Radara yakalandıkları iddia edilmişti! ABD F-35'lerin fiyatını düşürdü

Pentagon ile üretici firma Lockheed Martin arasında varılan anlaşmayla F-35’lerin fiyatı yüzde 12.7 oranında düşürüldü. Yüksek maliyeti nedeniyle eleştirilen F-35’lerin alıcılar için daha cazip hale getirilmesi umuluyor.

Radara yakalandıkları iddia edilmişti! ABD F-35'lerin fiyatını düşürdü
Radara yakalandıkları iddia edilmişti! ABD F-35'lerin fiyatını düşürdü
GİRİŞ 30.10.2019 10:31 GÜNCELLEME 30.10.2019 10:31
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Maliyeti nedeniyle eleştirilere hedef olan Amerikan F-35 savaş uçaklarının fiyatlandırılması konusunda ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ile üretici firma Lockheed Martin arasında anlaşmaya varıldı.

 

 

Deutshe Welle Türkçe'nin aktardığı habere göre, Pentagon'dan yapılan açıklamada 2022 yılı içinde satın alınması planlanan F-35'lerin maliyetinde yüzde 12.7 oranında indirime gidildiği bildirildi. Fiyat indiriminin alıcı diğer ülkeleri de teşvik etmesi hedefleniyor.

Pentagon yetkilisi Ellen Lord, söz konusu anlaşma ile F-35’in fiyatında güçlü bir indirime gitme çabalarının karşılık bulduğunu duyurdu. Savaş uçağının en yaygın kullanılan F-35A modelinin fiyatı 2020 yılında 82.4 milyon dolar, 2021'de 79.17 milyon dolar ve 2022'de 77.9 milyon dolar olarak belirlendi.

 

 

Üretici Lockheed Martin firmasından yapılan açıklamada da, üç yıllık bir süreç içinde 478 adet F-35’in üretimi ve teslimatı için 34 milyar dolara anlaşıldığı bildirildi. Söz konusu 478 uçağın, ABD’nin yanı sıra, çeşitli müttefik ülkelerin hava kuvvetleri envanterine dahil edilmesi planlanıyor.

Lockheed Martin yetkilileri, F-16 savaş uçaklarına sahip her ülkeyi F-35'ler için potansiyel alıcı olarak gördüklerini açıklamıştı. Şirket 2019'da 131 uçak teslimatı yapmayı, teslimat sayısını 2020'de 149'a ve ardından yılda 169'a kadar yükseltmeyi hedefliyor.

F-35'ler şu an şirketin yıllık toplam kazancının yaklaşık yüzde 25'ini oluşturuyor.

TÜRKİYE PROGRAMDAN ÇIKARILMIŞTI

F-35 programına ABD’nin dışında Türkiye, İngiltere, İtalya, Avustralya, Kanada, Danimarka, Hollanda ve Norveç, resmi ortak ülke olarak dahil. Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın aldığı için Temmuz ayında ABD tarafından programdan çıkarılmıştı. ABD, Türkiye’nin programın bir ortağı olarak ürettiği F-35 yedek parçaları alımının, 2020 yılının Mart ayından itibaren durdurulacağını duyurmuştu. 

F-35A, F-35B ve F-35C adı altında ayrı özelliklere sahip modelleri bulunan savaş uçaklarından F-35A ABD ve müttefik ülke hava kuvvetleri için üretilen standart tip. F-35B, çok kısa mesafede kalkış yapıp dikey olarak inme yeteneğine sahip. F-35C ise tamamen uçak gemileri için tasarlanmış olan bir model. 

Aralarında Norveç, Finlandiya, İsrail, İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bulunduğu yaklaşık 10 ülkenin alıcılar arasında yer alması bekleniyor.

YORUMLAR 25
  • ÇALDIRAN.....1514 4 yıl önce Şikayet Et
    Çift süren atı yarış atı olarak kullanamazsın.....
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    F35 lere inanmıyorum daha çok yakın zaman önce almanlar yeni radarları ile 160 kilometre bu uçakları takip ettiğini söyledi. Ayrıca bu uçaklar bukadar iyi olsa abd bu uçakları kolay kolay kimseye satmaz abd nin en iyi uçağı f22 rapor ve bu uçakları ikin bir ülkeye satışı yok
    Cevapla
  • F35 güzeldir 4 yıl önce Şikayet Et
    f35ler radara yakalanmıyor bir tane f35 bile vurularak düşürülemedi iyi araştırın yanlış bilgi vermeyin halka f35 dünyanın satın alabilecegı en iyi savaş uçağıdır ruslar onu radarında göremez çünkü ruslarda radara yakalanmayan uçak teknolojisi yok f35 alalım onun teknolojisini tfx de kullanırız dünyanın en iyi pilotları TÜRKİYE pilotlarıdır dünyanın en iyi pilotları TÜRKİYE pilotları f35 kullansın dosta güven düşmana korku salsın tfx üretilene kadar f35 işimizi görecektir
    Cevapla
  • Gökay 4 yıl önce Şikayet Et
    Yeterli bilgi sahibi değilsen konusma
    Cevapla
  • Abdülkadir özpolat 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne amerikaya nede yaptığı uçaklarına hiç güvenmeyelim çünkü hergün bir dalavere yapıyorlar ayıdan post gavurdan hiç dost olmaaaaaaaz ayet diyorki yahudi ve hıristiyanları dost edinmeyin
    Cevapla
  • Mustafa Cengiz 4 yıl önce Şikayet Et
    F35 kesinlikle almamalıyız. Ayrıca ödemiş olduğumuz 1,4 milyar dolar'ı da en kısa zamanda geri almak gerekir. Dökülüyor bu teyyareler. Geri alacağımız o parayı da Milli Muharip Uçağımıza yatırmalıyız. Bunda düşünecek ne var anlamıyorum. F35 leri almak demek herşeyden önce ABD denen şer ülkesinin kölesi olmak demektir.
    Cevapla
  • F16 Hangi ülkenin 4 yıl önce Şikayet Et
    F16 alınca abd den parça almıyormuşuz lütfen iyi araştırın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yunanistan: Türkiye'nin tepkisine rağmen vazgeçmeyeceğiz
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak