Haiti'ye yardım gönderen ülkeler listesi

Deprem felaketinin vurduğu Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'de yerleşim birimlerinin yüzde 10'u yıkıldı, yaklaşık 300 bin kişi evsiz kaldı. Depremden etkilenen bölgelerde yaklaşık 3,5 milyon insanın yaşıyor.

Haiti'ye yardım gönderen ülkeler listesi
Haiti'ye yardım gönderen ülkeler listesi
GİRİŞ 15.01.2010 15:40 GÜNCELLEME 15.01.2010 15:40
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

300 BİN İNSAN EVSİZ

BM İnsani Yardım Koordinasyon Dairesinden (OCHA) yapılan açıklamada, ilk tahminlerin Port-au-Prince'deki yerleşim birimlerinin yüzde 10'unun yıkıldığını ortaya koyduğunu, bunun 300 bin insanın evsiz kaldığı anlamına geldiği belirtildi.

Depremden etkilenen bölgelerde yaklaşık 3,5 milyon insanın yaşadığını kaydeden OCHA, BM'nin Haiti'deki İstikrar Misyonu'nun (Minustah), bazı bölgelerin yüzde 50 oranında yıkıldığını açıkladığını kaydetti.

-HAİTİ'DEKİ DEPREMZEDELERE YARDIMLAR

Haiti'yi yerle bir eden ve on binlerce kişinin ölümüne sebep olan depremin açtığı yaraları sarmak için dünya seferber oldu.

Türkiye'de Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Haiti'ye mobil hastane ve insani yardım malzemesi gönderileceğini açıkladı. Başta ABD, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (100'er milyon dolar) olmak üzere pek çok ülke ve kuruluş, Haiti'ye yardım için sıraya girdi.

Küba hükümeti, Haiti depreminde yaralananların tahliyesi için ABD'ye hava sahasını kullanma izni verdi. Fransa da, Paris Kulübünün üyelerinden Haiti'nin borçlarının iptal edilmesini talep etti.

Haiti'ye dayanışma gösteren, yardım yapan ülke ve uluslararası kuruluşlar şöyle:

TÜRKİYE

İLK FIRSATTA 1 MİLYON DOLAR NAKDİ PARA YARDIMI, TSK'DAN TEMİN EDİLMEKTE OLAN BİR KARGO UÇAĞI İLE 10 TON İLAÇ VE TIBBİ MALZEME, GIDA, ÇADIR, BATTANİYE, MUTFAK SETİ, SEYYAR HASTANE, 2 ADET SAĞLIK TARAMA ARACI VE 20 KİŞİLİK SAĞLIK EKİBİ HEMEN YOLA ÇIKARILACAK

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Haiti'ye, mobil hastane ve insani yardım malzemesi gönderileceğini bildirdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türkiye'nin Haiti'ye ilk fırsatta 1 milyon dolar nakdi para yardımı sağlayacağını bildirdi.

Bakan Çiçek, AA'ya yaptığı açıklamada, Haiti'de meydana gelen deprem sebebiyle Haiti halkına ''geçmiş olsun'' dileklerini iletti ve Haiti halkının üzüntülerini yürekten paylaştığını ifade etti.

Türkiye'nin Haiti halkına elinden gelen katkıyı yapacağını belirten Çiçek, ''İlk fırsatta 1 milyon dolar nakdi para yardımı sağlayacağız. Ayrıca TSK'dan temin edilmekte olan bir kargo uçağı ile 10 ton ilaç ve tıbbi malzeme, gıda, çadır, battaniye, mutfak seti, seyyar hastane, iki adet sağlık tarama aracı ve 20 kişilik sağlık ekibi hemen yola çıkarılacak'' dedi.

-Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu: 100'er milyon dolar.

-ABD: İlk aşamada 100 milyon dolar ve insani yardım çalışmalarına katılmak ve düzeni sağlamak için 3 bin 500 Amerikan askeri. ABD ayrıca Carl Vinson uçak gemisi ile başka gemiler de gönderiyor.

-Amerikan internet devi Google: 1 milyon dolar ve kurtarma ekiplerine teknolojik imkanlar.

-G20: Dünyanın en büyük sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G20, rakam belirtmemekle birlikte maddi yardımla malzeme yardımı sözü verdi.

-Avustralya: 9 milyon dolar.

-Brezilya: 15 milyon dolar ve 8 insani yardım uçağı. Haiti'deki BM barış gücünün başında bulunan Brezilya ayrıca ölüleri gömmek için bir mezarlık kurmayı teklif etti.

-Kanada: 50 milyon Kanada dolarına yakını hükümetten, bir o kadar da halkın topladığı yardımlarla toplam 100 milyon Kanada doları. Kanada ayrıca 2 savaş gemisi, helikopterler ve yük taşıyan uçaklar gönderdi.

-AB: Avrupa Komisyonu acil yardım olarak 3 milyon avro belirledi.

-Birleşik Krallık: 6,87 milyon avroluk mali yardım. Bunun yanı sıra 2 uzman kurtarma ekibi şu anda komşu Dominik Cumhuriyeti'nde ve bugün Haiti'ye geçmeleri bekleniyor.

-Fransa: 200 kadar itfaiyeci ve asker, kayıp arama malzemeleri ve bir sahra hastanesi, 2 savaş gemisi.

-İspanya: Acil yardım olarak 3 milyon avro ve yardım malzemesi taşıyan 5 uçak. Altıncı yardım uçağı bugün bekleniyor.

-İtalya: 1 milyon avro acil yardım. Lojistik destek taşıyan bir uçak gönderildi, ikinci askeri kargo uçağı bekleniyor. İtalyan Katolik Kilisesi de 24 Ocakta para toplama kampanyası başlatacak.

-Almanya: 1,5 milyon avro acil yardım. 320 bin avro acil yardım da insani yardım kuruluşlarınca söz verildi.

-Norveç: Depremzedeler için seferber olan insani yardım kuruluşları 2,7 milyon avro topladı.

-Danimarka: 1,34 milyon avro acil yardım.

-Belçika:  20 kişilik sahra hastanesi, 33 kurtarma görevlisi ve 4 köpek.

-Portekiz: C-130 nakliye uçağı ile 32 sivil savunma unsuru.

-Rusya: Acil Durumlar Bakanlığının 20 doktor ile bir sahra hastanesi göndermesi bekleniyor.

-Gabon: 1 milyon dolar acil yardım.

-Fas: Tıbbi ürün ve ilaç olarak 1 milyon dolarlık acil yardım.

-Ürdün: Doktor ve tonlarca gıda ile tıbbi malzeme.

-Güney Kore: 1 milyon dolarlık acil yardım ve kurtarma ekibi.

-Karayibler: Guyana ile Trinitad-Tobago 2 milyon dolar. Caribbean Development Bank (CDB) 1 milyon dolar. Küba acil tıbbi yardım gönderme sözü verdi.

-Şili: 40 ton acil yardım malzemesi (çadır, ilaç ve su), doktor ekibi ve uzman kurtarma görevlisi.

-Peru: 40 ton insani yardım malzemesi taşıyan 2 askeri uçak.

-Paraguay: 56 bin tonluk gıda yardımı.

-Japonya: 5 milyon dolar yardımla 230 bin avroluk acil öneme haiz malzeme.

-Endonezya: 75 kurtarma görevlisi.

YARDIMLAR HALKA ULAŞTIRILAMADI, BM AMBARLARI YAĞMALANDI-

Dünyanın dört bir yanından uçaklar dolusu gıda, su, çadır, battaniye, su temizleme aletleri, enkaz temizlemek için kullanılan ağır vasıtalar, helikopterler ve diğer taşıma araçları Haiti'ye ulaşırken, yüzlerce arama-kurtarma, tıp ve diğer alanlarda uzman kişiler de yardım için bölgeye gelmeye devam ediyor.

Yardımların kendilerine ulaşmadığından şikayet eden kızgın Haitililerin, cesetlerle yollara barikatlar kurduğu bildiriliyor. Yardım görevlileri, depremden sağ çıkanların gıda ve su sıkıntısının büyük olduğunu belirterek, insanların su için adeta savaştığını ifade etti.

Port-au-Prince'te BM'nin gıda ambarları yağmalanırken, yüz binlerce insanın aç olduğu Haiti'de BM'nin 15 bin ton gıda malzemesinden geriye ne kaldığı hesaplanamadı. BM, Haiti'de 2 milyon kişiye "hazır yemek" sağlanmasının planlandığını bildirdi.

Haiti'de yaşayan çok sayıda yabancıdan da haber alınamadığı bildiriliyor.

-LİDERLERDEN ULUSLARARASI KONFERANS VE YARDIM ÇAĞRISI-

ABD Başkanı Barack Obama ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Brezilya, Kanada ve diğer ülkelerle birlikte, deprem felaketinin vurduğu Haiti'nin yeniden kalkınması ve imarı için vakit geçirmeksizin uluslararası bir konferans hazırlıkları için birlikte çalışmaya karar verdi.

Birleşik Krallık Başbakanı Gordon Brown, Haiti'deki deprem felaketinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, İngiliz halkını ülkenin felaketlerle mücadele komitesi (DEC) aracılığıyla destek ve bağışta bulunmaya çağırdı.

BM'nin de bugün uluslararası topluma acil yardım çağrısında bulunacağı bildirildi. 

Öte yandan Amerikalı mühendisler, Haiti'de binaların kalitesizliğinin yıkıcı depremin verdiği hasarın artmasına neden olduğunu açıkladı. Bilim adamlarının, 2008 yılında Haitili yetkilileri, ülkede büyük bir deprem olacağı yönünde uyardığı ortaya çıktı.

Bu arada reggae ve hip-hop tarzı parçalarıyla ve hip-hop grubu The Fugees ile tanınan Haiti doğumlu müzisyen Wyclef Jean'in Port-au-Prince sokaklarından ceset toplama faaliyetine katıldığı bildirildi.

Öte yandan Haiti'nin Güney Afrika'da sürgünde bulunan eski devlet başkanı Jean-Bertrand Aristide, "ülkesinin yeniden kalkınmasına yardımcı olmak amacıyla geri dönmeye hazır olduğunu" bildirdi.

FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI KOUCHNER: FRANSIZ KURTARMA GÖREVLİLERİ 30 HAİTİLİYİ ENKAZDAN KURTARDI

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Fransız kurtarma görevlilerinin Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'de 30 Haitiliyi enkaz altından kurtardığını açıkladı.

Kouchner, başkent Paris'te Haiti Büyükelçiliği ile Haiti derneklerinin temsilcilerini kabulünden sonra düzenlenen basın toplantısında, ''Hala aciliyet arz eden bir durumdayız, birkaç gün daha. Esas olan, canlı bulmaktır'' dedi.

Fransız kurtarma görevlileri dün, Montana Oteli'nin enkazında sıkışmış 7 Amerikalı ile bir Haitili kadını kurtarmıştı. Otel yakınlarında Amerikalı kurtarma görevlileri de bir Fransız kadını kurtarmıştı.

Haiti'de şu an toplam 100 Fransız kurtarma görevlisi çalışıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • ali aslan 14 yıl önce Şikayet Et
    yardım edelim. biz de çok depremler yaşadık acısını biliriz haitiye daha fazla yardım etmemiz gerekir. kızılay bir yardım kampanyası başlatırsa ben seve seve elimden geldiği kadar yardım ederim. haber 7 editörleri siz bizim yerimize kızılay ile bağlantıya geçin ve bunu iletin.
    Cevapla
  • murat özkan 14 yıl önce Şikayet Et
    kızılaya. kızılaya para vermeye devam.. bizim depremzedelere gönderdiğimiz paraların hesaplarını versinler önce arkadaşlar kurumlara bağışlanan paralara yatıyolar haberiniz olsun.. kendi elinizle verirseniz ne ala bunlar yatıyolar veremezseniz dua edi genede kızılayın iç etmesine yardım etmeyin...
    Cevapla
  • htr83 14 yıl önce Şikayet Et
    karşılaştırma. google ile türkiyeyi karşılaştıranlar google para olarak aynı miktarı gönderiyor ama asıl ihtiyaç olan şeyleri göndermiyor ayrıntıya dikkat et yardım için gelen personele yapıyor yardımı halka değil. birde türkiye her ülkeye milyonlarca dolar ayıramaz bu iş için ayrılan bir bütçe vardır. önemli olanın niyet olduğunu untmayın
    Cevapla
  • Rumidiyar 14 yıl önce Şikayet Et
    İLginç diyen vatandaş bu daha ilginç. 16:37 Çin - Mısır - isviçre - israil- ve listede bulunmayan devletler bu daha ilginç değilmi hayırda yarışacağız tabi güzel ama bir tarafta hiç yardım göndermeyen ülkeler dururken türkiyenin ve google gönderdiği yardım miktarlarını karşılaştırmak asıl İLGİNÇ olan bu .
    Cevapla
  • erkan ertek 14 yıl önce Şikayet Et
    teşekkürler türkiye. biz her zaman dini dili ırkı ne olursa olsun düşmüşün mazlumun yanında olduk ve inşallahta olacağız
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sergen Yalçın'dan Beşiktaş yönetimine mesaj! Geri dönecek mi?
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu