Rusya'dan BMGK'ya Türkiye önerisi!

Rusya’nın BM Daimi Temsilciliği, BMGK’ya Türkiye üzerinden Suriye’ye insani yardım götürülmesine izin verilmesi için taslak sundu.

Rusya'dan BMGK'ya Türkiye önerisi!
Rusya'dan BMGK'ya Türkiye önerisi!
GİRİŞ 10.01.2020 13:27 GÜNCELLEME 10.01.2020 13:27

Rusya’nın BM Daimi Temsilciliği Sözcüsü Fyodor Strjijovskiy’nin açıklamasına göre, BMGK’nın bugün Suriye’ye sınır ötesi yardım sevkiyatı mekanizmasının uzatılmasına ilişkin iki kararı oylayacak.

KARAR BUGÜN GÖRÜŞÜLECEK

Gazetecilere konuşan Strjijovskiy, “Belçika ve Almanya, Suriye’ye sınır ötesi yardım mekanizmasının uzatılmasına yönelik karar taslağı sundu. Rusya da kendi taslağını sundu. Taslakta İdlib’e Türkiye üzerinden yardım sevkiyatı yapılması ve Irak ile Ürdün sınır kontrol noktalarının çıkarılması öngörülüyor” ifadelerini kullandı.

Strjijovskiy’e göre, karar bugün öğleden sonra görüşülecek.

Rusya ve Çin, aralık sonunda Batılı ülkelerin teklif ettiği taslağı veto etti. Rusya, konuyla ilgili kendi taslağını sundu, ancak yeterli oy alınamadı. Suriye’ye sınır ötesi yardım sevkiyatına yönelik mevcut mekanizmanın süresi ise bugün sona eriyor. Bu oylama, BMGK’nın bu hususta uzlaşmaya varmak için son şansı olacak.

Belçika ve Almanya, Suriye’ye üç kontrol noktası üzerinden yardım gönderilmesinde ısrar ediyor. Bu noktalardan ikisi Türkiye sınırında, biri Irak sınırında yer alıyor.

Moskova, Irak sınırındaki kontrol noktasının çıkarılmasını istiyor.

Taraflar sınır ötesi yardım mekanizmasının sahada hızla değişen koşullar nedeniyle sadece 6 ay uzatılabileceği konusunda ise hemfikir.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Süleyman Soylu sessizliği bozdu! 3 isme tepki gösterdi
Hamas: Müzakerelerde esnek bir tutum sergiledik ancak İsrail süreci uzatıyor