İran sarsılıyor! Hamaney ilk kez ve çok sert konuştu! Ölüm haberleri geliyor

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, akaryakıta yapılan zammı savundu. Gelen son dakika haberine göre Hamaney, onlarca kentte patlak veren eylemler için devrim karşıtları ve İran düşmanlarını işaret ederek açık açık onları suçladı. Ülkeden ise yeni haberler gelmeye devam ediyor. İran İçişleri Bakanı, "Göstericiler böyle devam ederse güvenlik güçleri gerekli adımı atacaktır" dedi. İnternet de kısıtlama getirildi.

GİRİŞ 17.11.2019 09:40 GÜNCELLEME 25.12.2019 16:41
Bu Habere 177 Yorum Yapılmış

Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkelerinden olan İran'da, devlet tarafından sübvanse edilen benzine yüzde 50 zam yapıldı. Başkent Tahran olmak üzere, onlarca kentte sokağa çıkan halk, benzine yapılan zamma tepki gösterdi.

 

 

ÖLÜM HABERLERİ GELDİ

Fransız haber ajansı AFP'nin son dakika haberine göre, Sircan'daki gösterilerde bir kişi hayatını kaybetti. Sircan Valisi Muhammed Mahmudabadi, "Ne yazık ki bir kişi, bu olaylar sırasında hayatını kaybetti. Bu sırada birkaç kişi de yaralandı" dedi. Al Arabiya televizyonu ise, ikinci bir protestocunun öldüğünü açıkladı.

 

 

RUHANİ ZAMMI SAVUNMUŞTU

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 4 yıldır benzine zam yapmadıklarını belirterek, artışın halkın menfaatleri doğrultusunda ve dar gelirli vatandaşlara yardım amacıyla yapıldığını ifade etti. Ruhani, ekonomik krize rağmen hükümetin artıştan kazanç elde etmeyi amaçlamadığını ve tüm gelirin 60 milyon kişiye dağıtılacağını vurguladı.

Ruhani'den itiraf gibi açıklama: En ağır günlerimizi yaşıyoruz

HAMANEY İLK KEZ KONUŞTU

Zam ve protestolar sonrası sessiz olan olan İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney bugün ilk kez konuştu. Hamaney yapılan zamma destek verdiğini açıkladı. İran devlet televizyonunda yer alan son dakika açıklamalarına göre, "Bazı insanlar şüphesiz bu karardan endişe duyuyorlar... Ama sabotaj ve kundaklama eylemleri bizim halkımız tarafından değil, holiganlar tarafından yapılıyor. Devrim karşıtları ve İran düşmanları, her zaman sabotaj ve güvenlik ihlallerini destekledi. Bugün de bunu yapmaya devam ediyorlar" dedi. Hamaney ayrıca, akaryakıt zammının uzman görüşlere dayandığını söyleyerek desteklenmesi çağrısı yaptı. Güvenlik güçlerine de "görevlerini yerine getirmeye" davet etti.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney...

ÖFKE ÇOK YÜKSEK: HAMANEY'İN POSTERLERİ ATEŞE VERİLDİ

Sokaklara çıkan İran halkı, zamma öfkesini sert bir biçimde gösteriyor. Tahran'da benzine zam yapılmasını protesto eden göstericiler yolları kapattı. Bir grup ise, ülkenin dini lideri Ali Ayetullah Hamaney'in posterlerinin olduğu bir panoyu ateşe verdi. Bazı göstericilerin, "Hakkımızı alırız zilleti kabul etmeyiz" şeklinde sloganlar attığı kaydedildi.

İNTERNETE KSITLAMA

İran'da devam eden ve büyüyen protestoların sosyal medyada desteklenmesi ve protestocuların sosyal medyadan haberleşmesi, gerçekleri öğrenmesi üzerine Tahran yönetiminin internet erişimine kısıtlama getirdiği belirtildi.

40 KİŞİ GÖZALTINDA

ISNA haber ajansı Yezd şehrinde polisin 40 kişiyi gözaltına aldığını duyurdu.

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Başkent Tahran ve Kerec'deki gösteriler nedeniyle yollar trafiğe kapatılırken Tahran, Şiraz, İsfahan, Kirmanşah, Hürremşehr, Kerec, Abadan ve Hürremşehr'de okullar tatil edildi.

İÇİŞLERİ BAKANI UYARDI

İran İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazli, ülkede devam eden protestolara ilişkin yaptığı açıklamada "Şimdiye kadar müdahale etmekten sakınan güvenlik güçleri, gösterilerin bu şekilde devam etmesi halinde düzeni sağlamak için gerekli adımları atmak zorunda kalacaktır" dedi.

SOKAKLAR ATEŞE VERİLMİŞ, MERKEZ BANKASI BİNASI YAKILMIŞTI

İran'daki gösterilerde halk sokaklara indi. Gece ve gündüz aralıksız 10'dan fazla kentte devam eden eylemlerde sokaklar ateşe verildi. Huzistan eyaletinin Behbahan kentinde yer alan İran Merkez Bankası binası da yakılmıştı.

RUHANİ'DEN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA GELMİŞTİ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani geçtiğimiz günlerde, ülkenin güneyindeki Kirman eyaleti yetkilileriyle bir araya gelmişti. ABD'nin ambargosundan dolayı petrol satışındaki azlıktan şikayet eden Ruhani, "1979'daki devrimden bu yana en ağır günleri ve ayları yaşıyoruz. Şimdiye kadar petrol satışında ve bir petrol tankerinin hareketinde bu kadar sorun yaşamamıştık" ifadelerini kullanmıştı.

ZAM HABERİ ÜLKEYİ KARIŞTIRDI

İran'da devlet tarafından sübvanse edilen benzinin litresi, aylık 60 litreye kadar bin tümenden (50 kuruş) bin 500 tümene yükseltilmişti. Araç başına bir ay içinde 60 litreden fazla benzin alınması halinde benzinin litre fiyatı 3 bin tümene çıkartılmıştı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 177
  • E.A 4 yıl önce Şikayet Et
    İran köklü geleneklere sahip bir ülke olduğu için bu eylemeleri kolaylıkla atlatacaktır. İran ne eylemler gördü bu eylemleri mi atlamayacak? Amerika Birleşik Devletleri zaman zaman İran halkını rejime karşı kışkırtıyor. Bu da o kışkırtmalardan biri amaç İran nükleer bomba sahibi olmasın. Fakat atı alan Üsküdar'ı çoktan geçti. İran değil atom artık nötron bombası yapacak seviyeye geldi. Bizim İran'a sahip çıkmamız gerekir. Niye herkeste nükleer var bizde niye olmasın? eğer Türkiye nükleer yapacak güce erişirse bizi de karıştıracaklar onun için birbirimize sahip çıkalım diyorum.
    Cevapla
  • erdalos 4 yıl önce Şikayet Et
    amerika ve israilin oyunları başlarına bela olacak planları alt üst olacak İnşaallah, Rabbim onların karşısına daha dimdik ve daha genç bir İslam çıkaracak.
    Cevapla
  • Abdullah 4 yıl önce Şikayet Et
    Büyük ŞEYTANLAR (İSRAİL - ABD - İNGİLTERE)
    Cevapla
  • agah 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD, kendisine rakip ülkeleri ekonomik olarak çıkmaza sürükleyip halk hareketleri ile son darbeyi indirmeyi planlıyor. Dünyanın değişik yerlerinde benzer olayların patlak vermesi tesadüf değildir. Ekonominizi başka ülkelere bağımlı hale getirmek kendi ülkenize yapacağınız en büyük kötülüktür. Yarın benzine 100% zam yapılsa Türkiye'de de aynı olaylar olur hiç şüpheniz olmasın.
    Cevapla
  • isimsiz Kahraman 4 yıl önce Şikayet Et
    benzine gerek yok, domates, sogan, patates yeter
    Cevapla
  • İMAM 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD ehl-i sünnet müslümanları katlederken onun arkasına saklanıp o ülkelerin başına yandaşlarınızı getiriyorsunuz. ABD'ye sünnilere karşı yardım ediyorsunuz. Şimdi dostluk zamanıdır. ABD size yardım eder, birlikte bastırırsınız. Öyle değil mi? Göreceğiz.
    Cevapla
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    imam doğruyu söylemiş ey rafızi.
    Cevapla
  • Gurbetci 4 yıl önce Şikayet Et
    Imam degil masallah israil ajani
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı