AA duyurdu! İdlib'de operasyon başlattılar: Şiddetli çatışmalar

Anadolu Ajansı'nın (AA) geçtiği son dakika haberine göre; ılımlı askeri muhalifler İdlib'in güneyinde operasyon başlattı. Karadan ilerleyen muhalifler Neyrab köyüne girdi. Köyde şiddetli çatışmalar yaşanırken, rejime ait bir tank ve bir de zırhlı personal taşıyıcıyı imha edildi, bir tank da ele geçirildi.

GİRİŞ 20.02.2020 15:50 GÜNCELLEME 21.02.2020 08:09
Bu Habere 122 Yorum Yapılmış

Astana anlaşmaları ve Soçi mutabakatını hiçe sayarak İdlib'in güneyinde ilerleyen Beşşar Esed rejimi güçlerine karşı, ılımlı muhalifler operasyon başlattı.

 

MUHALİFLER KRİTİK KÖYE GİRDİ

 

Anadolu Ajansı'nda (AA) yer alan son dakika haberine göre; muhalifler, rejim güçlerinin İdlib'in güneyinde ele geçirdiği yerleşimleri geri almak için başlattıkları operasyonda, Serakib ilçesinin kuzeybatısında yer alan Neyrab köyüne girdi. Köyün büyük oranda kontrol altına alındığı kaydedildi.

ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR YAŞANIYOR

Şiddetli çatışmalar yaşanırken, rejim hedefleri topçu atışlarıyla vuruluyor.

REJİME DARBE

Rejime ait bir tank ve bir de zırhlı personal taşıyıcıyı imha ederken, bir tank da ele geçirildi.

NEYRAB'IN ÖNEMİ

Neyrab, 3 Şubat'ta rejim güçlerinin eline geçmişti. Serakib ilçesi, Şam ile Halep'i birbirine bağlayan M5 karayolu ile İdlib-Lazkiye-Halep bağlantısını sağlayan M4 karayolunun birleştiği stratejik bir noktada yer alıyor.

ANLAŞMALARA UYMADILAR

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib, neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğinde bulunuyor. İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor. Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu. Ancak rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilanıyla durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden 3'ünü Rusya'nın hava desteği sayesinde ele geçirdi ve İdlib'e yoğunlaştı. Rejim güçlerinin Eylül 2018'de askeri yığınağına hız vermesi üzerine, Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018'de ateşkesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardı. Saldırılarına kısa bir süre ara verdikten sonra yeniden başlayan rejim güçleri, Mayıs 2019'da bölgeyi tümüyle ele geçirmek için kara operasyonu düzenledi.

TÜRKİYE SINIRINA GÖÇ AKINI: SAYI 2 MİLYONA DAYANDI

17 Eylül 2018'deki Soçi mutabakatından bu yana rejim ve destekçilerinin İdlib'e saldırılarında 1800'den fazla sivil can verdi. Ocak 2019'dan bu yana göç edenlerin sayısı 1 milyon 942 bini buldu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 122
  • Salih 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir vurup bir durarak rejime fırsat veriyoruz. Yanlış yapmadan harekat son noktaya gidinceye kadar devam etmelidir.
    Cevapla
  • Akın 4 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa rahat olucak diye bizim askerimiz ölüyor acın kapıları bize ambargo uygulamak nedir görsünler
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    ne avrupası TÜRKİYE suriyeye girmeseydi doğu anadolunun yarısını alıp orada bir kürt devleti kuracaktı şehit olan askerler vatan için şehit oluyor sen yatağında rahat uyuyasın diye yoksa suriye nasıl karışmışsa turkiyede aynı olacaktı böyle bir şey istemiydiniz onlar TÜRKİYE ye sığınıyor bizim gidecek yerimiz yok avrupa mi bizi alacak ya egede bogulacağız ya öleceğiz onun için suriyede olmamız şart
    Cevapla
  • Metin 4 yıl önce Şikayet Et
    3-5 şehit verince birileri isyan ediyor hükümete kızıyor. Alparslan ve Osmanlı da sizin kafada olsaydı Orta Asya bozkırlarında dolaşırdın şimdi. Allah canla malla cihad edin diyor. Müslüman dünyaya düşkün olmaz. Şehidliği sevmelidir. Aksi halde zilletten kurtulmaz. Peygamberimiz söylüyor bunu.
    Cevapla
  • Metin 4 yıl önce Şikayet Et
    Şimdilik bu o savaştır diyemeyiz ama...Hadis: "Yakında siz Rumlar’la emin bir sulh yapacaksınız. Sonra siz gaza edeceksiniz. Onlar (NATO) da gerinizde sizin gaza ettiğinize (ESED mi yoksa Rusya mı olacak?) düşman olacaklar. O harpten muzaffer çıkacak ve ganimet alacaksınız. Sonra yeşil bir ovaya (Amik ovası) konacaksınız. Orada bir Rum neferi salibini kaldıracak ve diyecek ki: “Haç galip geldi.” Ona müslümanlardan biri karşı koyup, kendisini öldürecek. Bunun üzerine Rumlar muahedeyi bozacak ve gadredecek (ihanet edecek) ve seksen sancak halinde üstünüze gelecekler. Her bir sancak altında 12.000 kişi olarak. "
    Cevapla
  • AHMETE06 4 yıl önce Şikayet Et
    Metin kardeş hadis değil ayet Rum süresinde geçiyor.
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Hadisin Sonunda söylesenize, Hadisin sonunda Galip geleceğimiz müjdeleniyor... inşallah
    Cevapla
  • Levrok 4 yıl önce Şikayet Et
    Esed in yerini belirleyin sonra imha edin
    Cevapla
  • asker 4 yıl önce Şikayet Et
    Emredersiniz komutanım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi