Trump askere operasyon onayı verdi! ABD geri dönüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’deki petrol sahalarının güvenliğini sağlamak amacıyla askeri operasyonlara onay verdiği belirtildi. Böylelikle Trump, terör örgütü PKK/YPG kontrolündeki bölgeye asker göndermeye de yeşil ışık yakmış oldu.

Trump askere operasyon onayı verdi! ABD geri dönüyor
Trump askere operasyon onayı verdi! ABD geri dönüyor
GİRİŞ 06.11.2019 15:29 GÜNCELLEME 06.11.2019 16:51
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'deki petrol sahalarının güvenliğini sağlamak amacıyla askeri operasyonlara onay verdiği belirtildi. AP haber ajansının ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre, Cuma günü Trump ve savunma yetkililerinin yaptığı toplantı sonrasında alınan karar uyarınca yüzlerce Amerikan askeri, Deyrizor ve Haseke arasında uzanan YPG kontrolündeki yaklaşık 150 kilometrelik bölgeye konuşlandırılacak. Yetkililer daha netleştirilmesi gereken pek çok detayın olduğuna da işaret etti.

 

Trump'ın kararı DAEŞ ile mücadeleye devam etmek, İran'ın bölgedeki nufüzuna karşı koymak ve PKK/YPG ile ortaklığa devam etmek için Suriye'de kalmayı savunan komutanlar için bir zafer olarak değerlendiriliyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yeni görev için Suriye'de kaç askerin kalacağı bilgisini vermedi. Ancak ismi açıklanmayan ABD'li yetkililer 200'ü Suriye'nin güneyindeki El Tanf garnizonundan olmak üzere en az 800 askerin bölgeye gönderileceğini aktardı.

 

YASAL ZEMİN ARAYIŞI

Sadece birkaç hafta önce Suriye'deki Amerikan askeri varlığını sona erdirme kararı alan Başkan Trump'ın bölgeye yeniden asker gönderme planına yasal zemin bulmakta zorlandığı vurgulanıyor.

ABD askerlerinin DEAŞ'la mücadele için Suriye'ye gönderilmesinin yasal dayanağını 11 Eylül saldırılarından sonra çıkarılan "Askeri Güç Kullanma Yetkisi" oluşturuyor. Yetki sayesinde Amerikan askerleri, herhangi bir uluslararası terörist eylemi engellemek için güç kullanma hakkına sahip oluyor.

Hukuk uzmanları, Trump'ın yeni misyonu, Suriye petrolünün DEAŞ'a karşı kullanılması amacıyla konuşlandıracağını söylüyor. Ancak petrolün Suriye rejim güçlerine ya da başka bir güce karşı korunması, yetki kapsamında olmuyor.

Askeri Güç Kullanma Yetkisi'nin Suriye gibi egemen bir devlete karşı yasal dayanak olarak kullanılmasının Kongre'nin onayı gerektireceği vurgulanıyor.

Terör örgütünün Suriye uzantısı SDG, ABD ordusunun desteğiyle, 2017'de Suriye'nin doğusundaki önemli petrol yataklarını kontrolü altına almıştı.

YORUMLAR 16
  • kürt 4 yıl önce Şikayet Et
    bence artık abd askerleri ni de vurma zamanı gelmiş ve geçmiştir bile
    Cevapla
  • Eren 4 yıl önce Şikayet Et
    Esat, Ne diyecek !! Petrol yataklarını almak için , 2-3 yıl önce Türkiye bir Türlü harekata geçmiyordu ... O. Zaman Türkiye en az 1. Petrol yatağını kontrol edebilirdi ...
    Cevapla
  • ottoman 4 yıl önce Şikayet Et
    esat bu duruma ne diyor acaba
    Cevapla
  • vatandaş hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    hani çekiliyorlardı. aslında çekilme oyalama takdiği idi. plan yapıyorlardı nasıl yerleşeceklerini nerelere konuşlanacaklarını planını yapıyorlardı. bunlara inanmamak lazım. TÜRKİYE nin ve İSLAM coğrafyasının çıkarları ne ise doğrudan onun yapılması LAZIMDI saygılar.
    Cevapla
  • Mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    Suriye'deki petrol sahaları sizin babanızın malı mı!... Masumların canını görmeyen, sadece sömürmek için, dünyanın öbür ucundan gelip Türkiye'nin sınırına terörist ve silah yığan aşağılık insan müsfetteleri...Allah sizi kahretsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'den tarihi İncirlik hamlesi! Stratejik adım! Kürecik iddialarına yanıt
PKK'yı titretecek haber! 'Efsane Tugay' bölgede sahaya indi...