Türkiye'yi BBC'ye anlattılar: Çadır bile koysalar döneriz

Türkiye'nin başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nın en önemli amaçlarında biri Suriyelilerin ülkelerine dönmesi. İngiliz kanalı BBC, Türkiye'nin Suriye sınırındaki ilçelerde yaşayan Suriyeliler ile bir dizi röportaj gerçekleştirdi. Suriyeliler, güvenli bölgenin kurulmasıyla ülkelerine döneceklerini söyledi.

GİRİŞ 22.10.2019 13:39 GÜNCELLEME 22.10.2019 13:41
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Suriye iç savaşının başladığı günden bu yana, milyonlarca Suriyeli vatanlarından uzakta başka ülkelerde mülteci olarak yaşamlarını sürdürüyor. Mültecilerin en çok bulunduğu ülke ise Türkiye. Yıllardır Suriyelilere ev sahipliği yapan Türkiye, aynı zamanda bu insanların evlerine dönmesi için büyük çaba gösteriyor. Bu kapsamda Fırat Kalkanı ve Afrin operasyonlarıyla bölge terörden temizlenmiş ve yüz binlerce insan kendi ülkelerine dönmüştü.

Türkiye 09.10.2019 tarihinde bu sınırda terör devleti kurulmasını engellemek ve Suriyelilerin kendi ülkelerine dönüşünü sağlamak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Barış Pınarı Harekatı'nı başlattı.

"Güvenli bölge" olarak adlandırılan bu yere, TOKİ aracılığıyla konutlar yapılacak ve Suriyeli göçmen nüfusunun önemli bir bölümü buraya yerleştirilecek.

Peki sınıra yakın bölgelerde yaşayan Suriyeli göçmenler güvenli bölgeye yerleşmeye nasıl bakıyor? İngilizlerin önemli kanalı BBC, Kilis'te ve Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesindeki Suriyelilerle röportajlar gerçekleştirdi.

O röportajlardan bazıları;

Tel Abyad'da, Suriye Milli Ordusu oluşumu içinde yer alan, muhalif Rakka Askeri Meclisi üyesi Mustafa El Nasır: "Tabii ki, bugün orada güvenli bölge olursa ve oraya evler yapılırsa, bütün Suriyeliler geri dönerler. Kesinlikle herkes toprağına, yetiştiği yere ve evine, ne olursa olsun sonunda geri dönecek. Suriyeliler güvenli bölge istiyor. Muhalif Suriyeliler bu bölgede sadece Türkiye'nin kontrol sahibi olmasını istiyor. Çünkü PKK ve PYD gibi örgütlerinin yaklaşmasını istemiyorlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin kontrolünde olmasını istiyoruz. Güvenli bölge kurulursa ve Türkiye'nin kontrolü altında olursa oraya çadır bile koysalar döneriz. Çünkü güvenli bölgenin kontrolünü alacak olan ülke Müslüman bir ülkedir. Müslüman, adil ve zalimlere karşı Suriyelilerle birlikte olan bir ülkedir."

Şu an Akçakale'de yaşayan 19 yaşındaki Tel Abyadlı Nur Şeyh Ahmed: "Güvenlik olsun, okullar olsun, sağlık imkanları olsun. Çocukların gidebileceği okullar, hastaneler olsun. En önemlisi güvenlik sağlansın döneriz. Evlerimiz orada, ablam da orada. Tel Abyad'a ve Resulyan'a dönerim, Rakka'ya dönmem. Rakka'ya gidemeyiz. Rakka'nın da alınmasını istiyoruz. Rakka'da ailelerimiz var. Rejimin olduğu yerde yaşamakta zorlanıyorlar. Şu an Rakka'ya dönersek rejim beni kesin tutuklar çünkü Tel Abyadlıyız ve ÖSO'yu destekliyoruz. Biz muhalifiz ve rejimi istemiyoruz."

Tel Abyadlı olduğunu belirten başka bir kadın ise: "Tabii ki döneriz. Güvenlik sağlanırsa, hastane ve okul yapılırsa kesinlikle döneriz. İlk önce eğitim isteriz, çünkü bu durumda birçok çocuk eğitim görmedi. Çocukların eğitimlerine devam etmelerini isteriz. Hastanelere ve sağlık merkezlerine özen göstermelerini istiyoruz."

YORUMLAR 40
  • 434... 4 yıl önce Şikayet Et
    mu'minler kardestir,rengi irki ne olursa olsun.Halep Osmanliydi diyor,dogru.bu ülkenin vatandaşiolupta ,vatana millete ihanet edenlerden daha çok bayragimizi vatanimizi seviyorlar
    Cevapla
  • Yavuz 4 yıl önce Şikayet Et
    Almanya kendi nüfusunu arttırmak için özellikle gelen mültecilere önce kendi dilini ve kültürünü öğretiyor, daha sonra meslek okullarında yetiştirerek iş hayatına atılmalarını sağlıyor. Türkiye 2-3 milyon mültecinin bir kısmını Kıbrıs'a, diğer kalanları ile de yeni yerleşim bölgeleri kurabilirdi.
    Cevapla
  • Semra 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye bunlara önce savaşmayı öğretsin bu hepsinden daha önemli bırakın boş yapmayı
    Cevapla
  • Ramazan 4 yıl önce Şikayet Et
    Tabi biz enayiyiz her şeyi biz yapalım
    Cevapla
  • özkan 4 yıl önce Şikayet Et
    enayi değil ümmetiz
    Cevapla
  • klm 4 yıl önce Şikayet Et
    Kuzey suriyede öso idaresinde yeni bir devlet kurulması gerekiyor. Zamanla iki suriye birleşir ve esed rejiminin akıbetine kendileri karar verir. Esedin alternatifi bir devlet kurulursa esed rejimi fazla gitmez
    Cevapla
  • vatansever 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben hatayda yasiyan biri olarak soyluyorum bunlar hayatta donmez bu rahatligi nerde bulacaklar bizim odedigimiz vergilerle gul gibi gecinip gidiyorlar,coguda calisiyor sigorta teklif ediyor işveren kabul etmiyor devletten aldigim maaş ölür diyor emin olun bizden daha iyi durumdalar
    Cevapla
  • almanyadan 4 yıl önce Şikayet Et
    malesef sizin gibi hasta insanlar, toplumun bir kismini inandirdi! ulan devlete bile aciklama yaptirdiniz be! suriyelimer maasa baglanmadi diye
    Cevapla
  • ertuğrul baloğlu 4 yıl önce Şikayet Et
    yalan yanlış algılarla milletimizi yanıltmaya çalışıyorsun. bir kere mülteciler vatandaşımız değil. vatandaş olmayana sigorta yapılmaz. böylesi durumlarda birlik olmamız gerekirken yaptığınız hainliğine bak . sosyal medyada yalan yanlış algı yapan hainlerin yargılanması gerekir. yargı düzenlemesi gerekir. hemde acil.
    Cevapla
  • tamirci 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar yalanı nasıl becerebiliyorsunuz.!!!
    Cevapla
  • NuR76 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne vergisi iyi arastir önce nereden parayi aliyorlar. Sen cok Chp yandasi medyasi bakmissin.
    Cevapla
  • Egeliden 4 yıl önce Şikayet Et
    Atıyorsun.
    Cevapla
  • Hakkı 4 yıl önce Şikayet Et
    Yanılıyorsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Baraj patladı köyü su bastı! Ürkütücü görüntüler Kazakistan'dan..
Sarıyer'de korkunç olay! Taksiciyi öldürüp aracını gasbeden zanlı yakalandı