İran fena karıştı! Halk ayaklandı! Trump'tan son dakika açıklaması

Son dakika haberi: İran'da halk sokağa indi, 'Katil Süleymani' sloganları atmaya başladı. İran'da Ukrayna yolcu uçağının füzeyle düşürülmesi sonucu hayatını kaybeden 176 kişi için düzenlenenen anma törenlerine sert protestolar damga vurdu. Sokağa inen on binlerce kişi hükümet aleyhine sloganlar atılırken, ABD Başkanı Trump'tan son dakika destek açıklaması geldi. İşte İran'da yaşanan sıcak gelişmeler...

İran fena karıştı! Halk ayaklandı! Trump'tan son dakika açıklaması
İran fena karıştı! Halk ayaklandı! Trump'tan son dakika açıklaması
GİRİŞ 12.01.2020 02:10 GÜNCELLEME 12.01.2020 19:47
Bu Habere 113 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: İran'ın başkenti Tahran'da düşürülen uçakta hayatını kaybedenler için düzenlenen anma rejim karşıtı gösteriye dönüştü. Öfkeli kalabalık hükümet aleyhine çok sert sloganlar attı, polis sert müdahalede bulundu.



'DİKTATÖRE ÖLÜM'

İran'da hükümet karşıtı protestolar bir anda dünya gündemine oturdu. Tahran Üniversitesinde Kasım ayındaki benzin zammı protestolarında 1500 kişinin hayatını kaybettiği yönünde ve "diktatöre ölüm" sloganları atıldı.



Meşhed'deki Firdevsi Üniversitesinde de hayatını kaybedenler için anma töreni düzenlendi. Protestolara atılan sloganlar damga vurdu.



Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre, uçakta 14 öğrencisi hayatını kaybeden Şerif Üniversitesinin önünde toplanan kalabalık "Süleymani katildir, rehberi (Hamaney) cahildir" sözleriyle tepkilerini dile getirdi.



'YALANCILAR İSTİFA'

 

 

Toplanan kalabalık "Devrim Muhafızları utan, ülkeyi rahat bırak", "Diktatöre ölüm", "Yalancılar istifa", "Silahlı kuvvetler genel komutanı (Hameney) istifa", "Bana fitneci deme, fitnecinin kendisi sensin" sloganları attı.



POLİS MÜDAHALE ETTİ

İran özel harekat polisleri, atılan sert sloganların ardından öfkeli kalabalığa müdahale etti. Polis gösteri yerine giden yolları kapattı ve vatandaşların o tarafa doğru gitmesine izin vermedi.



TRUMP'TAN AÇIKLAMA: DAİMA SİZİNLEYİZ...

İran'dan gerilimin ardından ABD Başkanı Trump'tan açıklama geldi.
ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabı üzerinden İran vatandaşlarına yönelik bir mesaj yayınladı.

Trump yaptığı açıklamada, ''İran ve acı çeken cesur halkına; Başkanlığımdan beri sizin yanınızda durdun. Protestolarınızı yakından takip ediyoruz ve cesaretinizden ilham alıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Trump'tan İranlılara Farsça mesaj

Trump, ikinci attığı Farsça tweette "İran hükümeti, İnsan hakları gruplarının İran halkının devam eden protestolarına ilişkin gerçekleri izlemesine ve raporlamasına izin vermelidir. Barışçıl protestocuların katledilmesi ya da internet kesintisi kabul edilemez. Dünya izliyor." ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE'NİN TAHRAN BÜYÜKELÇİSİ GÖZALTINA ALINDI, SONRA SERBEST BIRAKILDI

Tahran'daki olaylarda İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire gözaltına alındı. 'Gösterileri organize ettiği' suçlamasıyla karşı karşıya olan İngiliz Büyükelçi'nin yapılan işlemler sonrası serbest bırakıldığı, yarın emniyete giderek ifade vereceği belirtildi.

'ORGANİZE EDİYOR' İDDİASI

'Göstericilerin fotoğraflarını çektiği' ve 'protestoları organize etme' suçlamasıyla karşı karşıya kaldığı ifade edilen İngiliz Büyükelçi'nin yapılan işlemler sonrası serbest bırakıldığı, emniyete giderek ifade vereceği belirtildi.



İRAN DEVLET TELEVİZYONU SUNUCUSU İSTİFA ETTİ

Hemedan, Şiraz ve Reşd gibi kentlerde de düzenlenen anma törenlerinde yönetim eleştirildi ve rejim karşıtı söylemlerde bulunuldu. Öte yandan İran devlet televizyonu sunucusu Zehra Hatemirad, görevine daha fazla devam edemeyeceğini bildirerek istifasını açıkladı.

HAMANEY'E TEPKİ DAHA!

İran'da ev hapsindeki muhalif liderlerden Mehdi Kerrubi, ülke lideri Ali Hamaney'in "rehberlik" için yeterli şartlara sahip olmadığını ileri sürdü.

Kerrubi, Hamaney'e yazdığı ve eski başbakanlardan Mir Hüseyin Musevi'ye yakınlığıyla bilinen "kaleme" adlı internet sitesinde yayınlanan mektubunda ülkenin içinde bulunduğu durumla ilgili eleştirilerde bulundu.

Hamaney'i 2009'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yaşanan olaylar, 2018'in başında meydana gelen gösteriler ve son olarak benzin zammı protestocularına uygulanan muameleden sorumlu gören Kerrubi, şunları kaydetti:



'BU OLAYLAR ZİNCİRİN HALKALARINI OLUŞTURYOR'

 

 

"Bu olaylar katliam zincirinin halkalarını oluşturuyor. Eğer söyledikleri gibi bu facialara herhangi bir dahliniz yoksa ve hakikati öğrenmeye de çalışmadıysanız, nasıl bir silahlı kuvvetler genel komutanısınız ki başkaları sizinle ve ülkeyle böyle oynayabiliyor? Bu durumda da çok açıktır ki kudret, cesaret, yönetim ve siyaset yönünden rehberlik için yeterli şartlara sahip değilsiniz."



Ukrayna Havayollarına ait uçağın düşürülmesinden silahlı kuvvetler genel komutanı olarak Hamaney'in sorumlu olduğunu savunan Kerrubi, ülke liderine hitapla "Lütfen söyleyin: Çarşamba sabahı facianın meydana geldiği anda olayın içinde miydiniz yoksa size yakın medyanın iddia ettiği gibi cuma günü mü haberdar oldunuz?" sorularını sordu.

PROTESTOLAR ÜLKE GENELİNE YAYILIYOR

İsfahan'ın tarihi Siusepol Köprüsü'nde toplanan kalabalık da sloganlar attı.

Hemedan, Şiraz ve Reşd gibi kentlerde de düzenlenen anma törenlerinde yönetim eleştirildi ve hükümet karşıtı söylemlerde bulunuldu.

NE OLMUŞTU?

İran Dışişleri Bakanlığı ve İran Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada 176 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasına "insani hata ile yanlışlıkla" ateşlenen bir roketin sebep olduğu belirtildi. İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı General Emir Ali Hacızade de yaptığı açıklamada tüm sorumluluğu üzerine aldığını bildirdi.

KAYNAK: HABER7 / AJANSLAR
YORUMLAR 113
  • Ferhat 4 yıl önce Şikayet Et
    Beter olsunlar.
    Cevapla
  • Karisacak 4 yıl önce Şikayet Et
    İran karisacak vaziyet alin. Bir 5 milyon multeciyi de irandan iteklediler mi turk ekonomisi coker. Tum etrafimiz kusatildi, cok degil 4-5 seneye de bize musallat olacak bu kansız abd ve siyonist itrail.
    Cevapla
  • Cengiz 4 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa nın bekçisimiyiz de mülteci topluyoz. Açalım kapıları bakın ne savaş kalır ne kargaşa. Bu akan kanın arkasında Avrupa var.
    Cevapla
  • Leyli 4 yıl önce Şikayet Et
    Ahmak olmuyun yaa İranlılar. Bu nasil bi vefasizlik ya. Boyle zamanda halk devletin yanında olmalı karsisinda deyil
    Cevapla
  • Recep 4 yıl önce Şikayet Et
    Trump Mısır'da protestocular Sisi ye karşı eylem rm yaparken hiç konuşmuyordu. Adil dünya!...
    Cevapla
  • Mücahit. 4 yıl önce Şikayet Et
    Hedef,nilden ,fırsata ,büyük ,İsrail,akıllı olun,İranlı kardeşlerim,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor