İran'dan kritik Türkiye açıklaması!

Onlarca ileri teknoloji şirketinin katılımıyla İran-Türkiye Teknoloji İş Forumu, İstanbul’da gerçekleşti. Etkinlikte konuşan İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Farazmand “Sayın Erdoğan, her fırsatta İran’a dönük ABD ambargolarının kaldırılması gerektiğini söyleyerek dostluğunu ortaya koyuyor. Düşmanlara rağmen Türkiye-İran ittifakı sürecek” dedi.

İran'dan kritik Türkiye açıklaması!
İran'dan kritik Türkiye açıklaması!
GİRİŞ 22.01.2020 15:11 GÜNCELLEME 22.01.2020 15:11
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

İran'ın önde gelen yaklaşık 80 ileri teknoloji şirketi, Türkiye'de işbirlikler kurmak ve anlaşmalar imzalamak amacıyla İstanbul’da gerçekleşen İran-Türkiye Teknoloji İş Forumu’nda bir araya geldi.

 

 

Etkinliğin amacı, İranlı şirketlerle Türk paydaşların arasında teknoloji alanında ekonomik işbirliğini artırmaktı. Yüksek teknoloji içeren onlarca alanda faaliyet gösteren şirketlerin buluştuğu forum, Türkiye ve İran arasındaki teknoloji odaklı ekonomik işbirliğini artırmayı amaçlayan 3 günlük ziyaret kapsamında düzenlendi. Söz konusu ziyarete başkanlık eden Bilim ve Teknolojiden Sorumlu İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sorena Sattari, teknoloji forumunun açılışında konuşma yaptı.

"RUHANİ- ERDOĞAN GÖRÜŞMELERİ DOSTLUĞUMUZUN SEVİYESİNİ GÖSTERİYOR"

 

 

Konuşmasında Türkiye- İran arasındaki işbirliğini artırmak için elinden geleni yapan üst düzey Türk yetkililere teşekkür eden İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sattari “Dün Türk mevkidaşım Sayın Fuat Oktay ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’la kısa görüşmeler gerçekleştirdik. Türkiye-İran dostluğunun Kasr-ı Şirin Antlaşması’na da yansıyan 400 yıllık dostluğunu bugün de açık şekilde görüyoruz. Türk-İran işbirliğini artırmak için elinden geleni yapan tüm üst düzey Türk yetkililere teşekkürü borç bilirim. İki ülkenin şimdiye kadar sürdürdüğü sorunsuz ilişkilerin yanı sıra Cumhurbaşkanlarımız Ruhani ve Erdoğan beylerin görüşmeleri, iki ülkenin siyasal iletişiminin ne ölçüde iyi olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı. 

"TÜRKİYE VE İRAN ICT, KÖK HÜCRE VE SAĞLIK CİHAZLARINDA ANLAŞMALAR İMZALAYABİLİR"

Türkiye ve İran’ın 30 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalamak için önlerinde uzun bir yol olduğunu vurgulayan Sattari “İki ülkenin bu hedefine ulaşması için bilgi ve iletişim teknolojileri (ICT),  kök hücre ve endüstriyel sağlık cihaz üretimi gibi alanlarda anlaşmalar imzalanması gerekiyor. İran’da şu an ilaçların yüzde 98’i yerli üretim ancak şirketlerimizin bunları ihraç etmeye ihtiyacı var. Biz bu hususta elimizden geleni yapmaya hazırız” diye konuştu.

"TÜRKİYE VE İRAN'IN 28. KOMİSYON TOPLANTISI TAHRAN'DA GERÇEKLEŞECEK"

Etkinliğin açılışında söz alan İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Farazmand, İstanbul’da gerçekleşen teknoloji forumunun 1 yıllık bir çabanın ürünü olduğuna işaret ederek “Ülkelerimiz şu ana kadar 27 komisyon toplantısı gerçekleştirdi, gelecek toplantı ise Tahran’da olacak. Bu forumdan önceki komisyon toplantımızda ilaç ve biyokimya alanlarında işbirliği masaya yatırılmıştı. İki ülkenin önündeki 30 milyarlık ticaret hacmi hedefine ulaşılması için ciddi bir irade var” diye konuştu.

Büyükelçi Farazmand “Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, her fırsatta İran’a dönük Amerikan ambargolarının kaldırılması gerektiğine işaret ederek İran’la dostluğunu ortaya koyuyor. Ayrıca İran’a dönük bu ambargolar, Türkiye’yi de derinden etkiliyor. Biz Türkiye ve İran olarak iki ülkenin düşmanlarının çabalarına karşı, inşallah işbirliğimizi bilim ve teknoloji alanlarında da artırarak sürdüreceğiz” diye ekledi.

"İRANLI BİLİM VE TEKNOLOJİ ŞİRKETLER 300 BİN İSTİHDAM SAĞLIYOR VE HIZLA GELİŞİYOR"

Uluslararası Bilim ve Teknoloji Merkezi Başkanı, Bilim ve Teknoloji Başkan Yardımcısı Mahdi Ghalenovi ise İranlı bilim ve teknoloji şirketlerinin son 6 yıl içerisinde çok büyük ivme kaydettiğine işaret ederek “Halihazırda İran’da bilim ve teknoloji alanında faaliyet gösteren 5 bin firma var ve bu firmalar 300 bin istihdam sağlıyor. Bu tablo, 6 yıl gibi bir sürenin ürünü” dedi.

"TİCARET HACMİNİ TEKNOLOJİ STARTUP'LARI İLE 30 MİLYAR SEVİYESİNE TAŞIYACAĞIZ"

İran-Türkiye İş Konseyi Başkanı Osman Aksoy ise ikili ticaret hacminin 30 milyar seviyesine ulaşmasının yüksek teknoloji ‘startup’larından geçtiğine işaret ederek “Bizler yüksek teknoloji ürünü ve yüksek katma değeri olan ürünler üretirsek ticaret hedeflerimize ulaşabiliriz. Teknolojinin her alanda kullanılması sanayi devlerinden çok teknoloji ‘startup’larını ön plana çıkarıyor” dedi.

YORUMLAR 33
  • Abdullah 4 yıl önce Şikayet Et
    İran mı!!!!!!!!!
    Cevapla
  • Matrix 4 yıl önce Şikayet Et
    İrana hiç güvenilmez
    Cevapla
  • MTN 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkler hep dosttur. Ama Şia için bu böyle mi? 10 milyon Müslümanı kesen siz değil mi? Biz size nasıl güveneceğiz? Bizim politikamız iti karşına almaktansa yanında tutmak daha evladır. Biz bu çizgideyiz.
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    bu sadece senin gibilerin dusuncedir cunku hicbiseyden haberiniz yok efendi .!
    Cevapla
  • islam birliği 4 yıl önce Şikayet Et
    buda iran düşmanlığı yapanlarave fitne yapmaya çalışan aramıza girmiş olan iki üç çapulcuya ders olsun iran türkiye kardeştir bunu bozmaya çalışan kalleştir derslerini veririz siz kimsiniz be siyonist çapulcuları reisimizde bunlara en güzel cevabı verecek barışla ve kardeşlikle iran ve türkiye hep dost olacak içimizdeki çapulculara rağmen kahrolun
    Cevapla
  • muşlu 4 yıl önce Şikayet Et
    iran her yerde Türkiye nin kuyusunu kaziyor. biz mi iran karışırsa yine kaçana biz bakacaz o yüzden iranda irakada suriyeyede hiç bir muslamana bir şey olmasin keşke herkes Türkiye gibi olsa idi o zaman muslumanlar bu halde olmazdi ha bu arda akan musluman kaninda iraninda mermisi bombasi katili var bunlar gerçekler keşke olmasaydı gerçeklere gozlerini kapayinca değişmiyor katilde aklanmiyor o yuzden herkesin fikrine saygi duy duymuyorsan kimse de sana saygi duymaz
    Cevapla
  • ALİ 4 yıl önce Şikayet Et
    İttifak ( ! )Türkiye sayesinde var sayın büyükelçi. İran devletinin yöneticilerinden ne ülkemiz ne de diğer müslüman ülkeler düşmanlık ve ihanetten başka bir şey görmedi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!