Trump'tan Katar Emiri'ne teşekkür telefonu

ABD Başkanı Donald Trump, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'ye ABD ile Taliban arasında yapılan barış anlaşmasındaki rolü nedeniyle teşekkürlerini iletti.

Trump'tan Katar Emiri'ne teşekkür telefonu
Trump'tan Katar Emiri'ne teşekkür telefonu
GİRİŞ 04.03.2020 22:27 GÜNCELLEME 04.03.2020 22:28
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Judd Deere'nin yaptığı yazılı açıklamaya göre, Trump ve Al Sani telefonda görüştü.

Görüşmede, Başkan Trump, Katar Emiri'ne 29 Şubat'ta ABD ile Taliban arasında anlaşma imzalanmasındaki çok değerli rolü için teşekkür etti.

İki lider, Taliban'ın Afganistan'da barışa doğru giden yolda şiddet eylemlerini azaltması ve Afganistan hükümeti içinde Afganlı taraflarla yapılan müzakerelere katılması gerektiği konusunda mutabık kaldı.

Görüşmede, Trump ve Al Sani, Körfez bölgesindeki anlaşmazlıkların çözülmesine yönelik atılacak adımlar da dahil olmak üzere ikili ve bölgesel konuları ele aldı.

- AFGANİSTAN'DA BARIŞ SÜRECİNİ BAŞLATAN ANLAŞMA

"Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması" adı verilen anlaşma, yaklaşık 2 yıl ABD ile Taliban arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapan Katar'ın başkenti Doha'daki Sheraton Hotel'de düzenlenen törenle imzalanmıştı.

Anlaşmaya, ABD adına ülkenin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Taliban adına Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader imza atmıştı.

ABD 14 AY İÇİNDE ÜLKEDEN ÇEKİLECEK

Afganistan'daki ABD, müttefikleri ve koalisyon güçlerinin ülkede konuşlu askerlerinin sayısını 135 gün içinde 8 bin 600'e düşürmesi öngörülen anlaşmada, "Taliban olarak bilinen ve ABD tarafından tanınmayan Afganistan İslam Emirliği'nin anlaşmada belirtilen taahhütlere uyması halinde ABD, müttefikleri ve koalisyon güçleri askerlerinin tamamını 14 ay içinde ülkeden çekecek." ifadesine yer verilmişti.

ABD ve Taliban arasında mahkum takası yapılacağı belirtilen anlaşmada, "Taliban olarak bilinen ve ABD tarafından bir devlet olarak tanınmayan Afganistan İslam Emirliği üyesi 5 binden fazla mahkum, karşı taraftan da binden fazla mahkum Afganlılar arasında siyasi diyaloğun başlayacağı 10 Mart'a kadar serbest bırakılacak." ifadesi kullanılmıştı.

Anlaşmada, Taliban'ın, serbest bırakılan üyelerinin ABD ve müttefiklerine tehdit oluşturmamasını sağlayacağı vurgulanmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Yakub 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu zaman çok önemli. 14 ay içerisinde Amerika birleşik devletleri batar inşaAllah.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tanju Özcan'dan, Mansur Yavaş itirafı! Emeklilere verdiği vaadi tutmadığı ortaya çıktı
Dünyada eşi benzeri görülmemiş uygulama: Hakemler yalan makinesine bağlanacak