Suudi Arabistan talep etti! Katar'dan bomba Türkiye kararı

Gelen son dakika haberine göre Katar Dışişleri Bakanı el Sani, Suudi Arabistan ile ilişkileri normalleştirme sürecinde Türkiye'ye sırt çevirmeyecekleri mesajını verdi. Riyad, Katar'daki Türk askeri üssünün kapatılmasını talep ediyor. Bu sözlerinin ardından Al Sani bir açıklama da Al Jazeera televizyonuna yaptı.

Suudi Arabistan talep etti! Katar'dan bomba Türkiye kararı
Suudi Arabistan talep etti! Katar'dan bomba Türkiye kararı
GİRİŞ 17.12.2019 11:33 GÜNCELLEME 18.12.2019 08:59
Bu Habere 77 Yorum Yapılmış

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman el Sani, Suudi Arabistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi süreci konusunda iyimser olduğunu, ancak Türkiye ile ilişkileri olumsuz etkileyecek ön koşullara sıcak bakmadıklarını vurguladı.

 

"TÜRKİYE'YE SIRTIMIZI DÖNMEYECEĞİZ" MESAJI

Katar Dışişleri Bakanı el Sani CNN International'da yayınlanan son dakika röportajda, Suudi Arabistan ile ilişkiler konusunda "Bazı ilerlemeler var. İletişimsizlik döngüsünü kırdık ve iletişime başladık" dedi. CNN'e konuşan El Sani, Türkiye ile ilişkilerin Katar'ın iki buçuk yıllık krize göğüs germesinde yardımcı olduğunu ve ilişkilerde değişiklik istemediklerini belirterek "Kriz sürecinde bize açık olan ve yardım eden her ülkeye müteşekkir kalmaya devam edeceğiz. Onlara asla sırtımızı dönmeyeceğiz" diye konuştu.

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman el Sani...

TÜRKİYE TALEBİ

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır, Haziran 2017'de "radikal İslamcılar" ve Müslüman Kardeşler'e destek verdiği ve İran ile yakınlaştığı gerekçesiyle Katar ile diplomatik ilişkileri askıya almış ve Katar'a ulaşımı durdurmuştu. Katar iddiaları reddetmişti. Riyad yönetimi öncülüğündeki grup, anlaşmazlıkların çözülebilmesi için 13 maddelik bir talepler listesi duyurmuştu. Talepler arasında Katar'a bağlı El Cezire televizyonunun kapatılması, İran ile ilişki seviyesinin düşürülmesi ve Türkiye'nin Katar'daki askeri üssünün kapatılması da yer alıyordu.

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman el Sani, daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Beştepe'de bir görüşme gerçekleştirmişti.

YENİ AÇIKLAMA

Al Jazeera televizyonuna da konuşan Al Sani, krizin çıktığı zamandan bu yana geçen 2,5 yıllık süre zarfında Suudi Arabistan ile kapsamlı bir görüşme olmadığını, ancak ülkesi ile Suudi Arabistan'ın bazı konularda anlaştığını söyleyerek, "Suudi Arabistan ve Katar'ın şu ana kadar üzerinde anlaşmaya vardıkları noktalar, ülkelerin egemenlikleri ve komşuluk ilişkileriyle ilgili temel konular ve Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) birliğinin korunması oldu. Bunun dışındaki konularda şu ana kadar görüşme olmadı" ifadelerini kullandı.

KATAR'DAKİ TÜRK ÜSSÜ: HALİD BİN VELİD

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Katar'ın başkenti Doha'da yapımı tamamlanan Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı Karargahı'nın açılış törenine katılmıştı. Bakan Akar ve Orgeneral Güler'i Halid Bin Velid Kışlası'na gelişinde Katar Savunma Bakanı Halid Bin Muhammed el-Attiye karşılamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta Katar'da Türk Askeri Birliği ziyaretinde açıklamalarda bulunarak "Türk-Katar Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı samimiyetin timsalidir. Muadilleri gibi çıkar temelli, hegemonyacı zihniyet ürünü değildir. Kapatılmasını talep edenler, ülkemizin Katar'ın kara gün dostu olduğunu idrak edemeyenlerdir. Yeni kışlanın inşası tamamlandı. İnşallah Halid bin Velid adıyla orası anılacak" diye konuşmuştu.

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE, AA
YORUMLAR 77
  • emin 4 yıl önce Şikayet Et
    Halid Bin Velid Kışlası adı verilmiş..takdire şayan
    Cevapla
  • DADAŞ 4 yıl önce Şikayet Et
    Arap baharı sırası sudilerindir çünkü hep destek verdiler Arap baharının yaşanması için şimdi sıra onlarda görelim
    Cevapla
  • Realist 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir üste arabistana kuralım..
    Cevapla
  • kara 4 yıl önce Şikayet Et
    Ey sudiler ey bae ler ey bahreyn liler o halk sizi kendi saraylarinizda idam edecek bakin gorun ipinizi cekecekler belki yarin belki yarindan da yakin
    Cevapla
  • vatansevdalısı 4 yıl önce Şikayet Et
    Suudi Arabistan ve BAE siz nasıl Müslümansınız zerre kadar Müslümanlara yardım etmediğiniz gibi ABD ve İsrail ile beraber Müslümanların katledilmesine yardım ediyorsunuz. Suriye de ABD askerinin her türlü ihtiyacını Suudi Arabistan karşılıyor. Sizi ALLAH a havale ediyorum. En kısa sürede Ümmete layık bir yönetim iş başına gelir İnşALLAH. Amin..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tanju Özcan'dan, Mansur Yavaş itirafı! Emeklilere verdiği vaadi tutmadığı ortaya çıktı
Sancaktepe’deki jakuzi yalanı DEM’i örtmek için mi? Alper Yeğin’in yardımcısı kim olacak?