Rusya, Karadeniz'de filosunu güçlendirecek

Ukrayna ile üs kira süresini uzatan Rusya'nın, Karadeniz'deki filosunu önümüzdeki 10 yıl içinde 18 gemiyle güçlendirmeyi planladığı bildirildi.

Rusya, Karadeniz'de filosunu güçlendirecek
Rusya, Karadeniz'de filosunu güçlendirecek
GİRİŞ 25.10.2010 14:51 GÜNCELLEME 25.10.2010 14:51
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Rus Donanmasından adı açıklanmayan bir yetkili İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, filonun uzun süredir onarımdan geçmediğini, birçok geminin neredeyse kullanışsız hale geldiğini belirterek, önümüzdeki 10 yıl içinde 18 gemi ile filonun geliştirilmesinin planlandığını söyledi.

Yetkili, Karadeniz filosunu en az 6 firkateyn ve 6 dizel motorla çalışan denizaltıyla modernize etmeyi planladıklarını kaydederek, "Devletin 2011-2020 arası silahlanma programına göre Karadeniz'deki filoya 18 gemi daha eklenecek" diye konuştu.

Aynı yetkili, filodaki eski bombardıman uçaklarının yeni Sukhoi 24M tipi bombardıman uçaklarıyla değiştirileceğini de sözlerine ekledi.

Rus Donanmasından konuyla ilgili şu ana kadar bir açıklama yapılmadı.

Ukrayna, Moskova yanlısı Viktor Yanukoviç'in devlet başkanı olarak seçilmesinin ardından geçen nisan ayında Sivastopol'daki Rus deniz üssünün kira süresini, Rusya'dan gazı yüzde 30 indirimle alma karşılığında 2042 yılına kadar uzatmıştı.

Kiev'in üssün kira süresini uzatması Rusya ile ilişkilerinin yeniden eski güçlenmesine yol açmış ve Ukrayna, NATO üyeliği yerine yeniden eski Sovyet müttefikiyle yakınlaşmayı tercih etmişti.

Analistler, Rusya'nın filosunda böyle bir revizyon yapabilmesi için Ukrayna'nın onayını alması gerektiğini belirterek, iki ülkenin şu anda 2009 yılında yapılan gaz fiyatının yeniden düzenlenmesi üzerinde çalıştığına dikkat çekiyorlar.

Rus gaz devi Gazprom, Ukrayna'nın devlet şirketi Naftogaz'ın Gazprom ile birleşmesine izin vermesi halinde bu ülkeye verilen gaz fiyatında indirime gidebileceklerini açıklamıştı.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in 27 Ekimde Kiev'e yapmayı planladığı ziyaret sırasında gaz fiyatlarının da masaya yatırılması bekleniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Lancelot 13 yıl önce Şikayet Et
    Büyük bir. ihtimalle Rusya, Fransadan Mistral tipi amfibikler alacak veya ortak üretime gidecektir.Bilindiği üzere Abdnin giremediği ender bölgelerden biri de Karadeniz, Rus donanmasının güçlenmeye başlaması, bölgeye girmek için Montrö Anlaşması vesilesiyle Abd nin Türkiye üzerindeki baskılarını yoğunlaştırmasına sebep olacaktır.
    Cevapla
  • Lancelot 13 yıl önce Şikayet Et
    Rus. deniz kuvvetlerinin suüstü filosu oldukça zor durumda.Uzun süredir büyük bir suüstü savaş gemisi hizmete alınmış değil bakım, onarım ve modernizasyon için yeterli bütçe olmadığı için de harbe hazırlık seviyesi düşmüş durumda.Gürcistan Savaşında donanmanın içler acısı hali medyaya da yansımıştı.Özellikle çıkarma esnasında Rusya, donanmasında olmayan amfibik gemilerin yokluğunun acısını hala yaşıyor.Önümüzdeki 10 yıl boyunca daha Karadenizdeki Türk filosu rakipsiz olacaktır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi