Ve İran karıştı! Açıklamalar ve ölüm haberleri peş peşe geliyor

İran'da geçtiğimiz gün, benzine yüzde 300 zam yapılması sonrası artan protestolardan ölüm haberi geldi. Uluslararası basının geçtiği son dakika haberine göre, gösterilerde iki eylemci hayatını kaybederken, bazıları da yaralandı. Bir grup yolları kapatıp Hamaney posteri yaktı. Güvenlik güçleri de sokağa inen protestoculara sert müdahalede bulurken, Hamaney'den ve İran muhalefetinden de zam sonrası açıklamalar geldi.

GİRİŞ 16.11.2019 17:25 GÜNCELLEME 18.11.2019 13:35
Bu Habere 204 Yorum Yapılmış

Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkelerinden olan İran'da, devlet tarafından sübvanse edilen benzine yüzde 50 zam yapıldı. Başkent Tahran olmak üzere, Ahvaz, Hürremşehr, Bircend, Meşhed, Geçsaran, Sircan, Bender Abbas, İsfahan, Şiraz ve birçok kentte sokağa çıkan halk, benzine yapılan zamma tepki gösterdi.

ÖLÜM HABERLERİ GELDİ

Fransız haber ajansı AFP'nin son dakika haberine göre, Sircan'daki gösterilerde bir kişi hayatını kaybetti. Sircan Valisi Muhammed Mahmudabadi, "Ne yazık ki bir kişi, bu olaylar sırasında hayatını kaybetti. Bu sırada birkaç kişi de yaralandı" dedi. Al Arabiya televizyonu ise, ikinci bir protestocunun öldüğünü açıkladı.

Buşehr eyaletindeki gösterilerden bir kare... Polis eylemcilere tazyikli su ile müdahale etti...

RUHANİ ZAMMI SAVUNDU

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 4 yıldır benzine zam yapmadıklarını belirterek, artışın halkın menfaatleri doğrultusunda ve dar gelirli vatandaşlara yardım amacıyla yapıldığını ifade etti.

Ruhani, ekonomik krize rağmen hükümetin artıştan kazanç elde etmeyi amaçlamadığını ve tüm gelirin 60 milyon kişiye dağıtılacağını vurguladı.

Sokak eylemlerinden bir görüntü...

HAMANEY İLK KEZ KONUŞTU

Zam ve protestolar sonrası sessiz olan olan İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney bugün ilk kez konuştu. Hamaney yapılan zamma destek verdiğini açıkladı. İran devlet televizyonunda yer alan son dakika açıklamalarına göre, "Bazı insanlar şüphesiz bu karardan endişe duyuyorlar... Ama sabotaj ve kundaklama eylemleri bizim halkımız tarafından değil, holiganlar tarafından yapılıyor. Devrim karşıtı İran düşmanları, her zaman sabotaj ve güvenlik ihlallerini destekledi. Bugün de bunu yapmaya devam ediyorlar" dedi. Hamaney ayrıca, akaryakıt zammının uzman görüşlere dayandığını söyleyerek desteklenmesi çağrısı yaptı. Güvenlik güçlerine de "görevlerini yerine getirmeye" davet etti.

MUHALİF LİDER: MOLLALAR ÜLKEYİ FAKİRLEŞTİRİYOR

İran muhalefetinin önde gelen isimlerinden Maryam Rajavi, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada Ruhani ve İran dini lideri Ayetullah Hamaney'i hedef aldı. Rajavi, mesajında benzin fiyatlarının üçe katlandığını belirterek, "Mollalar halkı daha da yoksullaştırıyor" dedi.

Muhalif isim Maryam Rajavi....

ÖFKE ÇOK YÜKSEK: HAMANEY'İN POSTERLERİ ATEŞE VERİLDİ

Sokaklara çıkan İran halkı, zamma öfkesini sert bir biçimde gösteriyor. Tahran'da benzine zam yapılmasını protesto eden göstericiler yolları kapattı. Bir grup ise, ülkenin dini lideri Ali Ayetullah Hamaney'in posterlerinin olduğu bir panoyu ateşe verdi. Bazı göstericilerin, "Hakkımızı alırız zilleti kabul etmeyiz" şeklinde sloganlar attığı kaydedildi.

MERKEZ BANKASI ATEŞE VERİLDİ

Al Arabiya televizyonu, Huzistan eyaletinin Behbahan kentinde yer alan İran Merkez Bankası binası ateşe verildiği videoyu okuyucularına servis etti.

SOKAKLAR ALEV ALEV

İran'daki gösterilerde halk sokaklara indi. Gece ve gündüz aralıksız 10'dan fazla kentte devam eden eylemlerde sokaklar ateşe verildi. Gösteriler her geçen saat daha da yayılıyor.

Protestolar gece de devam ediyor...

OTOMOBİLLERLE BARİKAT

Protestolar ülke geneline yayılırken, öfkeli göstericiler araçlarını trafikte bırakarak yolları kapattı. Sezonun ilk yoğun kar yağışı aldığı Tahran-Kerec otoyolunun önünde de otomobiller bir barikat kurdu.

GAZETELER ZAMLARI MANŞET YAPTI

İran'da yayın yapan gazetelerden olan Seda-yı Islahat gazetesi, zammı manşetten gördü. Haberde, benzin pompasından paraların aktığı bir karikatür kullanırken, başlıkta ise; "#İstifa: Halk Ruhani'den ümidini kesti ve istifasını bekliyor" ifadesi yer aldı.

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Başkent Tahran ve Kerec'deki gösteriler nedeniyle yollar trafiğe kapatılırken Tahran, Şiraz, İsfahan, Kirmanşah, Hürremşehr, Kerec, Abadan ve Hürremşehr'de okullar tatil edildi.

İÇİŞLERİ BAKANI UYARDI

İran İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazli, ülkede devam eden protestolara ilişkin yaptığı açıklamada "Şimdiye kadar müdahale etmekten sakınan güvenlik güçleri, gösterilerin bu şekilde devam etmesi halinde düzeni sağlamak için gerekli adımları atmak zorunda kalacaktır" dedi.

İran İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazli...

RUHANİ'DEN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA GELMİŞTİ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani geçtiğimiz günlerde, ülkenin güneyindeki Kirman eyaleti yetkilileriyle bir araya gelmişti. ABD'nin ambargosundan dolayı petrol satışındaki azlıktan şikayet eden Ruhani, "1979'daki devrimden bu yana en ağır günleri ve ayları yaşıyoruz. Şimdiye kadar petrol satışında ve bir petrol tankerinin hareketinde bu kadar sorun yaşamamıştık" ifadelerini kullanmıştı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani...

ZAM HABERİ ÜLKEYİ KARIŞTIRDI

İran'da devlet tarafından sübvanse edilen benzinin litresi, aylık 60 litreye kadar bin tümenden (50 kuruş) bin 500 tümene yükseltilmişti. Araç başına bir ay içinde 60 litreden fazla benzin alınması halinde benzinin litre fiyatı 3 bin tümene çıkartılmıştı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 204
  • CHP 4 yıl önce Şikayet Et
    Orda zam üstüne zam varsa kesin CHP nin Eli vardir CHP yaktin irani kiniyorum seni CHP
    Cevapla
  • ayhan üstün 4 yıl önce Şikayet Et
    kamu mallarını yakan ülkenin altını stüne getirenler vatan hainidir elde edien zam geliri fakir ailelerin hesabına yattı noldu protestolar bitti hevesleri kursaklarında kaldı.
    Cevapla
  • Mahmut 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar ülkelerini yakıp yıkıyorlar kime ne fayda saglar. Abd ülke karışsın ben demokrasi getiririm diyor abdnin demokrasisi petrol yataklarını zapt edip ülkeyi karışık tutmak dünya piyasasında dolar kullanımını saglama almak. bugün ortalıgı yakıp yıkan avanaklar babayı alacaklar abd üzerlerine oturduklarında. Bütün bunların müsebbibi abddir. ama abdnin akıbeti 5000 yıllık dünya tarihinin en büyük ibreti olacak kadar kötü olacak.
    Cevapla
  • abdullah 23 4 yıl önce Şikayet Et
    fitne kazanı kaynıyor.fitnenin kaynağı yaptıklarının yanına kar kalacağını mı sanıyordu hayır.kimsenin yaptığı yanına kar kalmayacak her kes yaptığının hesabını verecek.firavunluk yaparsan firavun gibi cezalandırılırsın.ölümü de öldüren Rabbe secdeler olsun.kurtuluş İslamdadır İslamı seç kurtul.Dünyayı kendi menfaatleri için karıştıran kan gölüne çeviren kafirlere meyletme.idaresini kadına veren milletler asla iflah olmazlar.
    Cevapla
  • falcon 4 yıl önce Şikayet Et
    başlarında batıl var devirip yerine getirmek istedikleri ondan daha batıl iranın hiç kurtuluşu yok dağlık coğrafyasına dua etsin diğer ortadoğu ülkelereri gibi savaş saldırısına maruz kalmıyor zaten teröre verdiği destek sebebiyle kendilerine çok karışılmadı da
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri