Son dakika: İran'da büyük deprem! Van'da ölü ve yaralılar var

Ajanslardan geçen son dakika haberine göre İran'ın Hoy şehri yakınlarında saat 08.53'te 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, Van, Kars, Hakkari, Yüksekova ve Ağrı'da da hissedildi. Van'ın Başkale ilçesinde kerpiçten evler yıkılırken depremden dolayı 9 kişi hayatını kaybetti, 37 kişi ise yaralandı.

GİRİŞ 23.02.2020 14:00 GÜNCELLEME 23.02.2020 16:36
Bu Habere 117 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA HABERİ:

 

 

İran-Türkiye sınırında yerel saatle 09.22'de bir deprem meydana geldi. Yerin 5 kilometre altında gerçekleşen 5.7 büyüklüğündeki depremin merkez üssü, Salmās kentine 21 kilometre uzaklıkta.Sarsıntı Türkiye'den de hissedildi,Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) verilerine göre Van'ın Saray ilçesi depremin merkez üssüne 27 kilometre mesafede bulunuyor. Özalp ilçesinin uzaklığı ise 71 kilometre.Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre ise, Türkiye saatine göre 08.52'de meydana gelen depremin büyüklüğü 5.9.  

BAKAN KOCA: 37 KİŞİ YARALANDI, 9 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ 

Sağlık Bakanı Koca son gelen bilgilere göre yaptığı açıklamada, "9 vatandaşımız hayatını kaybetti, 37 yaralımız var, 9'unun durumu kritik." ifadelerini kullandı. 

Gelen son dakika haberine göre ölü sayısı 9'e yükseldi.



ENKAZ ALTINDA KİMSE KALMADI

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez yaptığı açıklamada "An itibarıyla bu köylerimizde enkaz altında kimse bulunmamaktadır." ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN SOYLU İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran’ın batısında meydana gelen ve Van’da da hissedilen depremle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden etkilenen bölgeler ve arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı. 

ZİYA SELÇUK: BİRKAÇ OKULDA UFAK ÇAPLI HASAR MEYDANA GELDİ

Milli Eğitim Bakanı Selçuk deprem sonrası yaptığı açıklama, "Başkale, Saray, Gürpınar ilçelerindeki birkaç köy okulunda ufak çaplı hasar meydana geldi. Kesin hasar tespiti tamamlanıncaya kadar geçici süreyle taşımalı eğitim gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.  

SÜLEYMAN SOYLU'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ AFAD İl Müdürlüğü'nde yapılan Çalışma Grupları Değerlendirme Toplantısı'nda bu sabah saatlerinde İran'ın Hoy kentinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde Van'ın Başkale ilçesinin etkilendiğini açıkladı. 

Bakan Soylu, şunları söyledi: 

"Sayın Cumhurbaşkanımıza İran'ın Hoy kentindeki meydana gelen depremde karşı karşıya kaldığımız durumu arz ettik. Evlerde özellikle yıkıklar söz konusudur. Valiliğimiz, kaymakamlığımız ve AFAD ekiplerimiz yola çıktılar. AFAD ekiplerimiz şu anda ilgili köylerde ulaştılar. Aldığımız ilk bilgiler çerçevesinde şu anda enkaz altında olanların olduğu belirtiliyor. 4'ü yetişkin 3'ü de çocuk olmak üzere 7 vatandaşımızı kaybettik. 6'sı Özpınar, 1'i de Güvenlik köyünde. 5 vatandaşımız yaralı olarak hastaneye ulaştırıldı. Arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Konuyla ilgili sahadan gelen bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız. Dışişleri Bakanlığı'nda aldığımız bilgi çerçevesinde İran'ın Hoy kenti için herhangi bir yardım talebi İran tarafından yapılmadı."  


DEPREM, HAKKARİ, VAN, YÜKSEKOVA, KARS VE AĞRI'DA HİSSEDİLDİ

Yerin 5.22 kilometre derinliğinde olan deprem, merkez üssüne 4,75 kilometre mesafedeki, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde de yoğun şekilde hissedildi. Deprem, Hakkari’nin yanı sıra sınır iller Iğdır, Kars ve Ağrı ile Van'da da hissedildi.

BAŞKALE'DE BAZI EVLER YIKILDI

Başkale ilçesi Gelenler mahallesinde hissedilen depremde kerpiçten yapılan bazı binaların yıkıldığı görüldü.

Depremin hissedildiği Başkale ilçesine bağlı Gelenler Mahallesi Muhtarı Özcan Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde şiddetli depremle sarsıldıklarını anlattı. Köydeki bazı evlerin deprem nedeniyle yıkıldığını aktaran Işık, şöyle konuştu:"Köyümüz 80 haneli ve 700 nüfusu var. Bazı evler ve ahırlar yıkıldı. Şu anda enkaz altında kalan kimse yok. Bazı yaralılarımızı ambulanslarla hastaneye gönderdik. Şiddetli bir sarsıntıyla kendimizi dışarı attık. İnsanlar korktuğu için eve giremiyor. Ahırların yıkılması nedeniyle hayvanlarımız telef oldu. Komutanlarımız geldi. Şu anda incelemeler yapılıyor."

VAN'DA ÖĞRENCİLER KORKTU

Deprem sırasında Van'da dershane öğrencileri, sarsıntıyla birlikte kendilerini dışarı attı. Büyük panik yaşayan öğrenciler, cep telefonları ile ailelerini arayarak iyi olduklarını söyledi. Bir süre dışarıda bekleyen öğrenciler, daha sonra dershaneye girdi.

Türkiye içlerine kadar uzanan söz konusu fay hattında 2017'nin sonunda gerçekleşen 7.3 büyüklüğündeki sarsıntı, 550'den fazla can kaybına yol açmıştı.

VAN VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Twitter hesabından "İran'ın Hoy kentinde meydana gelen deprem sonrası Başkale ilçemizin Kaşkol, Güvendik, Özpınar ve Gelenler mahallelerinde hasar meydana gelmiştir. AFAD ve UMKE ekipleri bölgeye sevk edilmiştir." açıklamasını yaptı.

YARALILAR SEVK EDİLİYOR

Sınır köylerinden sivil araçlarla getirilen depremde yaralanan vatandaşlar ambulanslara alınarak Başkale'deki hastanelere sevk ediliyor.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 117
  • Fehmi 4 yıl önce Şikayet Et
    Muhtar cikmis devlet yetkilileri yok diye aciklama yapiyor kameralarda askeri itfaiyesi afadi cadir kuruyor asevleri hazirliyor nasil bir zihniyet var bu muhtarda
    Cevapla
  • Fitne 4 yıl önce Şikayet Et
    Muhtarı mercek altına almak gerek
    Cevapla
  • Van 4 yıl önce Şikayet Et
    Adım gibi eminin bir kaç güne kalmaz oradaki insanlar hdp ye tek bir laf etmiyerek devlet bize bakmıyor diyecek. Hdp millet vekilleri çıkıp Elazıgda her türlü yardım gitti başkaleye kimse birşey yapmıyor diyerek Eyyy kürt halkı görün bunu diye nankör olan halkı devletine dahada düşman edecek.
    Cevapla
  • ..... 4 yıl önce Şikayet Et
    Balık bilmezse Halık bilir... ister nankör ol ister şükredici herkes karakterini sergiler.
    Cevapla
  • Mesko 4 yıl önce Şikayet Et
    Aynen ama az bile yazmissin
    Cevapla
  • VatandaŞ 4 yıl önce Şikayet Et
    Hükümet yardıma gidiyor. hdpnin pkk zihniyeti nerde..?
    Cevapla
  • Van 4 yıl önce Şikayet Et
    Onların zihniyeti bellide o bölgede hdp ye oy veren halkın aklı nerede. Neden sorgulamaz neden hesap sormaz. Hdp üç gün sonra oraya gidip elazıga her türlü yardım gitti siz kürtsünüz diye size sadece çadır verdiler diyerek görevini yapmaya devam edecek. Yabuna kanan halk halk ne zaman iflah olacak. Yada olacakmı
    Cevapla
  • Adanalı 4 yıl önce Şikayet Et
    Chp ile birlikte tiyatroya gittiler..
    Cevapla
  • Mahmut 4 yıl önce Şikayet Et
    Hükümetimizin güzel bir uygulaması olan konteyner evlerden, ülkemizin köylerindeki depreme dayanıksız evlerinin yerine bu çelik konteynerlerden yapabiliriz, hatta isteğe bağlı olarak dıştan tuğla veya briketle de örebiliriz.
    Cevapla
  • sel yaz 4 yıl önce Şikayet Et
    mahmut bey kısa öz sonuç aktarmış başka söze gerek yok depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah cc gani gani rahmet eylesin
    Cevapla
  • Ömer 4 yıl önce Şikayet Et
    Eski van valisi bile depremden dolayı trabzondaki bütün etkinliklerini iptal ediyor başkalede her seçimde hdp %80 üzerinde oy alıyor ama kongresini iptal etmiyor uyanın kürtler devletten başka kimse kimsye yardum etmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail İran'a saldırdı! Türkiye'den son dakika açıklaması
Dilan Polat davasında yeni gelişme: Vergi suçundan tahliye edildiler