Trump fitili ateşledi! Peş peşe son dakika açıklamaları

Son dakika haberi: İran'ın ABD üssünü vurduğu gecenin sabahı düşen yolcu uçağıyla ilgili peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, İran'da düşen Ukrayna Havayolları'na ait uçağın düşüşüyle ilgili 'şüpheleri' olduğunu söyledi. Trump, "Çok kötü bir hissim var. Birileri hata yapmış olabilir" ifadelerini kullandı. ABD, İngiltere ve ve Kanada'nın iddiasına İran'dan resmi cevap geldi.

GİRİŞ 10.01.2020 00:51 GÜNCELLEME 10.01.2020 04:33
Bu Habere 74 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: İran'da düşen yolcu uçağına ilişkin açıklamalar gelmeye devam Ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, İran'da düşen ve 176 kişinin ölümüne neden olan Ukrayna Havayolları'na ait uçakla ilgili şok eden açıklama yaptı. Trump;'ın açıklamasının ardından Kanada, İngiltere ve İran'dan peş peşe açıklamalar geldi.

ÇOK KÖTÜ BİR HİSSİM VAR

 

 

Trump, "Çok kötü bir hissim var. Birileri hata yapmış olabilir" ifadelerini kullandı. Trump uçağın düşüşüyle ilgili şüpheleri olduğunu belirtti.


'GERÇEKTEN TAM OLARAK BİLMİYORUM'

Trump, "Şüphelerim var. Başkalarının da şüpheleri var. Trajik bir olay. Diğer tarafta birileri bir hata yapmış olabilir. Çok zor bir bölgede uçuyordu. Orada birileri bir hata yapmış olabilir. Bazı kişiler uçağın mekanik nedenle düştüğünü söylüyor; bence bu bir soru işareti. (İran'ın kazara vurduğu iddiası) Gerçekten tam olarak bilmiyorum. Bu konuda kötü bir hissiyatım var, sanırım orada çok kötü bir şey oldu." diye konuştu.

KANADA'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI: UÇAK FÜZEYLE DÜŞÜRÜLDÜ

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ukrayna Havayollarına ait uçağın İran'ın başkenti Tahran'da düşmesinin ardından son dakika açıklaması yaptı.



Trudeau, “Müttefiklerimizden ve kendi kaynaklarımızdan edindiğimiz birçok kanıt var. İstihbarat, İran’ın Ukrayna Uluslararası Havayolları’na ait uçağı düşürdüğünü gösteriyor. Olay kazara gerçekleştirilmiş olabilir” ifadelerini kullandı.

Trudeau açıklamasında, “Kurbanların aileleri ve tüm Kanadalılar cevap istiyor. Ben de cevap istiyorum. Bu kapanış, hesap verilebilirlik ve adalet anlamına gelir. Adaleti elde edene kadar durmayacağız” ifadelerine yer verdi.

İNGİLTERE: UÇAK İRAN FÜZESİYLE DÜŞTÜ

İniltete Başbakanı Johnson, Ukrayna uçağının İran füzesiyle düştüğüne dair bulgular olduğunu açıkladı.

İran'da düşen yolcu uçağı füzeyle vurulmuş! Görüntüler yayınlandı
Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, dün sabah kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki yolcu ve mürettebattan oluşan 176 kişi hayatını kaybetmişti.

İRAN HÜKÜMETİNDEN İDDİALARIN ARDINDAN AÇIKLAMA:

Dünyanın bir anda gündemine düşen iddiaların ardından İran'dan resmi açıklama geldi.


İran Hükümet Sözcüsü, "Uçağın düşürüldüğü iddiası Tahran'a karşı psikolojik bir savaştır. Vatandaşları ölen ülkelerin temsilcilerini İran'a davet ediyoruz" açıklamasında bulundu.

AB'DEN SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Tahran'da düşen Ukrayna Havayolları'na ait yolcu uçağına ilişkin "açık ve detaylı" soruşturma yürütülmesi çağrısında bulundu.

Twitter hesabından bir mesaj paylaşan Michel, hayatın kaybedenlerin yakınlarının ne olup ne bittiğini bilme hakkına sahip olduğunu kaydetti.

Michel, "Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun düşen Ukrayna uçağına ilişkin açık ve detaylı soruşturma çağrılarını destekliyorum." ifadesini kullandı.

İRAN'DAN BİR AÇIKLAMA DAHA: REDDETMEYE HAZIRIZ!

İran Sivil Havacılık Kurumu Kaza İnceleme Komisyonu Başkanı Hasan Rızayifer, Tahran'da düşen Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağının vurulmadığına dair ellerinde ikna edici deliller bulunduğunu ve bunları paylaşmaya hazır olduklarını söyledi.

'KAMPANYA' İDDİASI

Dünyadaki hiçbir ülkenin kazanın nedenini bu kadar kısa sürede ortaya çıkaramayacağını savunan Rızayifer, "Yabancı basın, İran'a karşı kampanya başlatmak istiyor." iddiasında bulundu.

 

 

Uçağın kara kutularının ABD'ye teslim edilmesi konusuna da değinen Rızayifer, yerel ve uluslararası yasalara göre kara kutuların kazanın yaşandığı ülkede incelenmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kazanın meydana geldiği ülke bu konuda karar vericidir. İran'da kara kutuları okuyacak imkana sahibiz, kara kutuların zarar görmesi nedeniyle onu tamir etmek için ihtiyaç duyduğumuz imkanlara da sahibiz. Kara kutuların okunduğu yere ABD'lilerin gelmesiyle ilgili hiçbir problem yok ancak onların gelmek için Senatodan izin alması gerekiyor."

Ukraynalı yetkililerin İran'da bulunduğunu ve  Kanada'nın imkanlarından da yararlandıklarını aktaran Rızayifer,  "Rusya ve Fransa da teçhizat ve yardım göndermeye hazır olduklarını açıkladı. Eğer kara kutuları tamir edemezsek daha önce olduğu gibi onları Fransa ya da yeterli imkanlara sahip başka bir ülkeye göndereceğiz." diye konuştu.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ İDDİASI

Öte yandan Reuters haber ajansı hükümet yetkililerine dayandırdığı habere göre, ABD yönetimi uçağın bir füzeyle vurularak düşürüldüğüne emin. Reuters'ın haberinde Washington'ın uydu görüntüleri nedeniyle uçağın düşürüldüğüne inandığı ifade edildi.

ABD'li yetkililerin uçağın yüksek ihtimalle İran hava savunma sistemleri tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü düşündükleri belirtildi.

PİLOTLAR YARDIM ÇAĞRISI YAPMAMIŞ

İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abidzade, yaptığı yazılı açıklamada, inceleme heyetinin hazırladığı ilk rapora göre, düşen uçağın pilotunun herhangi bir yardım çağrısında bulunmadığını ifade etti.

Rapora göre uçağın 7 bin feet yükseldikten sonra radardan kaybolduğunu ve irtifa kaybederek düştüğünü belirten Abidzade, "Uçak yere düştükten sonra parçalanıyor. Düşüş esnasında yaşanan anormal durumla ilgili pilottan hiçbir yardım çağrısı alınmıyor. Görgü tanıklarına göre uçak önce alev alıyor, bu alev uçağın her tarafına yayılıyor ve sonra yere çakılıyor. Patlama da uçağın yere düşmesinden kaynaklı olarak meydana geliyor." bilgilerini paylaştı.

Abidzade, "Kazanın meydana geldiği güzergâh da uçağın önce batıya doğru gittiğini ve arızayla karşılaşmasının ardından kalktığı havalimanına geri dönmeye çalışırken düştüğünü gösteriyor." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7 / AJANSLAR
YORUMLAR 74
  • Giray 4 yıl önce Şikayet Et
    İran 80 abd askeri öldürdük dedi ABD hiçkimsenin burnu bile kanamadı dedi.Ben çok farklı bir yerden bakıyorum olaya.Bu uçakta ölen İranlı sayısı 80 e yakındı ve sonuçta ülkeden çıkmak üzereydiler.Bu iranlı 80 küsür kişi Amerika için casusluk yapan kişiler olabilir.O uçağı yüzde 90 İran düşürdü ve bilinçli yaptı ben öyle düşünüyorum...
    Cevapla
  • Nevim 4 yıl önce Şikayet Et
    Sizin hislerinize gore haraket edersek ohoooo . Saddam da Nukleer Silah vardi. Esad' in kasi egriydi. Iran' in Ucak dusurdu. Siz Kafirleri Allah cok guzel tarif etmis aslinda
    Cevapla
  • vatoz 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu uçağı gizlice düşürenin abd olmadığı ne malum İran'a suçu atmak için bu abd herşeyi fırsata çevirmeyi çok sever
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    MEALİ : Saddamın kimyasal silahları var masalıyla Irak'ı işgal eden ve Irak petrollerine konan ABD, şimdi de" Hedefi sadece İran??!!" olan IŞID'i yarattıktan sonra, IŞID'den bölgeyi temizliyorum masalıyla, İsrailin aynı ırktan ilan ettikleri Kürtleri (PKK=PYD) kullanarak bir taraftan vadedilmiş toprakları ele geçirme projesini uygularken, diğer taraftan da "suriye'deki petrol sahalarını ele geçirme ve çevresindeki etnik unsurları temizleme çabaları??
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD'nin "Türkiye'yi tehdit" günlerinde 9 Ocak 2007 günü Adana'dan kalkıp, Bağdat'a inişi sırasında başlangıçta "hava muhalefetinden" düştü dediği Türk uçağında 23 kişi hayatını kaybetti. Ancak Türk uçağının günlük güneşlik havada yerden atılan füze ile düştüğü herkes tarafından görülünce ABD açıklamasını "Evet teröristlerin yerden attığı füze" ile düştü diye kıvırıverdi ve biz deeee tıpkı Afganistandaki Türk komutanı Faruk SUNGUR'un kaza süsü ile öldürülmesi (15 TEM 2009) olaylarında olduğu gibi ÖNÜMÜZE KONAN YEMEĞİ YEDİKKK!!??
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi