Libya'da petrol tesislerine yönelik boykot çağrıları! BM uyardı

Libya Ulusal Petrol Şirketi, Libya krizi konulu Berlin toplantısı öncesinde petrol ihracat terminallerinin kapatılması yönündeki çağrıları kınadı. Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilciliği (UNSMIL), Hafter yanlısı göstericilerin ülkenin doğusundaki limanlara girerek üretimi durdurmasından "kaygı" duyulduğunu, bu gelişmenin Libyalıların refahı üzerinde "yıkıcı etkisi" olacağını belirtti.

Libya'da petrol tesislerine yönelik boykot çağrıları! BM uyardı
Libya'da petrol tesislerine yönelik boykot çağrıları! BM uyardı
GİRİŞ 18.01.2020 16:15 GÜNCELLEME 18.01.2020 16:37

Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC) Berlin'de 19 Ocak'ta yapılacak Libya krizi konulu toplantı öncesinde Libya'nın doğusundaki petrol ihracat terminallerini kapatılması yönünde yapılan çağrıları kınadı. El Arabiya televizyonu Libya’nın doğusu ve merkezindeki limanlardan ham petrol ihracatının bugün itibariyle durdurulacağını açıkladı.

BM'DEN AÇIKLAMA GELDİ: YIKICI ETKİSİ OLUR

Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilciliği (UNSMIL), Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter yanlısı göstericilerin ülkenin doğusundaki limanlara girerek üretimi durdurmasından "kaygı" duyulduğunu, bu gelişmenin Libyalıların refahı üzerinde "yıkıcı etkisi" olacağını belirtti.

BM Libya Özel Temsilciliği, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, "UNSMIL, Libya'daki petrol üretiminin aksatılması ya da durdurulması yönündeki adımlardan derin kaygı duyuyor. Bu adımın her şeyden önce, refahları petrolün serbestçe akışına bağlı Libyalılar üzerinde yıkıcı sonuçları olacaktır. Ülkenin zaten tahribata uğramış ekonomisi ve mali durumu üzerinde baş aşağı edici etkiler yapacaktır." ifadeleri yer aldı.

Berlin'de yarın düzenlenecek konferansa işaretle "ekonomik kaynakların eşit ve adil dağıtımını da içeren Libya krizine yönelik uluslararası müzakerelere gidilirken tüm Libyalıların azami itidal sergilemeye" davet edildiği açıklamada, ülkede petrolün üretimi, işlenmesi, dağıtımı ve ihracatını yürüten Libya Ulusal Petrol Kurumu’nun "bağımsızlık ve bütünlüğünün korunmasının" önemini vurguladı.

Libya'nın doğusundaki darbeci asker Halife Hafter'i destekleyen kalabalık bir grup, petrol ihracatının durdurulması için Zuveytine Limanı'nı dün işgal etmişti. 

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN ETTİ

Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC), birkaç limandan petrol tedarikinin askıya alınmasından sonra olağanüstü hal ilan etti.

Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC), Libya'daki petrol terminallerinin kapatılmasının petrol üretiminin askıya alınması ve ülke bütçesinde önemli kayıplara yol açmasına neden olabileceğinden endişe ettiklerini açıkladı.

ÜRETİMİN DURDURULMASI ANLAMINA GELİYOR

NOC’tan yapılan açıklamada, limanların kapatılması halinde, petrol depolama tanklarının 5 gün içinde dolacağı ve bu durumda petrol üretiminin durdurulması anlamına geleceğini belirtti.

 

 

Daha önce Libya’nın doğusunda bazı aşiret ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin eylemlerini protesto etmek için gösteriler düzenlemiş ve petrol terminallerinin kapatılmasını talep etmişti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...