Krizde bomba gelişme! Hafter apar topar Libya'dan ayrılıp Yunanistan'a gitti

Türkiye ve Rusya'nın arabuluculuk ettiği ateşkes anlaşmasını imzalayan Hafter masayı dağıtmıştı. 19 Ocak'taki Berlin Konferansına fikir değiştirerek katılma kararı alan Hafter'in ateşkese sıcak baktığı Almanya tarafından duyuruldu. Merkel de Libya ile alakalı bir açıklama yaparken, 19 Ocak'a günler kala Halife Hafter gece geç saatlerde "gizlice" Atina'ya gitti.

Krizde bomba gelişme! Hafter apar topar Libya'dan ayrılıp Yunanistan'a gitti
Krizde bomba gelişme! Hafter apar topar Libya'dan ayrılıp Yunanistan'a gitti
GİRİŞ 17.01.2020 11:28 GÜNCELLEME 18.01.2020 07:42
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz günlerde Moskova'da hareketli saatler yaşanmıştı. Türkiye ve Rusya'nın arabuluculuğunda ateşkes ile ilgili çok sayıda görüşme gerçekleştirilmiş ve taslak bir metin hazırlanmıştı. Ateşkes metnini Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı (UMH) Fayiz es Sarrac imzalarken, Rus Dışişleri, darbeci Hafter'in mutabakatı imzalamayarak ülkeden ayrıldığı açıklamıştı.

 

Ancak saatler sonra Rusya Savunma Bakanlığı yeni bir açıklama yayımlamış ve Hafter'in 2 gün daha süre istediğini belirtmişti. Rusların açıklamasında 48 saatten daha fazla süre geçmesine rağmen Hafter kalıcı ateşkes metnine imza atmadı.

 

KRİTİK SAATLERE GİRİLDİ

Libya ile ilgili kritik tarih ise 19 Ocak Pazar... Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılacak konferans, Libya'da çatışan tarafları bir araya getirecek. Çok sayıda ülkenin davetli olduğu toplantıya UMH katılacağını açıklamıştı.

HAFTER DE KATILACAK

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Bingazi'ye giderek Hafter ile 3 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Maas, Halife Hafter'in ateşkesi devam ettirmeye hazır olduğunu ve Berlin Konferasına da katılmayı kabul ettiğini söyledi.

MERKEL'DEN AÇIKLAMA

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in mevcut ateşkese uymayı sürdürmeye hazır olmasının iyi haber olduğunu söyledi.

CONTE'DEN AÇIKLAMA

İtalya Başbakanı Giusseppe Conte, Libya'daki gerilimin yatışmasını ve kalıcı ateşkesin sağlanması gerektiği çağrısında bulundu.

"GİZLİCE" YUNANİSTAN'A GİTTİ: HER TÜRLÜ ÇÖZÜMÜ VETO EDECEĞİZ

Berlin'de düzenlenecek Libya konulu konferans öncesi Darbeci General Halife Hafter'in, Yunan hükümeti temsilcileriyle görüşmek üzere özel bir uçak ile Atina'ya gittiği açıklandı. Hafter, bugün Başbakan Kiryakos Miçotakis ve Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile görüştü.

Hafter'in Yunan yetkililerle temaslarda bulunmak üzere akşam saatlerinde "gizlice" Atina'ya geldiği belirtilirken, ülkeye geliş saati ve uçağın hangi havaalanına indiği konusunun güvenlik nedeniyle gizli tutulduğu ifade edildi.

Öte yandan Miçotakis, Ankara ile Trablus hükümeti arasında imzalanan anlaşmanın feshedilmemesi halinde, Berlin'den çıkacak her tür çözümü veto edeceklerini söyledi.

KİTAP HEDİYE ETTİ

Dendias'in görüşmede Yunan askerlerine ait fotoğrafların bulunduğu kitapçığı Hafter'e hediye etmesi ise dikkat çekti.

KONFERANSA ÇOK SAYIDA ÜLKE DAVETLİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 19 Ocak Pazar günü yapılacak Libya Konferansı için devlet ve hükümet başkanları seviyesinde davette bulunmuştu. Konferansa Türkiye, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kongo Cumhuriyeti, İtalya, Mısır, Cezayir'in yanı sıra BM, Avrupa Birliği, Afrika Birliği ve Arap Birliği temsilcilerinin katılacağı, BM nezdindeki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ve Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in de davet edildiği belirtilmişti. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 52
  • Emekli 4 yıl önce Şikayet Et
    Yunan lıların bizim dostumuz olamayacağının belgesidir... O yüzden ege orduyu hazır bulundurmalıyız...
    Cevapla
  • Nefer-i Osman 4 yıl önce Şikayet Et
    Şu Hafter'e bi operasyon çekmiyor muyuz yaw, yarım saatlik işi var bunun..
    Cevapla
  • Artvinli Recep 4 yıl önce Şikayet Et
    Dunya şaşkın dunya farkına son anda vardı TÜRKİYE ROLUNU OYNUYOR içmizdeki ihanet parti uyanamıyor ihanetlere devam eden haçlı tasması takan sol chp hdp iyi saadet yok olna modune geçtiler inşallah
    Cevapla
  • Erol44 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu halt yeri ancak F16 lar hizaya getirir.1 sergide işini bitirirler.Rahata kavuşur.DİNGİL
    Cevapla
  • Török 4 yıl önce Şikayet Et
    Berlin işi yaş. Almanlar Fransanın ve yunanın yanında yani gizliden haftet destekliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!