Küçük yaşta evlilik, çocuk haklarına aykırı

UNİCEF'in yayımladığı rapora göre, dünyadaki çocuk gelinlerin üçte birinden fazlası Hindistan'da bulunuyor. Hindistan'da bu evlilikler yasaklanmasına rağmen bu durumların en önemli nedeni gelenek ve din.

Küçük yaşta evlilik, çocuk haklarına aykırı
Küçük yaşta evlilik, çocuk haklarına aykırı
GİRİŞ 06.10.2009 14:38 GÜNCELLEME 06.10.2009 14:38

BM Çocuk Fonu UNİCEF'in yayımladığı rapora göre, son yıllarda gösterdiği ekonomik büyüme ve modernleşmeye rağmen Asya'nın dev ülkesi Hindistan'da 18 yaşının altında evlenen kadınların sayısının önceki yıl 25 milyona yaklaştığı bildirildi.

Hindistan, Nepal ve Pakistan'da, çocuklar 10 yaşını geçmeden nişan ve evlilikler yapıldığına dikkat çekilerek, bunun yanı sıra milyonlarca çocuğun kötü koşullarda çalışmaya zorlandığı, ev içinde ve dışında şiddet ve kötü muameleye maruz kaldığı, bazıları onarılamaz biçimde fiziksel ve psikolojik sorunlarla karşı karşıya bulunduğu vurgulandı.

Raporda, Hindistan, Pakistan ve Nepal'de eğitim seviyesinin yükselmesi ve çocuk evliliklerinin yasaklanmasına rağmen, çocuk evlilikleriyle ilgili gelenekler ve dini uygulamaların devam ettiği kaydedildi.

Çocuk gelinlerin yarısından fazlasının Güney Asya'da olduğuna işaret edilen raporda, kayıtlara geçmemiş doğumların yarısından fazlasının da olduğu bu bölgede, çocukların devlet kurumlarının korumasına ve hizmetine erişmede, okula gitme ve temel sağlık bakımı almada zorluk çektiği belirtildi.

Raporda, 2000-2008 yıllarında Afganistan'da doğanların sadece yüzde 6'sının, Bangladeş'tekilerin ise yüzde 10'unun kayıtlara geçtiğine dikkat çekilerek, bu oranın Hindistan'da yüzde 41, Maldivler'de yüzde 73 olduğu bildirildi.

Raporda ayrıca Güney Asya'da çocuk nüfusun yüzde 13'ünü oluşturan 44 milyon kişinin işçilik yaptığı, bunun yarısından fazlasının Hindistan'da olduğu kaydedildi. Bu bölgedeki direniş hareketleri, doğal afetler ve istikrarsızlıkların da çocukları kötü biçimde etkilediği ifade edildi.

Raporla ilgili yorumda bulunan UNİCEF İcra Direktörü Ann Veneman, genç fertlerini erken evliliğe zorlayan, onlara seks işçisi gibi kötü muamele eden ve temel haklarını yok sayan toplumların gelişemeyeceğini söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de haftanın VAR kayıtları açıklandı
Tesla 500 beygirlik canavarı tanıttı: Tesla Model 3 Performance