Ateşle oynuyorlar: Atina'da savaş senaryosu

Libya’da hükümete saldıran Hafter Terör Örgütü’nü destekleyen Yunanistan ve BAE destekli Mısır, Akdeniz’de gerilimi yükseltecek adım atıyor. İki ülke “Libya’nın karasularını koruma” bahanesiyle ortak bir güç kurup Türkiye’nin Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne yapacağı yardımları engellemeyi planlıyor.

Ateşle oynuyorlar: Atina'da savaş senaryosu
Ateşle oynuyorlar: Atina'da savaş senaryosu
GİRİŞ 24.12.2019 07:10 GÜNCELLEME 24.12.2019 07:10
Bu Habere 67 Yorum Yapılmış

Yunanistan ve müttefikleri Doğu Akdeniz’de tansiyonu sistematik olarak yükseltiyor. Libya’yla imzalanan anlaşmanın ardından Türkiye’ye karşıtı cephe kurma çabasına hız veren Yunanistan bölge turunu tamamladı. Geçtiğimiz hafta başında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, hafta sonu da Mısır’a gitti.

HAFTER’İN AYAĞINA GİTTİ

Dendias turunu Libya’ya düzenlediği sürpriz ziyaretle sonlandırdı. Bingazi’ye giden Dendias terörist Hafter’in yanı sıra sözde yönetim yetkilileri Abdullah es-Sinni ve Abdulhadi el-Havic ile görüştü. Dendias’ın buradaki görüşmede, Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) Türkiye ile “mutabakat zaptı imzalama hakkı olmadığını” öne sürdü.

MISIR’LA ORTAK GÜÇ İDDİASI

Yunan bakanın, Libya, Mısır, Güney Kıbrıs, BAE ve S. Arabistan ziyaretleri ile ilgili en çarpıcı iddia yerel basın yayın organlarından geldi. Hafter’e yakın basın yayın kuruluşlarına göre Yunan ve Mısır donanması “Libya’nın karasularını korumak” gerekçesiyle ortak güç kurmayı planlıyor. Kurulacak güç ile Türkiye’nin UMH’ye silah ve asker yardımının önleneceği öne sürülüyor.

YUNAN BAKAN TEHDİT ETTİ

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos da bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada benzer imalarda bulundu. Türkiye’nin Libya’ya askeri yardım konusunu Meclis’ten geçirdiğini hatırlatan Yunan Bakan, "Bu o kadar basit olmayacak. Türkiye buna karşı birçok ülkeyi karşısında bulacak" dedi.

3 ülke Türkiye'ye karşı harekete geçmişti! Tarih belli oldu

BORU HATTI GERİLİMİ

Doğu Akdeniz’de gerilimi artıracak diğer bir hamle de İsrail gazının Türkiye’yi by-pass ederek Avrupa’ya taşınmasını öngören EastMed boru hattı olacak. Yunanistan, Rum Kesimi ve İsrail’in, EastMed boru hattının inşası için nihai anlaşmayı 2 Ocak’ta imzalayacağı duyuruldu. Atina düzenlenecek imza törenine, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Güney Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiades ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun katılacağı bildirildi.

O HAT İHLAL EDİLECEK

İmzalanacak anlaşmaya göre İsrail’in Levant havzası açıklarındaki doğal gaz rezervlerinden başlayacak olan EastMed boru hattı, Akdeniz boyunca ilerleyecek, Girit Adası ve Yunanistan anakarası üzerinden İtalya’ya kadar uzanacak. Boru hattının geçiş güzergahı Türkiye’nin hak iddia ettiği hat üzerinde bulunuyor.

RUSLAR KOMUTA EDİYOR

Libya’daki çatışmada Rusların verdiği destek daha da ileri seviyeye taşındı. UMH’nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Hafter güçlerine Rus paralı askerlerinin liderlik ettiğini aktardı. ABD basınına konuşan Başağa, Rusların Hafter güçlerine ateş desteği verdiğini söyledi. Rus unsurlar tarafından UMH güçlerine 2 bin 500 havan topu ve füze fırlatıldığını söyleyen Başağa, Rusların UMH dronelarına karşı Hafter’e ileri teknoloji desteği verdiğini vurguladı.

Sisi'den korkunç talimat: Türkiye'ye karşı kullanacak! Erdoğan detayı

SİSİ’NİN TANKLARI LİBYA’DA

Öte yandan İsrail istihbaratına yakınlığı ile bilinen internet sitesi Debkafile, Mısır’ın darbeci Cumhurbaşkanı Sisi’nin, Hafter güçlerine gönderdiği tankların Libya’ya ulaştığı iddia edildi. Haberde talimatı bizzat Sisi’nin verdiği, T-72 tankları ve diğer zırhlı araçların 19 Aralık’ta Hafter güçlerine verildiği öne sürüldü.

ATİNA'DA SAVAŞ SENARYOSU

Bir yandan Türkiye karşıtı bir blok oluşturmaya çalışan Yunanistan diğer yandan da savaş senaryoları üzerine hazırlanıyor. Yunan basın yayın organı Kathimerini’nin devlet yetkililerine dayandırdığı haberine göre, hükümet 4 ayrı senaryoya göre plan hazırlıyor. Habere göre, birinci senaryoda Türkiye’nin Güney Girit’e yakın ancak Libya’ya ait bir bölgeye bir araştırma gemisi göndermesi, ikinci senaryoda ise Türkiye’nin savaş gemilerine eşlik etmeden Yunan sularına bir araştırma gemisi göndermesi ele alınıyor. Diğer iki senaryoda ise savaş ihtimali masaya yatırılıyor. Üçüncü senaryoda Yunan sahasına donanma eşliğindeki araştırma gemisi, dördüncü senaryoda ise donanma ve Türk uçaklarının eşlik ettiği araştırma gemisi gelmesi...İddiaya göre Yunan ordusu tüm bu senaryolara göre ayrı ayrı planlar hazırlıyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK GAZETESİ
YORUMLAR 67
  • Yavuz 4 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan bir hata yaptığı zaman adaların bir çoğunu kaybetme riski olduğunu biliyormu acaba?
    Cevapla
  • Veysel 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizler Rusya'ya çok yüz verdik ,kendilerini ne sanıyorlar
    Cevapla
  • Mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    Tüm ayağımıza taş koyan yabancı ulkeler bitti birde kardeşlerimiz bize taş koyuyor çok uzucu
    Cevapla
  • komuoyusesi.com 4 yıl önce Şikayet Et
    osmanlı zamanından buyana hep aynı senaryo aktörler değişik düşman hep aynı toprak peşine petrol peşinde sömürge peşinde ama en büyük düşmanları yine TÜRKİYE ve baş edemiyorlar oyunları başlarına geçiyor
    Cevapla
  • efe 4 yıl önce Şikayet Et
    yok ya..gerçekten ateşle mi oynuyorlar
    Cevapla
  • Halil 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne diyon la sen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar