'Türkiye ile anlaşılamazsa en büyük kaybeden Almanya olacak'

Türkiye-AB göç mutabakatının mimarlarından göç uzmanı Knaus, Türkiye ile ikinci bir anlaşma olmaması halinde Almanya'nın Avrupa'da en büyük kaybeden olacağını söyledi.

'Türkiye ile anlaşılamazsa en büyük kaybeden Almanya olacak'
'Türkiye ile anlaşılamazsa en büyük kaybeden Almanya olacak'
GİRİŞ 04.03.2020 15:18 GÜNCELLEME 05.03.2020 09:50
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

"Avrupa İstikrar İnsiyatifi" adlı düşünce kuruluşu başkanı Gerald Knaus, Die Welt gazetesine son günlerde yaşanan sığınmacı akınına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

 

"TÜRKİYE'YE EK PARA SAĞLANMALI"

Türkiye ile AB arasında ikinci bir mutabakata ihtiyaç olduğunu belirten Knaus, "Bazı maddeleri uzatmak bazılarını da yenilemek için ikinci bir anlaşmaya ihtiyacımız var. AB, Türkiye'ye kendisiyle birlikte sığınmacı alacağı teklifini yapmalı. Tabii ki sığınmacıların ihtiyaçlarını gidermek amacıyla Türkiye'ye ek para sağlanmalı" ifadesini kullandı.

 

"EN BÜYÜK KAYBEDEN ALMANYA OLACAK"

"Gelecek 5 yıl için Türkiye'ye tekrar bir 6 milyar avro yardım yapılmalı mı" sorusuna Knaus, "Evet. Türkiye'nin de bazı talepleri olacağından eminim. Bu kaçış nedenlerine karşı yapabileceğimiz en iyi mücadele. Türkiye'deki Suriyelilerin Avrupa'ya gelmemeleri için oradaki yaşamlarının iyi olmasını sağlamalıyız. Eğer bir anlaşma olmazsa en büyük kaybeden Almanya olacaktır" cevabını verdi.

"TÜRKİYE İLE ANLAŞMA OLMAZSA DAHA FAZLA İNSAN YIĞILACAK"

Knaus, Başbakan Angela Merkel ve AB'deki birçok siyasetçinin, anlaşmanın yenilenmesini "zaruri" gördüğünü vurgulayarak, "Yunan adalarında durum çok ciddi. Yunan yetkililer adalardan on binlerce insanı ana karaya getirmek zorunda olduklarında ve Türkiye ile de anlaşma olmaması durumunda, bu daha fazla insanın yığılmasına neden olacak" yorumunu yaptı.

"ÇOK MANTIKSIZ BİR YÖNTEM"

Yunanistan'ın iltica müracaatlarını bir aylığına askıya almasını da eleştiren Knaus, "Bu çok mantıksız bir önlem. Bugün Yunanistan'a gelen bir kişinin kayıt olması bile iki ay sürüyor. Onun ardından iltica talebinde bulunabiliyor. Karar verme süreci de yaklaşık 4 yıl sürüyor. Yani iltica müracatlarını kaldırdığını açıklamak de facto bir yarar sağlamaz" değerlendirmesinde bulundu.

Knaus, askıya alma kararına AB'den eleştiri gelmemesinden duyduğu kaygıyı dile getirerek bu sessizliğin endişe verici olduğunu söyledi.

"TÜRKİYE İLE ANLAŞMA OLMADIĞI SÜRECE SIĞINMACILARI DURDURAMAZLAR

AB'nin yaptığının "ABD Başkanı Donald Trump’ın en büyük fantazisi" olduğunun altını çizen Knaus, şu ifadeleri kullandı: "Yani Meksika sınırında sığınmacı hakkını kaldırmak ve oraları militarize etmek. Böyle giderse Cenevre Sığınmacı Uzlaşması ölecek. İrrasyonel olan şu; ne kadar biber gazı kullanılırsa kullanılsın insanlar Yunan adalarına gelmeye devam edecek. Son iki günün her birinde 600 sığınmacı botlarla geldi. Bunu, ne biber gazı ne de 20 bin Frontex memuru önleyebilir. Türkiye ile anlaşma olmadığı müddetçe sığınmacıları durduramazlar."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 21
  • mert 4 yıl önce Şikayet Et
    zaten yakinda AB diye birsey kalmiyacak birbirlerini yiycekler
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    5 yılda hemde. Aynı hikaye aynı oyalamaca
    Cevapla
  • Turk 4 yıl önce Şikayet Et
    50milyar Dolar da verseler artik olmaz
    Cevapla
  • Vatansever 4 yıl önce Şikayet Et
    Ulan siz mal oğlu malsınız.Hala ona para verelim buna şunu verelim.Hiç bişey vermeyin .Savaşları bitirin bir daha savaş çıkarmayın yeter.O insanlar güvende değilse aç ise size gelecekler.Bundan kaçış yok.
    Cevapla
  • Adalet 4 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa ile ne pazarlığı yapılacak kesinlikle anlaşma falan yapılmamalı.. herkes istediği yere gidebilmeli.. eğer tekrar anlaşma olursa Allah korusun toplumsal çatışmalardan korkarım..biz alemin enayisimiyiz her sıkıntı bizi buluyor avrupa ve dünya sinema filmi seyrediyor..6 değil 16 milyar verseler kabul edilmesin..yoksa çevremizde bu savaşlar bitmez memlekete yazık etmeyin kim nereye giderse uğurlar ola..kalan kalsın gitmek isteyenlere yardımcı bile olunsun milletin sinir uçları ile oynamayın ne olur..ne tarafa dönsen her taraf multeci heryer problem sıkıntı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi