Türkiye ve Rusya anlaşması sonrası NATO, İran ve Çin'den açıklama

Türkiye ve Rusya Suriye mutabakatı konusunda anlaşmaya vardı. Terör örgütü PKK/YPG, Türkiye sınırından çekilerek 30 km aşağı gidecek. Bu kapsamda NATO,İran ve Çin'den konu ile alakalı açıklamalar geldi.

Türkiye ve Rusya anlaşması sonrası NATO, İran ve Çin'den açıklama
Türkiye ve Rusya anlaşması sonrası NATO, İran ve Çin'den açıklama
GİRİŞ 23.10.2019 16:23 GÜNCELLEME 23.10.2019 16:23
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında 6 saati aşkın bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşme sonrası iki lider "güvenli bölge" konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma kapsamında Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı ile terörden temizlediği yerler TSK'nın elinde kalacak. Sınırın diğer hattında Türk ve Rus askerleri 10 km derinlikte devriye yapacak. YPG ise 30 km'nin dışına çıkartılacak. Teröristlerin çıkartıldığı bölgeye ise Rusya ve Esad güçleri girecek.

Bu gelişmeler sonrası dünyadan ilk tepkilerde gelemeye başladı.

NATO

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: "ABD ile Türkiye'nin anlaşmasından sonra şiddetin azalması memnuniyet verici. Soçi mutabakatı Suriye'de çözüm için umut verici. Anlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak anlaşmanın sonuçlarını değerlendirmek için erken."

İRAN

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi: "Türkiye ve Rusya'nın yaptığı anlaşma Suriye'de güvenliğin yeniden sağlanması için olumlu bir adım. Söz konusu mutabakatın Türkiye'nin güvenlik endişelerine çözüm olmasını ve Suriye'de barışı sağlamasını umuyoruz."

ÇİN

Çin Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Rusya arasında Suriye konusunda varılan mutabakatın bölgede gerilimin daha da düşmesi konusunda faydalı olmasını umduklarını bildirdi. Bakanlık Sözcüsü Hua Çunying, başkent Pekin’de düzenlediği günlük basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rusya’nın Soçi kentinde Suriye konusunda vardıkları mutabakata ilişkin, "Çin tarafı, Türkiye-Rusya anlaşmasının bölgedeki tansiyonun daha da düşmesi konusunda faydalı olmasını umuyor" ifadelerini kullandı.

İlgili tüm tarafların Suriye’nin egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne samimiyetle saygı gösterilmesi ve korunması, Suriye sorunun siyasi çözümünün gelişme kaydetmesine ilişkin şartların oluşması konusunda birlikte çaba harcamasını beklediklerini kaydeden Hua, terörizmle kararlı şekilde mücadele edimesi konusunda birleşilmesini umduklarını belirtti.

RUSYA'DAN YPG'YE UYARI

Anlaşma sonrası açıklama yapan Kremlin sözcü Dmitriy Peskov, "ABD, Kürtlere en yakın müttefik oldu. Ancak yine de onları terk ettiler. Esasen onlara ihanet ettiler ve şimdi Kürtleri sınırda tutmaya ve onları Türklerle savaşmaya zorluyorlar. YPG eğer çekilmezse, Suriye sınır güvenliği ve Rus askeri polisi çekilmek zorunda kalır. Türkiye ve Rusya anlaşması çerçevesinde de, YPG Türk Ordusu tarafından ezilir" dedi.

YORUMLAR 32
  • Asım 4 yıl önce Şikayet Et
    abd'de iş yok. Dolandırıcı olduğu açıkça ilan edildi.
    Cevapla
  • Su araplara 4 yıl önce Şikayet Et
    Iran hain ve kalles ülkedir arabaplarda dost olmaz bunlardan bisey olmaz o üclü sirveyi salla irandan adam olmaz....artik ikili zirveye devam türkie ve rusya yeter
    Cevapla
  • Yakup 4 yıl önce Şikayet Et
    İran tam bı hain devlet
    Cevapla
  • Çavuş 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ve Rusya Dünyaya örnek davranış oldu, Terörist seviciler hevesleri kursaklarında kaldı Başları yere eyildi.
    Cevapla
  • xxxx 4 yıl önce Şikayet Et
    Ayıdan post, Rustan dost olmaz. Demiş Atalarımız.
    Cevapla
  • hasan karaaslan 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye güclü bir devlettir terörü yok edecegiz terörü destekleyen ülkeleri süpürge makinasının içine sokarız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü