Hindistan'da protestolar devam ediyor! Müslümanlar ayağa kalktı

Hindistan'da değiştirilen vatandaşlık yasasına yönelik protestolar sürüyor. Müslümanları saf dışı bırakan yasaya karşı sokağa çıkan halk Yeni Delhi başta olmak üzere ülke genelinde geniş çaplı protestolarını sürdürmeye devam ediyor.

Hindistan'da protestolar devam ediyor! Müslümanlar ayağa kalktı
Hindistan'da protestolar devam ediyor! Müslümanlar ayağa kalktı
GİRİŞ 17.12.2019 09:48 GÜNCELLEME 17.12.2019 11:42
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Ülke genelinde Müslümanların yanı sıra farklı inanç gruplarına mensup yüz binlerce kişinin protesto ettiği yeni düzenleme, 10 Aralık'ta parlamentonun alt kanadında kabul edildi.

 

 

Popülist söylemleriyle ön plana çıkan aşırı sağcı Başbakan Narendra Modi liderliğindeki hükümetin önerisi 11 Aralık'ta parlamentonun üst kanadında onaylandı.

Hindistan: Müslümanlar göçmenlere vatandaşlık hakkı tanımayan tasarı kanunlaştı
Hindistan'da Müslümanları vatandaşlıktan dışlayan tasarı parlamentodan geçti

 

 

Cumhurbaşkanı Ram Nath Kovind de yasayı vakit kaybetmeksizin imzaladı.

Ancak yasa, başkent Yeni Delhi başta olmak üzere ülke geneline dalga dalga yayılan gösterilerle protesto ediliyor.

ULUS DEVLET YAPMAYA MI ÇALIŞIYOR?

Geçtiğimiz aylarda Keşmir'in özerk statüsünü kaldıran Başbakan Narendra Modi, yeni yasa ile ülkeyi 'ulus devlet yapmaya mı çalışıyor?' yönündeki soru ve eleştirilerinin hedefinde yer alıyor.

Bağımsız kaynaklara göre protestolarda sayısı resmi olarak açıklanmasa da hayatını kaybedenler oldu.

Sağlık kaynakları, çoğu öğrenci olmak üzere yüzlerce kişinin de yaralandığını belirtiyor.

JAMİA MİLLİA İSLAMİ ÜNİVERSİTESİ'NE POLİS BASKINI

Başkent Yeni Delhi'deki gösteriler, Müslüman öğrencilerin yoğunlukta olduğu Jamia Millia İslamia Üniversitesi (JMI) civarında yoğunlaşırken binlerce kişi öğrencilere destek veriyor.

Yeni Delhi polisi pazar gecesi üniversiteye baskın düzenledi.

Bağımsız kaynaklar, polisin JMI'ye izin almadan girerek öğrenci ve üniversite çalışanlarına biber gazı ve gerçek mermilerle müdahalede bulunduğunu aktardı.

Üniversite yetkilisi Waseem Ahmed Han, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, polisin üniversiteye zorla girdiğini, binanın camlarını kırdığını, öğrenci ve üniversite personelini darp ettiğini belirtti.

Han, biber gazıyla yapılan müdahalenin ardından öğrencilerin üniversite kütüphanesine sığındığını ve olaylarda polisin gerçek mermiyle ateş etmesi sonucu bir öğrencinin yaralandığını dile getirdi.

Polisin üniversitenin giriş ve çıkışlarını kapattığına dikkati çeken Han, biber gazından etkilenenler ve yaralılar için kampüse sağlık ekiplerinin girişine izin verilmediği bilgisini paylaşmıştı.

Sert müdahalede bulunan ve çok sayıda öğrencinin yaralanmasına yol açan polis şiddeti, ülkenin çeşitli eyaletlerindeki diğer üniversite öğrencileri tarafından protesto edilmeye başlandı.

DİĞER İNANÇ GRUPLARI DA DESTEK VERİYOR

euronews'e konuşan Hindistanlı adının açıklanmasını istemeyen bir gazeteci, protestolara sadece Müslümanların değil, aynı zamanda Müslümanlara destek veren ya da yasaya karşı çıkan farklı inanç gruplarına mensup kişilerin de katıldığını söyledi.

Ayrıca Hindistanlı gazeteci, ülkenin kuzeyinde yer alan 7 eyaletteki gösterilerin, aynı yasaya tepki olsa da farklı amaçla yapıldığını dile getirdi.

Bangladeş sınırına yakın eyaletlerdeki protestolarda hayatını kaybedenlerin olduğunu aktaran kaynak, bölge halkının kabileler halinde yaşadığını ve demografik yapılarının değiştirilmesine karşı çıktıklarını ifade etti.

Gazeteci, Modi hükümetinin alelacele davrandığını ve herhangi bir toplumsal mutabakat olmadan geçirilen yasanın Hindistan halkı tarafından genel anlamda reddedildiğini söyledi.

POLİS ŞİDDETİ ORADA DA YAŞANDI

Öte yandan bir başka polis şiddeti, Uttar Pradeş eyaletinde bulunan Aligarh Müslüman Üniversitesi'ndeki gösterilere polisin sert müdahalesi sırasında yaşandı.

Göz yaşartıcı gaz ve biber gazı kullanılan eylemlerde çok sayıda öğrenci yaralanırken emniyet birimleri, öğrencilerin evlerine gönderileceğini açıkladı.

Eyaletin Laknov kentindeki Nadwa Üniversitesinde öğrenciler, polis eylemlerini ve yasadaki değişikliği protesto etmek için kampüste bir araya geldi.

Polis, kampüsten dışarı çıkmaya çalışan öğrencilere müsaade etmezken, öğrencilerle polis arasında arbede yaşandı.

Varanasi şehrinde bulunan Banaras Hindu Üniversitesi ve Haydarabad'daki Mevlana Azad Urdu Üniversitesi öğrencileri de vatandaşlık yasasındaki değişikliği ve polis şiddetini gece boyunca protesto etti.

"MÜSLÜMAN ÖĞRENCİLERLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ"

Mumbai'de Hindistan Teknoloji Enstitüsü (IIT), Tata Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Mumbai Üniversitesi öğrencileri, Delhi'deki polis şiddetine karşı Jamia Millia Islamia Üniversitesi öğrencileriyle dayanışma içerisinde olduklarını ve bu sebeple dersleri boykot ettiklerini duyurdu.

Batı Bengal eyaletinin başkenti Kalküta'daki Aliah ve Jadavpur üniversiteleri, Bihar eyaletindeki Patna Üniversitesi, güneyde Puduçeri birlik toprağındaki Pondicherry Üniversitesi, Tamil Nadu eyaletindeki IIT-Madras ve kuzeyde Pencap'taki Chandigarh Üniversitesi öğrencileri, gerek Jamia Millia Islamia Üniversitesi öğrencilerine uygulanan şiddete gerek yasa değişikliğine karşı protesto gösterisi düzenledi.

Güneyde de Kerala eyaletinde gece boyu protestolar sürdü.

KAYNAK: EURONEWS
YORUMLAR 3
  • Derya 4 yıl önce Şikayet Et
    İslam dünyaya galip gelecek
    Cevapla
  • BM uyuma artık 4 yıl önce Şikayet Et
    Birleşmiş milletler bu konuda hindistana gerekeni yapmalı
    Cevapla
  • Niko 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu Hindi'ler kaşınıyor bütün etrafındaki müslüman devletlerle kötüler kendi içlerinde 200 milyon müslüman var bence dikkat edin önce sizin tüğlerinizi kopartırler sonrada pişirip yerler
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den uyarı! Kara bulut gibi çökecek! Dışarı çıkmayın...
Özgür Özel, 15 Temmuz direnişçilerine alçak sözler: Kot üstüne kefen çeken zibidiler...