Halk ayaklandı, 12 kişi öldü! OHAL ilan edildi, Türkiye'den açıklama

Irak'ın başkenti Bağdat'ta salı günü başlayan hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle geniş kapsamlı sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Türkiye'den yapılan açıklamada ise, Türk vatandaşlarının bölgeye seyahat etmemesi gerektiği tavsiye edildi.

GİRİŞ 03.10.2019 15:01 GÜNCELLEME 03.10.2019 17:27
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Irak'ın başkenti Bağdat'ta salı günü başlayan hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle geniş kapsamlı sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi yaptığı yazılı açıklamada, başkent Bağdat'ta "güvenlik güçlerine, kamu ve özel mülklere saldırılar düzenleyen provokatörlerden göstericileri, kamu düzeni ve iç güvenliği korumak için geniş kapsamlı sokağa çıkma yasağı talimatı" verdiğini belirtti.

Abdulmehdi, güvenlik güçlerinin acil insani durumlara, havalimanı yolcularına ve Erbain etkinliklerine katılacak olanlara müsamaha göstereceğini aktardı. 

Bağdat Polis Müdürlüğünde görevli Ahmed Halef de AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkentin genelinde bu sabah saat 05.00'ten itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağını uygulamaya başladıklarını kaydetti. 

Kararın başkentteki şiddet olaylarını ve gösterileri kontrol altına almak için Başbakan Abdulmehdi'nin talimatıyla alındığını vurgulayan Halef, göstericilerin hala sokaklarda olduğuna dikkati çekti.  

Halef, ayrıca orduya ait zırhlı araçların Yeşil Bölge girişinde konuşlandırıldığını, göstericilerin baskın teşebbüslerine cevap vermek için teyakkuza geçirildiklerini söyledi. 

Ülke genelinde de OHAL ilan edildiği belirtiliyor.

TÜRKİYE'DEN DE UYARI

Dışişleri Bakanlığı, Irak'la ilgili seyahat uyarısında bulunarak, "Başkent Bağdat dahil olmak üzere, Irak'ın muhtelif vilayetlerinde devam eden gösteriler nedeniyle vatandaşlarımızın olayların yaşandığı bölgelere seyahat etmekten kaçınmaları tavsiye edilmektedir" açıklamasını yaptı.

İRAN SINIR KAPILARINI KAPATTI

İran yönetimi, Irak'taki gösteriler nedeniyle  Kirmanşah eyaletine bağlı Hüsrevi ile Huzistan eyaletine bağlı Cezzabe sınır kapılarını kapattı. İran Sınır Muhafızları Komutanı Tuğgeneral Kasım Rızai, Devim Muhafızları Ordusu sitesinde yer alan açıklamasında, Irak ile İran arasındaki Hüsrevi ve Cezzabe sınır kapılarının Bağdat ve diğer şehirlerdeki olaylar nedeniyle dün geceden itibaren kapatıldığını bildirdi.

Rızai, Irak'taki olayların durması ve güvenliğin sağlanmasının ardından kapatılan sınır kapılarının tekrar açılacağını kaydetti.

IRAK'TAKİ GÖSTERİLER

 

 

Irak'ta iki gündür devam eden hükümet karşıtı gösterilerde 12 kişi yaşamını yitirdi.

"Yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu" gerekçeleriyle düzenlenen gösterilerde, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 112 kişi yaralandı.

Güvenlik güçlerinin hükümet karşıtı gösterilere müdahalesi sürerken başkent Bağdat ve bazı vilayetlerde internet erişimi kesilmişti.

Hükümet Twitter, Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi sosyal medya mecralarına erişimi durdurmuştu.

Irak Savunma Bakanlığı, hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle kamu kurumları ve diplomatik temsilcilikleri korumak üzere tüm birimlerini alarma geçirmişti.

Güvenlik güçlerinin Zikar Vilayet Meclisi içinde ve önünde toplanan göstericileri dağıtmak için gerçek mermi kullandığı aktarılmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 58
  • abdulhamid 4 yıl önce Şikayet Et
    iste lanetlenmis ulke ..!
    Cevapla
  • Ahmed 4 yıl önce Şikayet Et
    Arapları tanımadan ve gerçekleri araştırmadan yorum yapmayın. Irak'ın işgal edilmesinin en büyük sebebi Saddam'ın eski sağ kolu Komutan Sefa halen yaşıyor, yaşamak denirse...
    Cevapla
  • Lawyer 4 yıl önce Şikayet Et
    Coğrafya Kaderdir Diye Boşuna Demiyorlar Orta doğu Halkları Genelde Aynı Şikayetlerden Muzdarip. Burada Sormamız Gereken Soru Şu: Avusturya Neden Bu Tür Şikayetlerden Muzdarip Değil?
    Cevapla
  • Ahmed 4 yıl önce Şikayet Et
    avrupalılar daha tuvalete gitmesini bilmiyor. kısa bir süre öncesine kadar derebeyliklerle yönetiliyordu. doğru düzgün sınırları bile belli değildi. orta asya medeniyetini kopye etmeye çalıştı. başaramadı. ancak bu kadar ilerleme sağlayabildi. inançsız, yobaz, asalakları savunacağına biraz kitap oku. 3 gün sonra hangi bataklığa düşeceği belli olmayan millet.
    Cevapla
  • Deli gadir 4 yıl önce Şikayet Et
    Saddam huseyini ariyorsunuz degilmi abdnin agzina bakarak iraki darma dagin ettiniz ihanetciler beter olun abd size kurtarsin hani demokrasi gelecekti abdye sorun bakalim ne diyecek bu araplar gavurdan beter okuzler siz guzelim ulkenize gelin abd ye teslim edin sonra basiniza vuruyorsunuz namussuzlar beter olun
    Cevapla
  • lvnt 4 yıl önce Şikayet Et
    galyana gelmek ne demetir diye soran olursa işte böyle insanları gösterin kendi kendini bitiren bi toplum kafirlerin müdahalesine gerek kalmıyor..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şaban Sevinç: Atatürk'e rahmetli demeyin
Sivas'ta geceye damga vuran penaltı: F.Bahçe ligin dışına itilmiştir