
    Cevapla
  • agah 4 yıl önce Şikayet Et
    F-35 lerin alınmasına temelden karşıyım. her bir uçağın nerede ne kadar uçtuğu bilgisinden tutun da yerde ne gördüğüne kadar, yedek parça gereksiniminden tutun ne kadar nereye mühimmat harcadığına kadar her türlü kayıt ABD tarafından izlenebilecek. F-35 bir düşman uçağıdır ve kaydettiği her data bilgi düşmana emanet edilmektedir. Ordunun ve coğrafyanın her türlü bilgisi düşmana emanet ediliyor. Bu uçak bedava olsa alınmaz.
    Cevapla
  • Nahgah 4 yıl önce Şikayet Et
    F16 lar milli yapım ya zaten f35 ler düsman yapımi uçak alınamaz o yüzden(!) Hemen gidip kendi savaş uçagimizi üretelim istersen 5 dakikada
    Cevapla
  • blob 4 yıl önce Şikayet Et
    çinlilere versinler yarı fonksiyonel olanını 5 dolara yaparlar, çakılma garantili, şaka şaka, niye yapmasın adamlar, baksanıza teknolojilerine, iş gücü ve kaynak ucuzluğu ile elbet ucuz yaparlar ama başlarında durmak lazım.
    Cevapla
  • yurtsever 4 yıl önce Şikayet Et
    kafalarına göre fiyat biliyorlar densiz kafirler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Başkan Erdoğan'dan İstanbullulara müjdeyi verdi!
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme