Sadece Türkiye'de üretiliyor! İngilizlerin de dilinde

İngiltere merkezli gazete The Guardian, Kaçkar Dağları'nda halen üretilen "deli bal"ın hikayesini okuyucuları ile buluşturdu. Yalnızca 1 kaşık deli balın ılık su veya sütle tüketilmesi, kişide halüsinojen ve öforik (mutluluk verici) bir hal temin ediyor. Rize'nin Fındıklı ilçesine tayini çıkan doktor Paksoy, deli balın yan etkilerini yeni öğrendiğini söylüyor.

Sadece Türkiye'de üretiliyor! İngilizlerin de dilinde
Sadece Türkiye'de üretiliyor! İngilizlerin de dilinde
GİRİŞ 17.01.2020 05:55 GÜNCELLEME 17.01.2020 05:55
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

İngiliz The Guardian yeni balı, milattan önceye dayanan bir hikayeyle anlatmaya başlıyor:

 

"Büyük Pompey (Gnaeus Pempeius Magnus) çağdaşlarında hayranlık ve korku yaratan bir liderdi fakat şu an Trabzon'un bulunduğu bölgede bir deli bal macerası yüzünden neredeyse erkenden tarihin karanlıklarına gömülecekti. Romalı general Pompey, M.Ö. 97'de, Pontus ordusu karşısında ilerleyişini sürdürürken, Kral 6. Mithridates askeri bir deha sergileyerek, ilerleyen Roma ordusunun yoluna çanaklar dolusu deli bal konulmasını emretti. Bu baldan yiyen Pompey'in üç müfreze askeri hayaller görüp kendinden geçince, geri dönen Pontus askerleri tarafından katledildiler."

Karadeniz'e bakan Kaçkar dağlarında hâlâ arıcılar tarafından az miktarda deli bal üretiliyor. Himalaya dağları dışında, Kaçkarlar deli balın dünyada üretildiği tek yer. Kaliteli deli balın rengi kırmızıya yakın, tadı acımsı ve keskin oluyor. Bal, insanları çok güçlü bir şekilde etkileme özelliğine sahip.

Bu baldan bir küçük tatlı kaşığının ılık süt ya da suyla karıştırarak içilmesi hayal görme ve sarhoş etmeye yetiyor. Yerel dilde balın bu etkisine "vızıldatma" deniyor. Deli bal, hipertansiyon gibi birçok rahatsızlığın tedavisi için genellikle kahvaltıdan önce tüketiliyor.

Balın fazla tüketilmesi tansiyonda aşırı düşmeye sebebiyet verebildiği gibi, Türkiye'de her yıl onlarca insan deli bal zehirlenmesinden hastanelere kaldırılıyor. 

3 ay önce Rize'nin Fındıklı ilçesine tayini çıkan doktor Abdullah Paksoy "daha önce deli balın toksik etkileri hakkında hiçbir bilgisi olmadığını, burada meslektaşlarının kendisine semptomlar ve tedavi konusunda bilgi verdiklerini" söylüyor. Deli bal etkisine karşı genellikle hastaya serum veriliyor ya da adrenalin enjekte ediliyor ve kalp atışları ile tansiyon normale dönene kadar kontrol altında tutuluyor. Paksoy, "Burada çok seviliyor. Ben daha denemedim" ifadelerini kullanıyor.

YORUMLAR 10
  • ATILLA TURK 4 yıl önce Şikayet Et
    deli bal cok acayip bir sifa kaynagidir bagisiklik sistemini güclendirir ayni zamanda zehirdir yani deli baldan sadece bir seker kasigi yenmelidir eger yemek kasigi yersen eger bünye saglam degilse öldüre bilir ilk müdahale sarttir her seyin fazlasi zaradir bazilari yok diyanete dansin haram olabilir diye sacmalamis yedigin bal eger ari yabani taflana giderse yada kestaneye evet o bal cok kuvvetlidir ben aldim yedirm her gün sadece bir seker kasigi kadar kullandim bu bali türkiye cok iyi degerledirmelidir cünkü bu bal inaniki cok kiymetlidir ilactir ayni zamanda
    Cevapla
  • cahil 4 yıl önce Şikayet Et
    bu bal bodur kumar ağacı var sarı çiçek açar ve zehirli çiçektir arı bu çiçekten bal yaparsa zehirli bal olur
    Cevapla
  • murat han 4 yıl önce Şikayet Et
    Universitelerimizin ve oraları yöneten hocalarımızın ederi bu türkiye. Deli balı Orman Gülü (komar çiceği) karadeniz ormanlarında yetişen orman bitkisi den arılar üretir. Kapsama alanı tüm karadeniz iklimi yaşandığı havza ( Artvin den Kocaeliye) . Bu konuta bir cok tez yazılabilirdi ve cokta kolay olurdu. ama öğrencilerimiz malsesef cafelerde eğitim öğrenim hayatını sürüyor. uni hocalarımızda siyasette geziniyor. Yazık. Hatta tarihi bir hadisedir. Bizans ordusu bile deli balını kulanarak düşmanlarını bazı savaşlarda yenmiştir.
    Cevapla
  • ordulu 4 yıl önce Şikayet Et
    yıllardır orduda da üretilen deli balın sadece trabzonda üretildiğini okuyunca şaşırdım. orman gülü ( sarı ya da mor renkli) olan her yerde deli bal olur. gerçekten güzel bal.
    Cevapla
  • Maserati 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir şey iyi para ediyor diye yararlı ya da caiz olmaz. Bir şeyin iyi para etmesi başka iyi olması başka.
    Cevapla
  • Bozteu52 4 yıl önce Şikayet Et
    Siz böyle. Reklam yapın her yol kilo bazına 50. 100. Lira fazlaya. Aliyoruz. Bırakın Elin oğlunu. Biz bize yeteriz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü