Çin ve Rusya, Kuzey Kore'ye uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istiyor

Çin ve Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) Kuzey Kore'ye yönelik bazı yaptırımların kaldırılmasını istedi.

Çin ve Rusya, Kuzey Kore'ye uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istiyor
Çin ve Rusya, Kuzey Kore'ye uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istiyor
GİRİŞ 17.12.2019 01:54 GÜNCELLEME 17.12.2019 02:59

Çin ve Rusya tarafından BM Güvenlik Konseyine sunulan karar tasarısında, Kuzey Kore'nin Eylül 2017'den beri nükleer deneme ve orta menzilli ve kıtalararası füze denemelerinden kaçındığı anımsatıldı.

 

 

Ülkedeki insani durumun iyileştirilmesi gerektiğine işaret edilen tasarıda, bu kapsamda uluslararası bazı yaptırımlarının kaldırılması teklif edildi. 

ABD ve Kuzey Kore arasında karşılıklı güven tesis etmek ve diyalog kurmak için gösterilen çabalara ve müzakerelere destek verilen tasarıda, demir yolu ve kara yolu projelerinin yaptırımlardan muaf tutulması teklif edildi.

 

 

Tasarıda, Kore Yarımadası'nın diyalog yoluyla nükleer silahsızlanması ve gerginliğin azaltılması için BMGK'nin daimi üyesi beş ülke ve Kuzey Kore arasında  (P5+1) ya da benzer formatta çok taraflı müzakerelerin bir an önce başlaması gerektiği vurgulandı.

ABD VE AVRUPA YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASINI İSTEMİYOR

ABD ve Avrupa üyesi ülkeler ise yaptırımların kaldırılması önerisine sıcak bakmıyor. 

BMGK'nin geçen haftaki Kuzey Kore oturumunda  İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Karen Pierce, "Kuzey Kore nükleer silahsızlanma konusunda somut adımlar atıncaya kadar yaptırımlar devam edecek.'' ifadesini kullanmış, Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere ise mevcut durumda yaptırımları kaldırmak ya da hafifletmenin mümkün olmadığını söylemişti. 

13 YILDIR YAPTIRIM UYGULANIYOR

Kuzey Kore'ye nükleer programı nedeniyle 2006 yılından beri BMGK tarafından ekonomik ve askeri yaptırımlar uygulanıyor.

Kuzey Kore ile ABD arasında, şubat ayından bu yana aksayarak da olsa devam eden nükleer müzakereler, İsveç'te 5 Ekim'de yapılan çalışma düzeyindeki toplantılarda kesilmişti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, müzakereleri yeniden başlatmak üzere ABD yönetimine somut öneriler sunması için yıl sonuna kadar süre tanımış, aksi halde nükleer denemelere ve kıtalar arası güdümlü füze denemelerini sürdürecekleri uyarısında bulunmuştu.

ABD'nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Stephen Biegun ise Pyongyang'ın nükleer müzakereler için tanıdığı süreyi kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!