ABD 'derhal ondan kurtulun' deyip Türkiye'yi tehdit etti

İngiliz haber ajansı Reuters'ta yer alan son dakika haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada "Türkiye, Washington ile ilişkileri düzeltmek istiyorsa, S-400'lerden kurtulması gerek" denildi. ABD'nin bu açıklamasının yapıldığı sırada Bakan Hulusi Akar, TBMM'deki görüşmelerde S-400 hava savunma sistemlerinin aktif olarak kullanılacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Geri adım yok" demişti.

GİRİŞ 22.11.2019 09:33 GÜNCELLEME 23.11.2019 09:01
Bu Habere 217 Yorum Yapılmış

13 Kasım'da Beyaz Saray'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ağırlayan ABD Başkanı Donald Trump görüşmeyi "mükemmel" diye nitelemiş ancak iki liderin S-400 krizinin çözümü konusunda ilerleme kaydedip kaydetmediği açıklık kazanmamıştı. Görüşmenin ardından Washington ile Ankara arasında, S-400 savunma sisteminin F-35 savaş uçakları için tehlike oluşturup oluşturmadığının incelenmesi için bir mekanizma oluşturulmuştu.

 

İki liderin 13 Kasım'da Oval Ofis'te gerçekleştirdiği toplantıdan bir kare...

"YA YOK EDİN, YA İADE EDİN YA DA ONDAN KURTULUN"

 

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili adının açıklanmaması kaydıyla gazetecilere, Türkiye-ABD-S-400 ilişkilerine dair açıklamalarda bulundu. İngiliz haber ajansı Reuters'ta yer alan son dakika haberine göre yetkili, "Türkiye, Rus savunma sistemini ya yok etmeli, ya iade etmeli ya da bir şekilde bundan kurtulmalı" ifadelerini kullandı.

ABD'li üst düzey yetkili, "Türkiye'nin masaya dönme olanağı var. Sorunun çözülmesi için S-400'leri ya imha etmeleri ya geri göndermeleri ya da bir şekilde onlardan kurtulmaları gerektiğini biliyorlar" diye konuştu.

YAPTIRIM TEHDİDİ

Yetkili, ayrıca Türkiye'ye halen yaptırım uygulanabileceği mesajını da verdi. "CAATSA yaptırımları konusunda mutlak bir takvim yok" diyen ABD'li yetkili, Çin'e Rusya'dan savaş uçağı satın alması sebebiyle aynı yasa kapsamında yaptırım uygulanmasının dokuz ay sürdüğünü hatırlattı.

Ankara, Moskova'dan satın aldığı S-400 sistemini geçen Temmuz ayında teslim almaya başladı, ancak sistem henüz aktive edilmiş değil.

BAKAN AKAR: S-400'LER ÇALIŞACAK

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda S-400'lerden geri adım atılmayacağı mesajı verdi. Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Akar, "S-400 çalışacak" dedi ve Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin eğitim süreci tamamlandığında planlanan faaliyetlerin uygulanacağını söyledi. Akar, "S-400'lerin birinci filo ve iki bataryası Türkiye'ye intikal etmiş bulunuyor. İki bataryanın kuruluş ve TSK personelinin eğitim süreci devam ediyor. Bunlar tamamlanınca planladığımız faaliyet neyse onu uygulayacağız" şeklinde konuştu.

Bakan Akar, ABD'den alınan F-35'lere ilişkin olarak da, "Beş F-35'ten dördünü fiilen teslim aldık, biri teslim edilmek üzere hangarlarda bekliyor" dedi.

Türkiye'nin de programda çıkarılmadan önce üretim ortalığı olduğu ABD yapımı F-35 savaş uçağı...

ERDOĞAN: GERİ ADIM YOK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Salı günü yaptığı açıklamada, "F-35 meselesindeki mevcut uzlaşmaz" tavır sürerse, Türkiye'nin orta vadeli ihtiyaçlarını karşılamak için başka arayışlara girmek zorunda kalacağını ABD Başkanı Donald Trump'ın daveti üzerine ABD'ye yaptığı çalışma ziyaretinde Washington'a iletiklerini söylemişti. Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 savunma sistemleri ile ilgili olarak geri adım atmayacağını vurgulayan Erdoğan "Sayın Trump'a, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi alma noktasına nasıl geldiğini bir kez daha ifade ettim. Zaten kendisi de bu konuda bize hak veriyor. Ülkemizin artık bu savunma sisteminden vazgeçmesinin söz konusu olamayacağını, çözümün bu gerçek ışığında bulunması gerektiğini söyledik" diye konuşmuştu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 217
  • Halı 4 yıl önce Şikayet Et
    Ya bu nedemek kimsin sen
    Cevapla
  • Tebabet 4 yıl önce Şikayet Et
    Biri budalaya haddini bildirsin müttefik olduğu ülkeye silah vermeyen ABD teröriste ne varsa veriyor ülkemde ABD istemiyorum sonucu ne olursa olsun bu arada s400 alındı konuslanacak hemde NATO dan bağımsız olarak
    Cevapla
  • Fatih 4 yıl önce Şikayet Et
    Kendisinde yok ya kıskanıyor:)70 model patriotları onun olsun
    Cevapla
  • Tevfik 4 yıl önce Şikayet Et
    S400 leri mutlaka almalıyızzzzzz o kadar.
    Cevapla
  • A. Arslan 4 yıl önce Şikayet Et
    ............ abd
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı