Fransa 'polis devleti' olma yolunda emin adımlarla ilerliyor

Fransız polis teşkilatı İsrailli istihbarat şirketi Cellebrite ile olan iş birliğini sürdürüyor. Teşkilatın satın aldığı yeni ürün sayesinde gözaltına alınan herkesin telefonu anında kopyalanabilecek.

Fransa 'polis devleti' olma yolunda emin adımlarla ilerliyor
Fransa 'polis devleti' olma yolunda emin adımlarla ilerliyor
GİRİŞ 23.01.2020 11:41 GÜNCELLEME 23.01.2020 12:01
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Fransa, Sarı Yelekliler ve emeklilik reformu gösterilerinin devam ettiği şu günlerde dijital istihbarat ürünleri satan İsrailli Cellebrite firmasından dikkat çeken bir siparişte bulundu.

Cellebrite'ın ürettiği Ufed (Universal Forensic Extraction Device-Genel Adli Kopyalama Cihazı) sistemleriyle gözaltına alınan herkesin telefonu 10 dakikadan kısa bir sürede kopyalanabilecek. Sistem, şifrelenmiş veriyi dahi çözümleme kabiliyetine sahip.

 

Fransa'nın halihazırda ülkenin kuzeyinde kullanılan üründen en az 100 adet daha sipariş ettiği öğrenildi. 2024 yılı itibariyle, 500 adet sistemin aktive edilmesi planlanıyor.

Cellebrite'ın ürünlerini 2009'dan beri kullanan Fransa'nın son ürünü geçtiğimiz yaz Fransa'da gerçekleştirilen G7 zirvesinde kullandığı ve gözaltına alınan gazeteci ve göstericilerin telefonlarını kopyaladığı kaydedildi. 

Fransa merkezli medya kuruluşu Street Press'in haberine göre, Fransız polisi, 2-3 hafta süren telefon kopyalama işlemlerinin yargıyı ve emniyeti yavaşlattığından şikâyetçi. 

FBI DA KULLANDI

Bütün dünyada 100'den fazlada ülkede 35 bin adet Ufed sisteminin kullanımda olduğu biliniyor. Sistem sayesinde 17 bin farklı telefon modeli dakikalar içerisinde kopyalamak mümkün. Sistemi kullananlar arasında büyük şirketler, ordu, hükümet ve polis teşkilatları var.

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 2015'te gerçekleştirilen terör eylemi soruşturmasında, FBI Cellebrite ürünlerini kullanmıştı. FBI'ın İsrailli şirketin ürünlerini kullanması, firmanın şöhretinin artmasına katkı sağlamıştı.

YORUMLAR 3
  • 01adana 4 yıl önce Şikayet Et
    beter olun evenjalist yahudi uşakları sizi
    Cevapla
  • Tosun 4 yıl önce Şikayet Et
    Endişeliyiz, mesela yani ; )
    Cevapla
  • lazogli616161 4 yıl önce Şikayet Et
    Her şeyin arkasından şu yahudiler çıkıyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...
Bir partiden daha Cumhur İttifakı kararı! 4 il için resmen duyurdular