NATO'dan son dakika Türkiye açıklaması: Kritik öneme sahip!

Gelen son dakika haberine göre, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini kullanmasını istemeyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AB üyesi olmayan Türkiye'nin NATO için kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Stoltenberg ayrıca Brexitin gerçekleşmesi durumunda NATO'nun savunma harcamalarının artacağına dikkat çekti.

GİRİŞ 10.12.2019 09:35 GÜNCELLEME 10.12.2019 09:35
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell Fontelles Belçika´nın başkenti Brüksel´de bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından ortak basın açıklaması düzenlendi. 

 

NATO ve Avrupa Birliği´nin (AB) ortak bir uyum içinde çalışması gerektiğini vurgulayan Stoltenberg, "AB ve NATO rekabet içinde olmamalı. Birlikte hareket ederek daha fazla başarı kaydetmeli. AB´nin savunma alanındaki girişimlerini NATO destekliyor" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE GİBİ ÜLKELER KİLİT ÖNEME SAHİP

DHA'nın haberine göre; AB üyesi olmayan NATO üyelerinin ittifak için kilit bir rolü olduğunu belirten Stoltenberg, "AB üyesi olmayan ABD, Kanada ve Türkiye gibi ülkeler, NATO için kilit bir öneme sahip. Brexit gerçekleşirse, NATO savunma harcamalarının yüzde 80´i AB üyesi olmayan ülkelerden gelecek" dedi.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Fontelles ise, NATO´nun AB için önemine dikkat çekerek, "NATO çok güçlü bir ittifak. Avrupa´nın güvenliği için de çok önemli bir yere sahip. AB ülkeleri olarak NATO ile sorumluluk paylaşımında bulunmalıyız" sözlerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN S-400'LERİ KULLANMASINI İSTEMİYORLAR

NATO, en önemli üyesi Türkiye'nin, Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemini kullanmasını istemiyor. Fakat Türkiye'ye de kendini koruması için hava savunma desteği vermiyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçtiğimiz günlerde İngiltere'de gerçekleşen zirvede, Türkiye ile problemin çözümü konusunda büyük çaba sarf ettiklerini açıkladı.

Londra'da düzenlenen NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte kritik görüşmeler gerçekleştiren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar zirvenin ardından yaptığı açıklamada; “Biz F35’leri almak istiyoruz. Eğer olmuyorsa alternatifleri değerlendiririz. Ama nihai anacımız kendi savaş uçağımızı yapmak” dedi. Akar, “Patriot’u istedik vermediler S-400’ü değerlendirdik. Ayrıca yerli olarak Hisar projesi çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.

NATO ÇÖZÜM İÇİN HAREKETE GEÇTİ

NATO, Türkiye'nin S-400 satın almasına yönelik bir çözüm aradığını ve Rus hava savunma sistemlerinin Amerikan Patriot'ları ile nasıl birleştirileceğinin bir yolunu bulmaya çalışıldığını açıkladı.

MACRON'DAN NATO'YU KIZDIRAN SÖZLER

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İngiltere'de düzenlenen zirve öncesi "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" demişti. Macron'un sözleri üzerine NATO üye ülke liderleri Macron'a sert tepki göstermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'da Macron'a "Kendi beyin ölümünü kontrol ettir" diye çıkışmıştı.

Macron Türkiye için ise; "Hem NATO üyesi olup hem S-400 almak nasıl mümkün oluyor? Bu teknik olarak mümkün değil" demişti.

TRUMP'TAN MACRON'A TEPKİ

ABD Başkanı Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" sözlerine tepki gösterdi. Trump Macron'un sözleri için "Bu sözü söylemek çok aşağılayıcı" dedi. Trump Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında da açıklamalarda bulundu. "Türkiye çok iyi bir NATO üyesi. Erdoğan ile çok iyi anlaşıyorum" dedi.

"MACRON NATO ZİRVESİNDE KONUŞUYOR, KARŞIMIZDA SUSUYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un NATO zirvesindeki islamofobik sözleriyle ilgili, "Son NATO zirvesinde Fransa'nın başkanı hala İslami terörden bahsediyor. İslam'ın kelime anlamı barıştır. Siz islam ve terörü nasıl bir araya getiriyorsunuz. Karşımızda susuyor, NATO zirvesinde konuşuyor" açıklamasında bulundu.

RUSYA'DAN NATO AÇIKLAMASI: KÖTÜYE GİDİYOR

Sergey Şoygu, Rusya’nın NATO ülkeleri ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu fakat ilişkilerin her yıl daha da kötüye gittiğini ifade etti.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 19
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    BM-AB-NATO-OTAN. bu dört kuruluş üyeleri içinde Çin,Rusya,Abd,Sudiarabistan,Japonya,Türkiye,Almanya,Fransa,Yunanistan italya vs vs vs. Bunlar madem askeri güvence için kurulmuş koruma amaçlı kuruluşlarsa dünyayı koruyorsa Dünyayı karıştıran savaşan ülke hangisi??? Bunlar birbirine savaş açmıyorsa neden Dünyada bu adı geçen ülkeler savaşıyor kiminle savaşıyor?
    Cevapla
  • Çiçek 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben diyorum başka nato şart Allah ın izniyle bizim İslam Aleminin Allah için savaşan bir nato şeytana çalışan hak yiyen gerçeği inkar eden 2 yüzlü lerden kurtulmak gerekişe yaramaz batılıların natosu nezaman işimizi gördü pkk bitmes terörü bitmez bu NATO nun çünkü yalancı sahtekar satılık biz Allahın izniyle bir başka yol bulucaz Allahın izniyle inşallah
    Cevapla
  • Reis C* 4 yıl önce Şikayet Et
    NATO hıristiyan birliği bizi sadece kendi çıkarları için bu güne kadar kullandılar gerisi boş Laf...
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Bize ne onlar istemiyorsa ? biz güvenliğimiz için S-400’leri kullanacağız biz bunları resmî tatillerde, bayramlarda meydanlarda geçit törenlerinde sergileyeyim diye süs diye almadık
    Cevapla
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan krallığında s-300 neden var ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu