Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına karşı aşı geliştirme çalışmaları sürerken, mevcut aşamada Covid-19 ile mücadelede birçok ülke sosyal mesafe kuralları ile virüsün yayılma hızını azaltmaya çalışıyor. Bu çerçevede hükümetler uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda vatandaşlarına minimum 1 ile 2 metre arasında değişen mesafe kuralının uygulanması konusunda sık sık çağrıda bulunuyor. Peki ya spor yaparken sosyal mesafe kuralları değişiyor mu?

Karantinanın uygulandığı ülkelerin çoğunda koşu, yürüyüş, bisiklet gibi spor aktiviteleri kısıtlamalardan muaf tutuldu. Ancak Belçika'nın KU Leuven ile Hollanda merkezli TU Eindhoven üniversitelerinin ortak araştırmasında spor yaparken hareket halindeki kişinin özellikle geride bıraktığı hava akımından kaçınmanın önemine dikkat çekiyor.

Birçok ülkede üzerinde durulan 1-2 metrelik sosyal mesafe uygulaması, kapalı ortamda ya da dışarıda hareketsiz halde iken bulaşıcı hastalıklardan kaçınmak için ideal bir mesafe olarak görülüyor. Ancak koşu ve yürüyüş gibi durumlarda daha dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü koşan ya da yürüyüş yapan kişinin nefes alıp verirken, hapşırırken ya da öksürürken ağzından çıkan partikülerler geride kalıyor. Dolayısıyla arkada kalan kişi, önünde koşan kişinin geride bıraktığı hava akımına maruz kaldığı için bu durum sağlık açısından tehlike oluşturuyor.

Söz konusu üniversitelerdeki araştırmacılar yaptıkları simülasyonlar sonrası bu sonuca ulaştı. Çalışmada yan yana, çaprazlama olarak birbirinin arkasında olanlar ile aynı çizgi üzerinde birbirinin arkasında olanların hareket halindeyken ortaya çıkardıkları salya partikülleri simüle edildi.

Araştırmada ortaya çıkan sonuçlar hareketli grafikler ile canlandırıldı. Buna göre koşan kişinin geride bıraktığı damlacıklardan oluşan bulut kümeleri açıkça görülüyor.

Araştırmayı yürütenleren Prof. Bert Blocken, sadece öksürme ya da hapşırma gibi daha güçlü bir refleksle yapılan hareketler sonucu değil, spor sırasında nefes alıp verirken de geride partiküler bıraktığını söyledi. Blocken, hareket halindeki kişinin geride bıraktığı partikülerlerin hemen yere düştüğünü ancak bunun, arkadaki kişinin yakın ya da uzak oluşuna göre, üzerindeki giysilerine de yapışabileceğini dile getirdi. Dolayısıyla simülasyona göre spor yapan kişilerin aynı çizgi üzerinde hemen birbirlerinin arkasında olmaları, bulaşıcı hastalık kapma riskini de artırıyor.

Araştırmacılar, aynı çizgi üzerinde yürüyüş yapan kişilerin arasında güvenli mesafenin en az 4-5 metre, koşu ya da bisiklet sporu yapanlar arasında ise bu mesafenin 10 metre olması görüşünü ortaya koyuyor.

Yorumlar 24 Yorum Var
  • Almanya 11.04.2020 02:00
    Havada önce 4.5 saat kalabiliyor denildi.. Sonra sadece hapşırık damlaciklar ağırlığına göre 3-5 saniyede veya toz şeklinde 30-60 saniye.. ve yüzeylerde 2-3 saat plastikte 2-3 hafta yaşayabilen virüs.. 1.5 metre iyidir mesafe koymak. Fakat etraftaki virüslere nasıl mesafe koyacağız. Onları göremiyorsak.. yediğimiz ekmekte, Et veya sebzeye mesafe koymuyoruz.. direk boğaza atarken nasıl olacak.
  • hakan gardas 10.04.2020 23:14
    Zarar görmeden ve dünyanın atmosferin dışına bile cıkabilen tek yaratık virüslerdir
  • Bilmeyen bilir 10.04.2020 20:52
    Insanları kandırmak'tan başka bir şey yaptığınız yok..!! Deccalin askerlerisiniz...!
  • Ercan 10.04.2020 19:50
    Dış ortamda da yine ALLAH 'ın Kur'an da yağmurun oluşması hakkında bahsettiği aşılayıcı rüzgarlar bu virüsü bırakın metreler, iller, ve belki ülkeler arasında taşınmasını sağlayabilir. onun için maskesiz durmamak gerekir.
  • Ercan 10.04.2020 19:49
    Tamda benim düşündüğüm gibi hava sürkülasyonundan kimse bahsetmiyor koca koca profesörler çıkmış sosyal mesafe aman 1,5 - 2 metre mesafe diyor, oysaki bir odada sabit duran kalorifer peteği bütün odayı nasıl ısıtıyor. düşündünüz mü hiç ; Bu peteğin içinden geçen veya yüzeyine çarparak ısınan havanın yükselmesi sonucu onun yerini dolduran daha soğuk hava ısınınca oda yükseliyor ve böylece yer değiştiren ( sürküle olan ) hava ısınmış oluyor bu sürkülasyon sayesinde nice zerrecikler tozlar havayla birlikte taşınır perdelerinizin kirlenmesi de bundan kaynaklanmaktadır. yani hava sürkülasyonuyla birlikte korona virüs çok rahat taşınabilir ve bizde bu havayı soluyarak virüsü kapmış oluruz.
Daha fazla yorum görüntüle