İspanya Başbakanı açıkladı: En kötüsü henüz gelmedi!

“Henüz en güçlü ve zararlı dalganın etkilerini görmedik” diyen İspanya Başbakanı Sanchez, “en güçlü önlemlere uyan” halka daha fazla kısıtlamada bulunmayı düşünmediklerini açıkladı.

GİRİŞ 23.03.2020 06:37 GÜNCELLEME 23.03.2020 13:55

Ülkedeki ölü sayısının bir günde 300 artarak bin 300’ü, vaka sayısının da 25 bini geçmesinin ardından dün açıklama yapan İspanya hükümeti, imkan dahilinde koronavirüse karşı her şeyin yapılacağını vurguladı. 

 

 

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de cumartesi günü yaptığı basın toplantısında vatandaşlarını uyardı: 

Henüz en güçlü ve zararlı dalganın etkilerini görmedik. Bu, bizim maddi ve manevi kapasitemizin sınırlarının yanı sıra toplumsal ruhumuzu da test edecek.

 

 

Sanchez, 1936-1939‘da yaklaşık yarım milyon insanın öldüğü iç savaş döneminden bu yana, ülkede böylesi dramatik bir durum yaşanmadığını ifade etti. 

“Savaş ekonomisi” benzetmesi yapan İspanyol başbakan, maske gibi ihtiyaç duyulan ekipmanları almak için plan geliştirdiklerini söyledi. 

13 Mart’ta koronavirüs yüzünden 15 günlük olağanüstü hal ilan edilmesinin ardından, halkın örnek bir tutum gösterdiğini belirten Sanchez, “en güçlü önlemlere uyan” halka daha fazla kısıtlamada bulunmayı düşünmediklerini açıkladı.

Başbakan, olağanüstü hal süresinin uzatılmasına dair bir şey söylemese de, İspanya’yı zor haftaların beklediğini hatırlattı.

Sanchez, yaklaşık 47 milyon kişinin yaşadığı ülke için 640 binden fazla test kitinin alındığını ve 6 milyon tanesinin daha sağlanmaya çalışıldığını söyledi. 

Carlos III Kamu Sağlığı Enstitüsü Başkanı Raquel Yotti de, hükümetin günlük test sayısını 90 bine kadar çıkartacak 4 robot almaya çalıştığını açıkladı. Şu anda günde 15-20 bin test yapılabiliyor. 

1 milyon 300 bin maskenin sağlık çalışanları ve hastalara dağıtıldığı ülke, 700 suni solunum cihazı daha alacak.

İspanya, 53 bin 500’ü aşkın kayıtlı vakadan 4 bin 825‘inin hayatını kaybettiği İtalya’dan sonra koronavirüs salgınından en çok etkilenen ikinci Avrupa ülkesi. Yoğun bakım servislerinde yaklaşık bin 612 hastanın olduğu bildiriliyor. Hastane kapasitesinin şimdilik yeterli görüldüğünü belirten yetkililerin tahminlerine göre, 8 ile 10 hafta içinde 10 bin hasta yoğun bakıma ihtiyaç duyabilir.

İspanya Acil Sağlık Komitesi'nin üst düzey yetkililerinden Maria Jose Sierra, şu anda ülkede koronavirüse yakalananların ölüm oranının yüzde 5 civarında gözüktüğünü fakat test olmayan insanlar dışında da virüsü kapanlar olduğu için bu oranın gerçekte daha düşük olduğunu ifade etti. Bu da, virüsün kayıtlı vaka sayısından daha fazla insana bulaştığı anlamına geliyor. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Nissan Qashqai baştan aşağı yenilendi!
Gazze’ye giden ABD gemisinde büyük şok! Geri dönmek zorunda kaldı