Libya'da Rus yapımı hava savunma sistemi imha edildi! NATO'dan kritik temas

Başta BAE olmak üzere bazı ülkelerin desteklediği Hafter'e darbe üstüne darbe geliyor. Libya ordusuna ait bir SİHA, Vatiyye Askeri Hava Üssü'ne yeni sevkedilen BAE'nin temin ettiği Rus yapımı Pantsir hava savunma sistemini imha etti. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Libya Başbakanı Serrac'la telefonda görüşerek, ittifakın Libya'nın savunma ve güvenlik kurumlarının inşasına katkı sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

GİRİŞ 17.05.2020 01:25 GÜNCELLEME 17.05.2020 02:43
Bu Habere 195 Yorum Yapılmış

Libya Ordusuna ait silahlı insansız hava aracınının (SİHA), ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislere sevk edilen hava savunma sistemini (HSS) imha ettiği bildirildi.

BAE TEMİN ETTİ

Libya Ordusu resmi sözcüsü Yarbay Muhammed Kununu, yaptığı yazılı açıklamada, ordunun hava unsurlarının, Hafter milislerinin işgalindeki Vatiyye Askeri Hava Üssü'ne henüz gönderilen, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) temin ettiği Rus yapımı Pantsir tipindeki HSS'yi imha ettiğini duyurdu.

 

Libya Ordusu, 25 Mart'ta "Barış Fırtınası" operasyonunu başlatmış, 13 Nisan'da da Trablus'un batısındaki 7 belde ve bir şehri Hafter milislerinden geri alarak başkentten Tunus sınırına kadar uzanan sahil şeridinde 3 bin kilometrekarelik alanı milislerden temizlemişti.

Çölün ortasında geniş ve korunaklı bir askeri alan olan başkentin 140 kilometre güneybatısındaki Vatiyye, 7 ila 10 bin askerlik kapasitesiyle stratejik açıdan büyük önem taşıyor.

 

Libya Ordusu, üssü milislerden geri almak için düzenlenen operasyonlarla "paralı asker ile milislerin barınağı ve sivillere yönelik hava saldırılarının merkezi durumundaki Vatiyye Askeri Hava Üssü'nün etkisiz hale getirilmesinin amaçlandığını" bildirmişti.

NATO'DAN KRİTİK TELEFON

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Libya Başbakanı Serrac'la telefonda görüşerek, ittifakın Libya'nın savunma ve güvenlik kurumlarının inşasına katkı sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

NATO'dan yapılan yazılı açıklamada, ikilinin Libya'daki gelişmeleri ele aldığı aktarıldı.

Genel Sekreter Stoltenberg, Libya'da artan gerginlikten duyduğu endişeyi dile getirirken, ülkede askeri çözümün mümkün olmadığının altını çizdi.

Berlin Konferansı ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarına atıfta bulunan Stoltenberg, Libya'da siyasi çözümün bu çerçevede yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

Stoltenberg, NATO'nun BM nezdinde yürütülen siyasi girişimlere tam destek verdiğini yineleyerek, tüm uluslararası topluma da destek çağrısında bulundu.

Tüm taraflara Libya'ya yönelik BM silah ambargosuna uyma çağrısını yineleyen Stoltenberg, 2018 Brüksel Zirvesi'nde NATO Devlet ve Hükümet Başkanları tarafından da ifade edilmiş olduğu gibi, Libya Hükümeti'nin talebi üzerine NATO'nun, savunma ve güvenlik kurumları inşası alanında ülkeye yardım etmeye hazır olduğunu vurguladı.

Stoltenberg, NATO'nun Libya'daki güvenlik ve savunma durumlarını göz önünde bulundurarak hareket edeceğini bildirdi.

YORUMLAR 195
  • Altar 3 yıl önce Şikayet Et
    "Tüm taraflara Libya'ya yönelik BM silah ambargosuna uyma çağrısını yineleyen Stoltenberg" Tüm Taraflara...??? EFENDİ EFENDİ...!!! Ne demek tüm taraflara...? Libyada BM tarafından tanınmakta olan MEŞRU bir hükümet var...karşıda ise bölücü,terörist,paralı askerlerden oluşan bir çete var ÇETE!!! Sen git teröristi engelle...ama...vazgeçtim siz işin içine girerseniz zamanında Almanyayı sonra da Koreyi böldüğünüz gibi Lİbyayı böler petrol ve doğal gaz olan bölgeleri kendi adamınız haftere kalacak bir harita çizersiniz...Siz gölge etmeyin yeter!
    Cevapla
  • Serhat 3 yıl önce Şikayet Et
    Slha bunu hep yapıyor canim
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizdeki SİHA üretimi bölgesel güç olma yönündeki ilerlemeye büyük katkı sağlamıştır. Artık geleceğin savaş teknolojisi insansız araçların ileri teknoloji ile kullanılmasından meydan gelecektir. Gereksiz pahalı teknolojilerin yerini daha ucuz ve can kaybını meydana getirmeyen yeni teknolojiler alacaktır.. Bunlardan en önemlisi SİHA lardır. Suriye'de, Irak'ta ve Libya'da gördük.. Bu yolda emin adımlarla ilerliyoruz. NATO da bunun farkına vardı..
    Cevapla
  • Sel 3 yıl önce Şikayet Et
    Aslinda bir roketde BAE ATMAK Gerek ki gorsunler nasilmis diye disaridan ahkam kesmek kolay.. yahudi bozmala
    Cevapla
  • Zişan 3 yıl önce Şikayet Et
    Ruslar İslam'a çok Zarar veriyor. Düşman. Ama düşmanlarla. Hep anlaşma içindeyiz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak