Irak'tan bomba iddia! Cumhurbaşkanı Bağdat'ı terk etti

Irak'ta hükümet karşıtı protesto gösterilerde ölü sayısı 100'ü geçerken, Kürt asıllı Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in ise başkent Bağdat’ı terk ederek Süleymaniye’ye geçtiği iddia edildi.

Irak'tan bomba iddia! Cumhurbaşkanı Bağdat'ı terk etti
Irak'tan bomba iddia! Cumhurbaşkanı Bağdat'ı terk etti
GİRİŞ 05.10.2019 15:01 GÜNCELLEME 05.10.2019 15:01
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

1 Ekim tarihinden bu yana her geçen gün artan protestolar ve sokak eylemlerinin bilinmeyen bir geleceğe sürüklediği Irak'ta, Kürt asıllı Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in Bağdat'ı terk ederek Süleymaniye'ye geçtiği iddia edildi.

Irak medyasının artan olaylar nedeniyle Bağdat'tan ayrıldığını iddia ettiği Berhem Salih'in durumu hakkında bir açıklama yapan Irak Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu ise, Irak Cumhurbaşkanı Salih'in Bağdat'ı terkederek Süleymaniye'ye geldiğini reddetti.

Yapılan açıklamada, olayların başladığı ilk günden itibaren Berhem Salih'in Bağdat'taki Selam Köşkünde Irak yöneticileri ile toplantı halinde olduğu belirtildi.

BAŞBAKAN ABDULMEHDİ: SİSTANİ'NİN MESAJIN BAĞLIYIZ

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi de, ülkedeki Şiilerin en büyük dini merci Ali es-Sistani'nin düzenlenen gösterilere karşı mesajına bağlı kaldığını, göstericilerin taleplerini yerine getirmek için mercinin istediği komisyonu kuracağını bildirdi.

Abdulmehdi, yaptığı yazılı açıklamada, "Yüksek dini mercinin, verdiği mesajın tamamına bağlı olduğumuzu taahhüt ediyorum. Mercinin istediği komisyon üyelerini de (bağımsız) belirleyeceğiz." ifadelerine yer verdi.

Sistani, ülkede 2015'te yapılan hükümet karşıtı gösteriler sırasında hükümetten bu göstericilerin taleplerini yerine getirmek için bağımsız kişilerden oluşan komisyon kurulmasını istediğini ancak bu isteğinin o dönem yerine getirilmediğini açıklamıştı.

Necef merkezli Şii merci, dünkü mesajında söz konusu isteğini yinelemişti.

SÜNNİ LİDERDEN, ‘HÜKÜMETE İSTİFA VE ERKEN SEÇİM' ÇAĞRISI

Irak'ta Sünni Arap liderlerden Usame en-Nuceyfi, ülkedeki gösteriler nedeniyle hükümetin istifa etmesi ve erken seçime gidilmesi çağrısında bulundu.

Karar İttifakı lideri Nuceyfi, yaptığı yazılı açıklamada, "Hükümet idaresi, krizlerin ve gösterilerin yönetmesinde başarısız oldu. Halen halkın ve güvenlik güçlerinin kanı dökülmeye devam ediyor. Hükümet kırmızı çizgiyi aştı ve önceki hükümetlerin bağlı olduğu ilkeleri geçti." ifadelerini kullandı.

Başbakan Adil Abdulmehdi hükümetini istifaya çağıran Nuceyfi, Birleşmiş Milletler denetiminde erken seçime gidilmesi ve meclisin askıya alınmasını istedi.

Karar İttifakı, 325 sandalyeli Irak Meclisi'nde 11 milletvekili bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • orhan 4 yıl önce Şikayet Et
    sunni devlet yapısını coniler şii mezbelesine çevirince durum bu... azınlığın çoğunluğa galebe çalması amerikan zoruyla bile olsa mümkün değil.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar
Bir partiden daha Cumhur İttifakı kararı! 4 il için resmen duyurdular