BAE ve Mısır, 'Hafter'e verdiği desteği çekiyor' iddiası

Mısır merkezli "Mada Masr" haber sitesine konuşan Mısırlı yetkili, Vatiyye Askeri Üssü'nün kaybedilmesinin ardından Mısır ve BAE'nin Hafter'i terk etmeye hazırlandığını söyledi. Aynı yetkili, Rusya'nın, operasyonlarda vurulan veya ele geçirilen Rus silah sistemlerinin görüntülerinin yayınlanmasından rahatsız olduğunu dile getirdi. Libyalı kaynaklar ise; Mısır'ın Hafter'in alternatifini çoktan bulduğunu belirtti.

GİRİŞ 20.05.2020 13:42 GÜNCELLEME 21.05.2020 10:13
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin desteğiyle ilerleyen Libya Ordusu, ülkenin batısının kontrolü için kritik öneme sahip Vattiye hava üssünü, geçtiğimiz günlerde 6 yıl sonra Hafter'in elinden geri almıştı.

 

HAFTER'DEN DESTEĞİN ÇEKİLECEK OLMASININ NEDENLERİ

Bu gelişmenin ardından Hafter'in gücü müttefikleri tarafından sorgulanmaya başlandı. Mısır merkezli Mada Masr haber sitesine konuşan Mısırlı yetkili, başkent Trablus'u 1 yıldan fazla süren operasyonla alamayan Hafter'i, en büyük destekçileri BAE ve Mısır'ın terk etmeye hazırlandığını söyledi. Hafter'e ülke içinde verilen desteğin iyice azalması, güçlü kabilelerin onu terk etmesi ve en son olarak Vatiyye hava üssünün Türkiye'nin güçlü SİHA desteğiyle Libya Ordusuna geçmesi, bu kararda ciddi bir etken olduğu kaydedildi.

 

"KİMSE HAFTER'E TEKRAR BAHİS OYNAMAZ"

Mısırlı yetkili, "Hafter'i bu noktaya kadar destekleyen Mısır-BAE-Fransa İttifakının bugün sorması gereken sorusu, Hafter'in yenilgisi göz önüne alındığında bir sonraki hamlelerine karar vermektir. Kimse Hafter'e tekrar bahis oynamaz" ifadelerini de kullandı.

RUSLAR RAHATSIZ

Aynı Mısırlı yetkili, Rusya'nın, operasyonlarda vurulan ve ele geçirilen Rus silah sistemlerinin görüntülerinin yayınlanmasından rahatsız olduğunu dile getirdi.

Ele geçirilen Rus yapımı Pantsir hava savunma sistemi...

"BAE, TÜRKİYE İLE KIYASLANAMAZ"

Haber sitesine konuşan Clingendael Enstitüsünde görevli uzman Jalel Harchaoui, BAE'nin NATO üyesi Türkiye ile kıyaslanamayacağını söyledi.

MISIR, HAFTER'E ALTERNATİF ARIYOR

Haberde ayrıca, Kahire yönetiminin Hafter'e alternatif aradığı kaydedildi. Mısır'ın Hafter'i desteklemesinin ana faktörünün, Libya'nın doğusunda Mısır'a herhangi bir tehdit oluşumunu engellemek olduğu belirtildi. Hafter'in Mısır'ın güvenliğinde kilit rolde görüldüğü aktarılırken, siteye konuşan bir Libyalı yetkili, Mısır'ın Hafter'e verdiği destekten vazgeçmesi için alacağı her karara açık olduklarını belirtti. Sitenin Libyalı kaynaklardan aktardığı bir başka bilgiye göre; Hafter'e alternatif olarak görüşülen ismin, Hafter'in sözde ordusunun Genelkurmay Başkanı Abdel Razeq al-Nathuri olduğu belirtildi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 29
  • Kanun 3 yıl önce Şikayet Et
    Terörislere karşı çok sert ve hızlı olmalıyız corona bitmeden bu halter ve yandaşlarını bitirmeliyiz
    Cevapla
  • Bircihan 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne oldu Rusya zoruna mı gitti silahların keklik gibi vurulması oraya silah gönderirken mazlum insanların kanı akarken zoruna giden bişey olmuyorsa silah pazarından bu silahları silecekler kimse bu silahlara güven duymayacak silah satmayacam diye üzülüp zoruna mı gidiyor
    Cevapla
  • atak43 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizde Mısıra Alternatif arıyoruz.
    Cevapla
  • Paşa44 3 yıl önce Şikayet Et
    Sıradaki gelsin!!!!
    Cevapla
  • CanTürk 3 yıl önce Şikayet Et
    Kılıçtaroğulunu çağırsınlar gider diyenler :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de haftanın VAR kayıtları açıklandı
Ebu Ubeyde: “Düşman Gazze'nin kumlarına saplanmış durumda”