ABD Su-35 alan bir ülkeyi açık açık tehdit etti

Mısır'ın Rusya'dan Su-35 savaş uçağı alma kararı üzerine ABD'den, Türkiye'nin de Rusya'dan S-400 almasıyla gündeme gelen Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) uyarısı geldi.

ABD Su-35 alan bir ülkeyi açık açık tehdit etti
ABD Su-35 alan bir ülkeyi açık açık tehdit etti
GİRİŞ 15.11.2019 16:45 GÜNCELLEME 16.11.2019 09:07
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı Mark Esper bir mektup aracılığıyla Mısır Savunma Bakanı'na Rus Su-35 savaş uçaklarını alma kararını iptal etme çağrısında bulundu. Mektupta Mısır'ın CAATSA yaptırımlarıyla karşı karşıya olabileceği belirtildi. Mektupta, "Rusya ile büyük silah anlaşmaları en azından ABD ile gelecekte yapılacak işlemleri ve Mısır'a yapılan güvenlik yardımını karışık bir duruma sokacaktır" ifadeleri yer aldı.

Wall Street Journal'dan aktardığı habere göre mektup, Kahire'ye Su-35 anlaşması ardından askeri işbirliğini konuşmaya giden Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya da verildi.

Ayrıca ABD Savunma Bakanlığı'nın Mısır'ın Hava Komutanlığı'nı Su-35 anlaşmasının doğuracağı sonuçlara karşı bireysel olarak da uyardığı belirtiliyor.

Rusya ile askeri işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan Mısır, bu yılın başında Rusya ile 2 milyar dolarlık bir Su-35 anlaşması imzalamıştı. ABD, Mısır'a F-16 satışı gibi milyarlarca dolarlık askeri ve ekonomik yardım yapmıştı.

CAATSA NEDİR?

Trump’ın imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA İran, Kuzey Kore ve Rusya’ya uygulanan yaptırımların dayanağı. CAATSA, "Rusya Federasyonu’nun savunma ya da istihbarat sektörleriyle ya da bunlar adına çalışan kurum ve kişilerle önemli düzeyde alışverişte bulunan kişi ve kurumlara yaptırım uygulanmasını" öngörüyor.

TÜRKİYE DE CAATSA İLE KARŞI KARŞIYA 

Türkiye'nin de Rusya'dan S-400 almasının ardından CAATSA yaptırımları hâlâ gündemde. NATO’nun kurucu üyelerinden Türkiye’nin Rusya ile böyle büyük bir savunma ticareti içine girmesi ABD Kongresi’ni harekete geçirmişti.

YORUMLAR 12
  • Çavuş 4 yıl önce Şikayet Et
    Yaptırım hikayesi tutmayan bülöf işin aslına bakarsan ABD eriyor dost kaybediyor, Önüne gelen tehditle nereye Kadar?.
    Cevapla
  • ,Y. A... 4 yıl önce Şikayet Et
    Herkesi ambargo tehtitleriyle dize getirmeye çalışan, bir gün koyduğu ambargoların hışmına ugrayacak.. Hadi ambargola deyin.. vezgecer..
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Hindistan Rusya Çin Türkiye Mısır bu ne ya ABD herkese catsa uygulayacak. ABD nin sonu geldi desene. Dünyanın çoğunu karşısına alan bir ülkenin bitişi yakındır.
    Cevapla
  • Nefer 4 yıl önce Şikayet Et
    Ruslarla anlasalim. Bu uçakları türkiyede uretelim. Adına T-35 diyelim. Nato standartlarina getirebiliriz. Atak helikopterini de böyle yaptık. Ruslar kabul etmez se isveç jas 39 gripen ucagi var. Enerjimizi 4 ABD itiyle uğraşarak kendimizi yormayalım. Biz s400 calistirmayacaksak yunanda s300 calistirmasin.
    Cevapla
  • gakko 4 yıl önce Şikayet Et
    Alin takmayin Abd yi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!