Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok, Amerikalı bir genç kadının, Çin'in Uygur Türklerini kampta tutmasını eleştirdiği videosunun ardından içerik koymasını engelledi.

Feroza Aziz, güzellik ve bakım tavsiyeleriyle başlayan videosunda önce kirpikleri kıvırıcı cihazla nasıl bakıma almak gerektiğini anlatıyor.

Ardından Çin’in Uygur Türklerini Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki (Doğu Türkistan) kamplarda tuttuğunu söyleyen Aziz, Çin’de gerçekleşen olayları, “yeni bir Holokost” (Yahudi Soykırımı) olarak nitelendiriyor.

Bunun gelişmenin ardından TikTok, Aziz’in yeni bir içerik koymasını engelledi; Aziz bunu Twitter hesabından duyurdu.

TikTok ise bu iddiaya karşı çıkarak BBC’ye yaptığı açıklamada, içeriğin siyasi hassasiyetlere göre yönetilmediğini söyledi.

Diğer yandan TikTok’un Çin pazarı için devreye soktuğu uygulama Douyin’da ise Aziz’in videosunun engellendiği görüldü.

Şirkete göre Aziz’in eski hesaplarından biri 15 Kasım itibarıyla “terörizm ile ilişkili içerik açısından topluluk kurallarına uymadığı için” yasaklanmıştı.

AKILLI TELEFONUNA DA YASAK GETİRİLDİ

Aynı zamanda 25 Kasım itibarıyla Aziz’in akıllı telefonuna da yasak getirildi. Bu yüzden şirket sözcüsüne göre Aziz aynı telefondan yeni hesabına ulaşmaya çalıştığında bu engelle karşılaştı.

Şirketin sözcüsü, Aziz’in yeni hesabının ve videolarının bu durumundan etkilenmediğini, kirpiklerin kaldırılmasına dair videonun etkileşim almaya devam ettiğini belirtti.

Aziz’in Uygur Türkleriyle ilgili olarak bu Pazar koymaya başladığı üç videodan ilki 1,4 milyon izlenme ve 500 bin adet reaksiyon aldı.

Twitter’dan da bu video paylaşılarak neredeyse 5 milyon daha görüntülenme elde etti.

Aziz, online olarak bilinçlenmeyi teşvik etmenin “harikalar” yaratabileceğini söyleyerek milyonlara ulaşılabileceğini aktarıyor.

TİKTOK ÖZÜR DİLEDİ

Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok, Çin'in Uygur Türkleri'ne yönelik politikalarını eleştiren videosunun ardından içerik koymasının engellendiği Amerikalı Feroza Aziz'den özür diledi ve hesabı geri verdiğini aktardı. Videonun kısa bir süreliğine kaldırılmasının ise 'insani bir hata olduğu' belirtildi.

ANCAK KIZ ÖZRÜ KABUL ETMEDİ

Aziz ise şirketin açıklamasına inanmadığını ve özrünü kabul etmediğini söyledi. BBC'ye konuşan Aziz, bu konuyla ilgili Twitter, Instagram ve TikTok dahil olmak üzere bütün platformlarda konuşmaya devam edeceğini aktardı.

Yorumlar 71 Yorum Var
  • Mustafa 13.01.2020 06:24
    Öz güven tartışması var sessiz Onu görüyoruz ve Özgüven değildir esas esas Doğru müdahale ve Yasak lı yaşam yaşam değildir Usulleri doğrultusunda
  • TARIK 09.12.2019 22:31
    bu işte bir iş var bir oyunlar dönüyor. her nedense bu meseleler hep çinlilerle anlaşma aşamalarından önce hortlatılıyor.
  • YAŞAR KIRMAN 29.11.2019 11:04
    Müslümana yapılan zulüm gündeme hiç gelmiyor. Ortadoğu'da,Çin'de,Avrupa'da müslüman dışlanıyor kimsenin sesi çıkmıyor,Türkiye'de CHP büyük illeri alınca başı kapalılar ayrımcılık yapılmaya başlandı medyadan çıt yok, Kadın saygı duruşunda ayağa kalkmaya mı kafasına sıkacağız diyor çıt yok.. Helal olsun kıza zulümü haykırmış, insan hakları savunucusu yine sessiz,pes doğrusu
  • Sevgi. 29.11.2019 09:04
    Bu her zamn boyledir malesef.doğruları söyleyen dokuz köyden kovulur deyimi gerçekleşmiş. Helal olsun arkadaşımıza hakkı savunmuş ve insanlarında farkında olup daha çok insanların ulaşmasına vesile olmuş. Hesabını silmisler kızın feda ettiği bu olsun, imanı merhameti cesareti kuvvetli olduktan sonra sesini her yerden duyurur evel Allah.. Rabbim tüm dünyada ve Çin'de eziyet altında olan tüm Müslüman kardeslerimizin yar ve yardımcıları olsun güç ve kuvvet versin inşallah..
  • Mbickin51@gmail.com 29.11.2019 02:21
    Allahina gurban
Daha fazla yorum görüntüle