Koronavirüsün en büyük silahı: Görünmez vaka

Bilim insanları, İzlanda, İtalya'nın karantinadaki Vò kasabası ve Japonya'daki Diamond Princess yolcu gemisinden topladıkları verileri analiz etti. Araştırmada Kovid-19 hastalarının yarısında, taşıyıcı olmalarına rağmen kuru öksürük, ateş ve benzeri hiçbir semptomun görülmediği ortaya çıktı. Uzmanlar, sadece belirtileri olanlara test yapılmasının koronavirüs ile mücadele yeterli olmadığı konusunda uyardı.

GİRİŞ 08.04.2020 13:02 GÜNCELLEME 08.04.2020 13:07
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Uzmanlar vaka sayısının tespit edilenden iki katı olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

 

"VAKALARIN YARISINDA HİÇBİR BELİRTİ YOK"

ABD’de yapılan yeni bir araştırmada koronavirüs hastalarının yarısının bulaşıcı olmalarına  rağmen yarısında hiçbir belirtinin görülmediğini ortaya koydu. Bilim insanları, Kovid-19'un ilk iki belirtisinin kuru öksürük ve sıcaklık olmasına rağmen enfekte olmuş bireylerin yaklaşık yüzde 50'si için ölümcül hastalığın "görünmez" olduğunu açıkladı. Hükümetler yalnızca belirtileri olanlara test yapılıyor olmasının koronavirüsle mücadele yeterli olmadığına dikkat çekti.

 

JAPONYA'DAKİ CRUİSE GEMİSİ, İTALYA'NIN KARANTİNADAKİ KASABASI VE İZLANDA İNCELENDİ

Araştırmacılar, İzlanda, İtalya'nın Vò kasabası ve Japonya’daki Diamond Princess yolcu gemisinden topladıkları verileri analiz ederek bir değerlendirme yapıldı. Söz konusu üç yerde, koronavirüs semptomları olmayan insanlar da test edildi ve her birinde koronavirüslü tüm bireylerin yaklaşık yarısının asemptomik olduğu görüldü.

GEMİDEKİ POZİTİF VAKALARIN YÜZDE 46'SINDA SEMPTOM GÖRÜLMEDİ

Japonya'da Sağlık Bakanlığı’nın bildirdiğine göre Diamond Princess yolcu gemisinde test edilen 3 bin 711 yolcudan 712’sinin koronavirüs testi pozitif çıktı ve hastaların 331’inde (yüzde 46) hiçbir belirti görülmedi.

BELİRTİ GÖSTERMEDİKLERİ İÇİN ÖNLEM ALINMADI

Benzer şekilde, İtalya'da koronavirüsten ilk ölümün gerçekleştiği ve şu anda tamamen karantinaya alınan kuzey İtalya kasabası Vò'da 3000 kişilik tüm nüfus test edildi. Araştırmacılar, nüfusun önemli bir kısmının, yaklaşık yüzde 3'ünün, zaten önceden enfekte olduğunu fark ettiler, ancak vakaların çoğu tamamen asemptomatik olduğu için bölgede önlemler erkenden alınmadığını vurguladılar.

İZLANDA'DA DA VAKALARIN YAKLAŞIK YARISI BELİRTİ GÖSTERMEDİ

İzlanda'da da ise nüfusün yüzde altıdan fazlasına test yapıldı. İzlanda Sağlık Bakanlığı Yetkilisi, Kjartan Hreinn Njálsson, "13-19 Mart tarihleri arasında tarama programında alınan 5 bin 502 örnekten 50'si SARS-CoV-2 (yeni tip koronavirüs) için pozitif test edildi. Bu kişilerin yüzde 66'sında öksürük ve vücut ağrısı gibi belirtiler bildirildi, geri kalanında hiçbir semptoma rastlanmadı" diyerek belirtisi olmayan kişilerin hastalığı yayabileceğini ekledi.

ASEMPTOMATİK KİŞİLERE DE TEST YAPILMALI

Bilim insanları, koronavirüs hastalarının yaklaşık yarısının hiçbir belirti göstermediği keşfinin kritik sonuçları olduğunu belirterek tüm taşıyıcıları tanımlamak için testlerin daha yaygın bir şekilde yapılmasını ve belirti görülmeyen kişilere de uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

İNSANLAR VİRÜSÜ BİLMEDEN YAYIYORLAR

California Üniversitesi'nden Virolog Patrick T. Dolan, "Vakaların yaklaşık yarısının asemptomatik olması hem iyi hem de kötü bir haber, çünkü virüsün ölümcüllüğü başlangıçta düşünülenden daha düşük olabilir. Diğer taraftan, bu durum aynı zamanda insanların bilmeden virüsü yayabileceği anlamına gelir. Sayılardan emin olmak için hala çok erken, ancak asemptomatik enfeksiyonun Kovid-19’un yayılmasına önemli ölçüde katkıda bulunduğu açıktır" diyerek  insanların sosyal mesafe ve izolasyon önlemlerine uymasının önemine vurgu yaptı.

KAYNAK: NTV
YORUMLAR 18
  • Doğrucu 3 yıl önce Şikayet Et
    Trumph işi uyandı .Küreselciler başkan olduğundan beri onunla uğraşıyorlar.Kaç adamı kovdu yanından.başkan oldu ama iktidar olamadı etrafı satılmıslarla dolu.Bunu gördü.Attığı saçma sapan tweetlerde bu yüzden.Küreselcilere bir oyun oynayabilir.hepsini tutuklatabilir.Zira 300 bin askerin sokaklara indiği söyleniyor.Hatta Abd seçimleri bile yapılmayabilir.Abdyi zor günler bekliyor.Tabii dünyayıda
    Cevapla
  • Vatann sever 3 yıl önce Şikayet Et
    Şu testi kendimiz üretip bütün sağlıkocaklarıda herkese uygulanıp test edilmeli eğer bu virüsü yok edeceksek yada ilacını bulmalıyız :aşı
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    bu test oranı ile 15 yıl sürecek bir mücadeleye hazır olalım... günlük 30.000 test bile yeterli değil...
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Küreselci kötüler ABD yi ortadoğuya saldırttı buraları mahvettiler sonra ister üretilmiş ister üremiş olsun virüsü vuhanda sonlandırıp dünyaya yaydılar bir sonraki düşünceleri çin yönetimini dünyanın başına bela etmek olabilir. Tek bağımsız hareket etmeye çalışan devletimize ve milletimize bundan sonra çok işler/görevler düşüyor, dünyanın huzuru için diğer ulus devletlerinde uyandırılarak küreselci kötülerin oyunlarının bozulması lazım. Küreselci kötülerin tüm bu oyunları analitik bir düşünceyle analiz edilip kavranılıp azimle mücadele edilerek Allahın izniyle bozulmalıdır/bozulur İnşaallah. DSÖ de yeniden yapılandırılmalı, DSÖ dekilerin bu salgından sora istifa etmesi gerekirdi.
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Küreselci kötüler ABD yi ortadoğuya saldırttı buraları mahvettiler sonra ister üretilmiş ister üremiş olsun virüsü vuhanda sonlandırıp dünyaya yaydılar bir sonraki düşünceleri çin yönetimini dünyanın başına bela etmek olabilir. Tek bağımsız hareket etmeye çalışan devletimize ve milletimize bundan sonra çok işler/görevler düşüyor, dünyanın huzuru için diğer ulus devletlerinde uyandırılarak küreselci kötülerin oyunlarının bozulması lazım. Küreselci kötülerin tüm bu oyunları analitik bir düşünceyle analiz edilip kavranılıp azimle mücadele edilerek Allahın izniyle bozulmalıdır/bozulur İnşaallah. DSÖ de yeniden yapılandırılmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası