Son dakika: 'Savaş Yetki Yasası' oylandı! Temsilciler Meclisi'nden 'İran' kararı

Son dakika... ABD Temsilciler Meclisi, Trump'ın Kongre'ye danışmadan İran'a saldırı kararı alma yetkisini sınırlandıran tasarıyı onayladı.

Son dakika: 'Savaş Yetki Yasası' oylandı! Temsilciler Meclisi'nden 'İran' kararı
Son dakika: 'Savaş Yetki Yasası' oylandı! Temsilciler Meclisi'nden 'İran' kararı
GİRİŞ 10.01.2020 02:10 GÜNCELLEME 10.01.2020 14:56
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Son dakika... ABD Temsilciler Meclisi, 1973 tarihli Savaş Yetkisi Yasası uyarınca Başkan Donald Trump'ın İran'a yönelik askeri eylemlerine kısıtlama getiren karar tasarısını onayladı.

 

Oylama sonucunda 224 'Evet'e karşı 194 'Hayır' oyu çıktı, 13 vekil ise tarafsız kaldı. Temsilciler Meclisi'nden çıkan sonuca göre Trump'ın İran'a savaş açması kısıtlandı.

Tasarı Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nden beklendiği gibi kolayca geçti ancak Cumhuriyetçiler’in çoğunluğu oluşturduğu Senato’da tasarıyı nasıl bir akıbetin beklediği belirsiz.

Tasarı, İran’ı Ortadoğu’da istikrar bozucu faaliyetlerde bulunan terör destekçisi bir devlet olarak niteliyor ve Süleymani de bu faaliyetlerin birçoğunun mimarı olarak tanımlanıyor.

Tasarıda ABD’nin yakın zamanda olabilecek saldırılara karşı kendini savunma hakkı olduğuna vurgu yapılıyor ancak bu tür durumlarda yürütme kanadının askeri bir eyleme neden ihtiyaç duyulduğu, neden belirli bir zaman içinde bunun olması gerektiği ve bu adımın atılmamasının ne gibi tehlikeler doğurabileceği konularında Kongre’ye bilgi vermesi gerektiği belirtiliyor. Tasarıda ayrıca yönetimin, askeri bir adımın gelecekteki olası saldırıları nasıl önleyeceğinin de ayrıntılarını izah etmekle yükümlü olduğu ifade ediliyor.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Savunma Bakanı Mark Esper, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ve CIA Başkanı Gina Haspel Kongre’nin her iki kanadının üyelerine dün İran’la ilgili son gelişmeler ve Kasım Süleymani operasyonunun gerekçeleriyle ilgili brifing vermişti.

SAVAŞ YETKİ YASASI

1973 tarihli Savaş Yetki Yasası, Vietnam Savaşı'nın bir sonucu olarak ABD Başkanlarının sonraki süreçte büyük çaplı çatışmalara girmelerini engelleme amaçlı olarak çıkarılmıştı.

YORUMLAR 11
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD'nin "Türkiye'yi tehdit" günlerinde 9 Ocak 2007 günü Adana'dan kalkıp, Bağdat'a inişi sırasında başlangıçta "hava muhalefetinden" düştü dediği Türk uçağında 23 kişi hayatını kaybetti. Ancak Türk uçağının günlük güneşlik havada yerden atılan füze ile düştüğü herkes tarafından görülünce ABD açıklamasını "Evet teröristlerin yerden attığı füze" ile düştü diye kıvırıverdi ve biz deeee tıpkı Afganistandaki Türk komutanı Faruk SUNGUR'un kaza süsü ile öldürülmesi (15 TEM 2009) olaylarında olduğu gibi ÖNÜMÜZE KONAN YEMEĞİ YEDİKKK!!??
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    Trumpt " Ortadoğuda NATO'nun daha fazla görev üstlenmesini" istemesinden sonra NATO'nun bunu emir telakki ederek "daha etkin olacağım" açıklamalarına çok dikkat edelim. Hele hele ABD'nin yıllardır İNCİRLİK merkezli ne haltlar karıştırdığı ortadayken, ister ortadoğu, ister İran hedeflerine yönelik "NATO ŞAPKASI İLE ECNEBİLERİN GÜNEYDOĞUYA GETİRİLMESİ" çok zararlı olacağını yöneticilerimiz herhalde biliyorlardır?? Sözde Ermeni soykırım tasarısını kabul eden ABD senatosuna "ABD hedeflerine atılan İran füzelerinden KÜRECİK Radarı ile haberdar oldukları faturası ne zaman konacak??
    Cevapla
  • E.A 4 yıl önce Şikayet Et
    Irak, Suriye ve İran bu ülkelere en yakın ülke hangisi? Türkiye Türkiye olarak, Irak ve Suriyelilerden sonra topraklarımızda birde İranlı görmek istemiyoruz. Onun için İran'ın vurulmasına ne edip edip engel olmalıyız. Bu işin şakası yok. Amerika çok kalleş bir ülkedir ve uzattığı zeytin dallarında zehir vardır. Önce düşmanını zayıflatır sonra yer bitirir nereden biliyoruz? Saddam Hüseyinden biliyoruz. Çünkü Saddam Hüseyine'de aynısını yaptılar. Saddam Hüseyin tüm füze tesislerini uluslararası atom enerjisi kurumunun denetimine açtığı ve onlara tehdit oluşturacak füzeleri kendi isteği ile imha ettirdiği halde yinede yediler. İranı mı af edecekler?
    Cevapla
  • Bünyamin 4 yıl önce Şikayet Et
    İstikrar bozucu aileleri milletleri ve devletleri birbirine düşüren fitne çıkaran istikrarı tehdit eden abd İngiliz Avrupa ve İsrail’in ta kendileridir
    Cevapla
  • Adil 4 yıl önce Şikayet Et
    Danısıklı dövüş .abd iranın nükleer tesislerini ..vuracak ...yazin kenara ...iranı.. ele gecirme operasyonu .....bu konu .bize dönecek abd orta dogudan çıkarılmalıdır ....adamlar hain ...nokta
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı