ABD'den NATO çıkış: Bir devir kapanabilir!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Rusya ve Çin'e dair uyarılarda bulundu ve NATO'nun 'günümüzün zorluklarıyla mücadele edebilecek şekilde' güçlenmesi gerektiğini söyledi.

ABD'den NATO çıkış: Bir devir kapanabilir!
ABD'den NATO çıkış: Bir devir kapanabilir!
GİRİŞ 09.11.2019 11:17 GÜNCELLEME 09.11.2019 11:19
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Berlin'de konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin'in 'kendi halkı üzerinde baskı uyguladığını' iddia ederek bunun 'Doğu Almanyalılara çok tanıdık geleceğini' söyledi.

 

 

Pompeo, Rusya'yı ise komşularını işgal etmekle ve muhalefeti ezmekle suçladı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" sözlerine katılmadığını belirten Pompeo, "70 yılın ardından NATO'nun büyümesi ve değişmesi gerek. Günümüzün gerçeklikleri ve zorluklarıyla yüzleşmesi gerek" dedi ve ekledi:

 

 

"Eğer uluslar NATO'nun ihtiyaç duyduğu kaynakları sağlamadan, sözlerini tutmadan NATO'nun savunma faydalarından yararlanabileceğini düşünürse, NATO etkisizleşebilir veya NATO'nun devri kapanabilir."

ABD Başkanı Donald Trump Avrupalı NATO ülkelerini sıklıkla yeterli askeri harcama yapmamak ve savunma ihtiyaçları için ABD'ye bel bağlamakla suçluyor.

Berlin Duvarı'nın yıkılışının 30. yılından bir gün önce Berlin'de konuşan Pompeo, "Batı ülkeleri olarak hepimiz o gurur dolu andan sonra yolumuzu kaybettik" dedi.

Pompeo "Büyük zorluklarla kazandığımız 1989 zaferini savunmalıyız" ve "Bugün özgür olmayan uluslarla bir değerler rekabeti içinde olduğumuzu kabul etmemiz gerekir" ifadelerini kullandı.

RUSYA KOMŞULARINI  İŞGAL EDİYOR

Pompeo "Kaynaklarımızı ittifaklarımızdan başka şeylere aktarabileceğimizi düşündük ama yanıldık. Bugün Rusya, bir dönem Dresden'de çalışan bir KGB memurunun liderliğinde komşularını işgal ediyor ve siyasi rakiplerini biçiyor" diye konuştu.

Bu hafta Economist'e konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise ABD'nin ittifaka yeterince önem vermediğini savunmuş, Suriye'nin kuzeyindeki ABD askerlerini çekmeden önce NATO'ya danışmamasını buna örnek olarak göstermişti. Macron NATO'nun kolektif savunma sözüne hâlâ sadık olup olmadığını sorgulamıştı.

Perşembe günü konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Macron'un 'sert sözlerine' katılmadığını söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise Macron'un sözleri hakkındaki Facebook paylaşımında "İyi ifade edilmiş. Gerçekliğe uygun ve meselenin özüne inen sözler. NATO'nun mevcut durumunun doğru tanımlaması" ifadelerini kullanmıştı.

YORUMLAR 1
  • Çavuş 4 yıl önce Şikayet Et
    Gördük NATO,nun bir müttefike nasıl davranması gerektiğini,ABD terörist yanında,silah vs yardımı, Avrupa tam yandaş kapılar ağzına kadar açık sizler müttefikletinizi bulmuşsunuz adıda fe,pe,pe olur.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kılıç, ABD'li heyeti kabul etti
İBAN kiralamaya ağır cezalar geliyor! Maliye geniş çaplı çalışma başlattı