Dışişleri'nden 'Barış Pınarı Harekatı' çıkışı! Haddinizi aşmayın

Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi Suriye Krizi Bölgesel İnsani Koordinatörü Panos Moumtzis'in bölgedeki harekat ile Srebrenitsa soykırımı arasında ilişki kurmasını şiddetle kınadı.

Dışişleri'nden 'Barış Pınarı Harekatı' çıkışı! Haddinizi aşmayın
Dışişleri'nden 'Barış Pınarı Harekatı' çıkışı! Haddinizi aşmayın
GİRİŞ 11.10.2019 15:36 GÜNCELLEME 11.10.2019 15:36
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığı'nın resmi açıklaması şöyle:

 

 

"Ulusal güvenliğimize yönelik Suriye kaynaklı çok boyutlu terör tehditler karşısında, 9 Ekim 2019 tarihinde başlattığımız Barış Pınarı Harekâtı’nın nihai hedefi, ülkemiz sınırlarının güvenliğini sağlamak, bölgedeki teröristleri etkisiz hale getirmek ve bu suretle Suriye halkını teröristlerin zulmünden kurtarmaktır.

Buna karşın, bazı ülke yetkilileri ve çevrelerce muhtelif uluslararası medya kuruluşlarına da yansıyan bazı iddia ve yorumlar dile getirilmiştir.

Harekât, uluslararası hukuk temelinde, Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51. maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkımız ve BM Güvenlik Konseyi’nin terörizmle mücadeleye ilişkin kararları uyarınca yürütülmektedir.

Harekâtın planlama ve icrasında sadece, AB ve NATO tarafından da terör örgütü kabul edilen PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG unsurları ile bu unsurlara ait barınak, sığınak, mevzi, silah, araç ve gereçler hedef alınmaktadır. Sivillerin ve sivil altyapının zarar görmemesi için gereken her türlü tedbir uygulanmaktadır. Yeni bir insani krize ve kitlesel göç dalgasına yol açılacağı yönünde tedavüle sokulan iddialar, Türkiye’nin terörle mücadele çabasını itibarsızlaştırmak amacıyla üretilmektedir.

Türkiye, Suriye’de DEAŞ terör örgütüne karşı en fazla mücadele veren ve en ağır bedeli ödeyen ülkedir. DEAŞ terörüne karşı bir başka terör örgütüyle mücadele etme hatasını ısrarla sürdüren, PYD/YPG’nin DEAŞ’lı tutukluları çıkarları doğrultusunda serbest bırakmasına göz yuman ve kendi vatandaşı olan yabancı terörist savaşçıları dahi geri almaktan kaçınan ülkelerin, DEAŞ’a karşı mücadele konusunda ülkemize ders verme hakkı yoktur.

Türkiye’nin harekât alanının demografisini değiştirmek gibi bir amacı yoktur. PYD/YPG terör örgütü, ihtilafın başından bu yana, Kürtler başta olmak üzere, bölge halkına karşı baskı ve yıldırma politikası uygulamış, yerel halkı zorla evlerinden etmiştir. PYD/YPG’nin etnik temizlik başta olmak üzere işlediği insanlığa karşı suçlar, bağımsız uluslararası kuruluşlarca da belgelenmiştir.

Türkiye için komşusu Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması esastır. PYD/YPG terör örgütünün ayrılıkçı gündemine zımnen veya açıkça destek veren ülke ve çevrelerin bu hususta Türkiye’ye yönelik asılsız ithamları, Suriye’nin bölünmesini hedefleyen planlarının bozulmasından kaynaklanan bir tepkinin tezahürüdür.

Barış Pınarı Harekâtı’nın Suriye’de siyasi çözüm çabalarına zarar vereceği iddiası gerçeklikten uzaktır. Türkiye, diğer Astana garantörleri ve BM’yle yakın işbirliği yaparak, Anayasa Komitesi’nin kurulabilmesi için azami ve samimi çaba harcayan az sayıdaki ülkeden biridir. Siyasi çözümün üzerinde inşa edilmesi gereken toprak bütünlüğü ve siyasi birlik ilkesine zarar veren ayrılıkçı bir gündem izleyen ve Suriye halkının hiçbir kesiminim meşru temsilcisi sayılamayacak bir terör örgütüyle mücadele, bilakis siyasi sürecin ilerletilmesine katkıda bulunacaktır.

Müttefiklerimiz başta olmak üzere uluslararası toplumdan temel beklentimiz, terör örgütlerine karşı verdiğimiz mücadeleye destek olunmasıdır. Türkiye, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da her türlü terör örgütüne karşı mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir."

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI KINADI

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi Suriye Krizi Bölgesel İnsani Koordinatörü Panos Moumtzis'in bölgedeki harekat ile Srebrenitsa soykırımı arasında ilişki kurması Dışişleri Bakanlığı tarafından şiddetle kınandı.

Söz konusu Dışişleri Bakanlığı açıklaması;

"Birleşmiş Milletler İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi (OCHA) Suriye Krizi Bölgesel İnsani Koordinatörü Panos Moumtzis’in Suriye’nin kuzeydoğusunda tesis edilecek güvenli bölge ile Srebrenitsa soykırımı arasında ilişki kuran ifadelerini şiddetle kınıyoruz ve külliyen reddediyoruz.

Dört milyona yakın Suriyeli’yi barındıran ve Suriye’de milyonlarca kişiye insani yardım sağlayan ülkemizin Suriye halkına yardımlarını en iyi bilmesi gereken Bölgesel Koordinatörün haddini aşarak yaptığı bu sorumsuz açıklamaya karşı tepkimiz BM’deki muhataplarımıza iletilmiştir.

Terör örgütü PYD/YPG tarafından Kürtler başta olmak üzere Süryaniler, Keldaniler, Aramiler ve bütün bölge halkına baskı ve şiddet uygulanırken sözkonusu şahsın herhangi bir hassasiyet göstermemesi de bu hastalıklı bakışın tezahürü olarak görülebilir.

Keza, Srebrenitsa soykırımının önlenmesi için en güçlü çabayı ülkemiz sarfetmiş olup, bunun aynı coğrafyadan gelen bir BM görevlisince gayet iyi bilindiği aşikardır. Dolayısıyla, Türk kamuoyu açısından büyük hassasiyet arzeden Srebrenitsa soykırımının çarpık bir zihniyetle bu şekilde suiistimali asla kabul edilemez."

YORUMLAR 4
  • klşi 4 yıl önce Şikayet Et
    bmyede abyede hepsinie allahın laneti üstün olsun
    Cevapla
  • Bahri 4 yıl önce Şikayet Et
    Adam Rum,Yunan adına,soyadına bakın. Yunandan ne beklenir. Akdeniz'de olanlar bir yerlerine batmıştır.
    Cevapla
  • Eren 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu Alçak Yunan’dır Yunanistan ve Fransız Kafası Hatta Macron Kafasını yaşıyor.... Çakallar, Kurtlar gelinceye kadardır....
    Cevapla
  • tunctunc 4 yıl önce Şikayet Et
    Dünya bize dü$man.! Tüm hiristiyan alemi suidlerde ba$da olmak üzere bize resmen acik ve net dü$manlar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar