Almanya'da doktorlara talimat: İçlerinden seçin! Durumu kötü olanları bırakın

Koronavirüsle mücadelede verdiği az can kaybıyla ön plana çıkan Almanya'da doktorlara şoke eden bir talimat gönderildiği ortaya çıktı. Doktorlara, hastaların durumuna göre seçim yapılarak müdahalede bulunması tavsiye edildi. Benzer haberler İtalya'dan da geliyor. Vaka sayısının fazla olması sebebiyle, yoğun bakım üniteleri yetersiz kalıyor ve doktorlar hasta seçmek zorunda kalıyor.

GİRİŞ 28.03.2020 16:14 GÜNCELLEME 28.03.2020 16:54
Bu Habere 132 Yorum Yapılmış

Dünya koronavirüs (Kovid-19) salgını ile sarsılırken, Almanya'da 7 ayrı doktorlar birliği, ülkedeki yaklaşık 410 bin doktora acil servis ve yoğun bakım ünitelerinin kullanılmasında karar verilecek kriterler için 11 sayfalık bir kılavuz yayınladı.

 

Kararlara göre, klinik başarı sağlanma ihtimali olmayan hastalara bakılmayacak. Onların yerine, başarı oranı yüksek olanlar acil ya da yoğun bakıma alınacak.

ARTAN VAKALAR NEDENİYLE

 

Yayımlanan raporun girişinde, "Kapasite artırımına rağmen, aşırı artan vakalar nedeniyle, yoğun bakım ve acilde nasıl bir karar verileceğine ilişkin yeni durumlar ortaya çıktı" deniliyor.

Tıp Etiği Akademisi ile birlikte alındığı belirtilen kararlarda, "Ölüme doğru gidiş başlamış ve durdurulamıyorsa, hasta tıbbi müdahalelere cevap vermiyorsa, yaşam sadece yoğun bakım ünitesinde sürdürülüyorsa, hasta yoğun bakımı reddediyorsa, bu hastaların yerine klinik olarak başarı sağlanabilecek vakaların tedavisinin yapılmalı" ifadeleri yer aldı.

GÖZDEN ÇIKARIYORLAR

Klinik olarak başarı sağlanamayacak durumlar ise şöyle sıralanıyor:

"Devam eden ağır ve çeşitli bulaşıcı hastalıklar. Buna eşlik eden akut organ yetmezliği. Covid-19'u tetikleyen ya da tedavisini zorlaştıran başkaca hastalıklar veya belirtileri. Çok çeşitli hastalıkların bulunması. Kronik organ yetmezliği, ağır organ hasarları ve diğer verilerin kötü sonuçlar vermesi."

Alman doktorlara giden bu talimat, "bazı hastaların gözden çıkarılabileceğinin" bir işareti oldu. Tıp Etiği açısından incelendiği belirtilen kararların, toplum vicdanında nasıl yer bulacağı ise henüz bilinmiyor.

KAYNAK: SÖZCÜ GAZETESİ
YORUMLAR 132
  • İsmail 66 4 yıl önce Şikayet Et
    Yav bu saçmalığı nerden buldunuz Almanya’da daha hastenelerin 3 de 1 dolmadı adamlar şimdi Fransa’ya yarım amaçlı hastanelere Fransız hasta dolduruyorlar Almanya’da vaka sayısına bir göz atın ölen sayısına birde iyleşen sayısına
    Cevapla
  • Ömer 4 yıl önce Şikayet Et
    Kaynaktan dolayı hiç inanasım gelmedi
    Cevapla
  • Uzman 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah bizi aynı duruma düşürmesin!Adamlar süreci iyi yürütüyorlar.
    Cevapla
  • Kamil 4 yıl önce Şikayet Et
    İyi mi?
    Cevapla
  • kadir 4 yıl önce Şikayet Et
    klavyesi olan yaziyor salginlarda ne kadar gelismis ulke olursaniz olun muhakkak yetersiz kalirsiniz hic bir hastane yoktur ki gunde 500 vakaya baksin hepsini iyilestirsin ustelik vakalar gunluk katlanarak gelirken bugun geleni hemen mudehale ederek iyi edip gonderemiyorsun iyilesmesi icin en az 10 gun hastanede kalmasi gerekiyor kimi yasi itibariyla zayif savunma mekanizmasi cokmus diger tarafta genc mudehale edildiginde kurtulacak bir vaka var zayif gucsuz olana harcanacak vakit ve ilaca da yazik belkide secim yapilmasi mantiklidir
    Cevapla
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Dış bazı ülkeler farklı olabilir inançları farklı bizde bütün hastalara en iyi tedavi yapılır ayrım yapılmaz.
    Cevapla
  • karabahtim 4 yıl önce Şikayet Et
    Peki ya bu seçim irkçiliiğa dönüşürse? Mesela önce alman olanlar tedavi diye müslüman ve Türkleri gözden çikarirlarsa?
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Heralde yani her gelene ayni mudahalede bulunması zaten saçma.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi