Yemen'de yeni gelişme! Kontrol Suudi Arabistan'a geçti

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Yemen'in geçici başkenti Aden kentindeki güçlerin yönetiminin Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) Suudi Arabistan'a geçtiğini duyurdu.

Yemen'de yeni gelişme! Kontrol Suudi Arabistan'a geçti
Yemen'de yeni gelişme! Kontrol Suudi Arabistan'a geçti
GİRİŞ 27.10.2019 17:37 GÜNCELLEME 27.10.2019 17:38
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Aden'deki koalisyon güçleri, Suudi Arabistan yönetiminde ve mevcut operasyonların gerektirdiklerine göre yeniden konuşlandırıldı.

 

 

Söz konusu adımın, "askeri operasyon planları doğrultusunda, insani yardım çabalarını güçlendirme ve tüm Yemen'de terörle mücadele çalışmaları kapsamında" atıldığı aktarıldı.

Haberde, ayrıca başta BAE olmak üzere koalisyon içindeki tüm güçlerin sarf ettiği çabalardan övgüyle söz edildi.

 

 

BAE, 22 Ekim'de Arap koalisyonunun Aden'deki karargahında bulunan güçlerini geri çekmişti.

İran destekli Husilere karşı mücadele etmesi beklenen BAE'nin, ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi ve ona bağlı güçleri desteklemesi Yemenli yetkililerin tepkisini çekmişti.

Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani de dün Twitter hesabından "Güney Geçiş Konseyi ile hükümet arasında varılan anlaşma 2 gün içinde imzalanacak." paylaşımında bulunmuştu. 

Kaynaklara göre, Suudi Arabistan'ın uygulama aşamasında denetleyici olacağı anlaşma, "Suudi Arabistan'daki mevcut hükümet yetkilileri ile devlet kurumlarının kısa sürede Aden'e dönmesi, Körfez İşbirliği Konseyi Girişimi, Ulusal Diyalog Konferansı sonuçları ve BM Güvenlik Konseyinin 2216 sayılı kararı ile Riyad'da 2015'te düzenlenen Yemen Diyalog Konferansı kararlarına bağlı kalınması" gibi maddeleri içeriyor. 

GÜNEYDEKİ OLAYLAR

Yemen hükümeti, daha önce birçok kez, ayrılıkçı örgütle resmi görüşme yapmadığını ve taraflar arasında herhangi bir uzlaşı öncesinde Konsey'in kontrolündeki bölgelerden çıkması gerektiğini bildirmişti.

BAE tarafından desteklenen Güney Geçiş Konseyine bağlı Hizam Emni birlikleri, 10 Ağustos'ta geçici başkent Aden'de, daha sonra da Ebyen ve Şebve'de kontrolü ele almıştı.

Bölgedeki çatışmalar sonucunda hükümet güçleri, söz konusu kentleri yeniden ele geçirmiş ancak BAE'nin hava saldırılarının ardından Aden ile Ebyen'in merkez ilçesi Zencibar tekrar Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı güçlerin denetimine girmişti.

BAE'nin desteklediği ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi'nin geçici başkent Aden'i ve çevre vilayetleri ele geçirmesinin ardından Suudi Arabistan konseye ve hükümete diyalog çağrıları yapmıştı. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • gakko 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah mazlumun yanin da şeytan ise zalimin yanin da bunun bedeli ağir olacak günü gelince
    Cevapla
  • gakko 4 yıl önce Şikayet Et
    Abd ve Ab özellikle görsün bakin şu ülkenin haline yapanlar Arap birligi destekliyen sizler silahi veren sizler etnik temizlik yapan Araplar dikkatlice bakin bu vahim duruma bu insanlarin hakki Rabbim hepinizden soracaktir
    Cevapla
  • Turkay 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah in ipine(kurana) SIMSIKI sarilin parcalanip boluk boluk olmayin.
    Cevapla
  • Fehmi 4 yıl önce Şikayet Et
    Şu hale bakın icler acisi hep kan goz yasi islam cografyasinda bi birlik kuramiyoruz yazik bizlere
    Cevapla
  • Altaylar 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir yerde Suudi Arabistan, BAE ve iran varsa ingiltere, abd, Fransa ve israile gerek yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!