Drina Nehri'nde savaş kurbanları aranıyor

Bosna-Hersek'te savaş yıllarında (1992-1995) öldürüldükten sonra cesetleri Drina Nehri'ne atılan kurbanları bulmak için Peruçaç gölünde geçen ay tamamlanan çalışmalarda 396 kemik parçası bulundu.

Drina Nehri'nde savaş kurbanları aranıyor
Drina Nehri'nde savaş kurbanları aranıyor
GİRİŞ 26.10.2010 16:40 GÜNCELLEME 26.10.2010 16:40

Bosna-Hersek Toplu Mezarları Araştırma Komisyonu Başkanı Amor Maşoviç, kurbanların kimliklerinin DNA. çalışmalarının ardından tespit edileceğini bildirdi.

Amor Maşoviç, Sırbistan Kayıpları Arama Komisyonu Başkanı Velyko Odaloviç'le birlikte, Peruçaç gölünde yapılan arama çalışmalarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Sırbistan'da bulunan Bayna Başta hidroelektrik santralinin onarım çalışması nedeniyle Peruçaç gölündeki suların çekildiğini belirten Maşoviç, bunun üzerine temmuz ayında gönüllülerle birlikte bu bölgede savaş kurbanlarını arama çalışması başlattıklarını bildirdi.

Maşoviç, hidroelektrik santralindeki onarımın gecikmesi ve istedikleri iznin Sırbistan makamlarınca kabul edilmesi üzerine, ilk başlarda 10 gün sürmesi beklenen kurbanları arama çalışmasının 2,5 ay sürdüğünü belirterek, bu süre içerisinde 110 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridini çok dikkatli bir şekilde birkaç kez taradıklarını kaydetti.

Peruçaç gölünde yapılan çalışmada 396 kemik parçası bulunduğunu ve bunların 120 kişiye ait olduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Maşoviç, bir ay içerisinde DNA çalışması yapılacağını ve kurbanların kimliklerinin bu şekilde tespit edileceğini bildirdi.

Kemikleri bulunan kurbanların Vişegrad bölgesinden olduğunu belirten Maşoviç, ancak o bölgede 1992 yılında öldürülen 824 kişinin halen kayıp olduğuna ve cesetlerine ulaşılamadığına dikkati çekti.

Maşoviç, 2,5 ay süren çalışmalara Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere ülkedeki birçok kuruluştan ve farklı etniklere sahip gönüllü vatandaşlardan destek geldiğini belirterek, aralarında lise ve üniversite öğrencilerinin de bulunduğu 2 bin 400 kişinin çalışmalara katıldığını kaydetti.

Amor Maşoviç, 1. ve 2. Dünya Savaşları ile son savaşta Çetnikler tarafından katledilen çok sayıda Boşnak'ın cesedinin Drina'nın sularına atıldığına dikkati çekerek, Drina'nın Balkanların en büyük toplu mezarı olduğunu ve buradaki çalışmaları sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Sırbistan Kayıp Kişileri Arama Komisyonu Başkanı Velyko Odaloviç de Drina Nehri'nin Sırbistan kıyısında da cesetlerin olabileceği düşünülerek, Sırbistan hükümetine gönderilen dilekçe üzerine kendilerinin bu bölgede arama çalışması yaptıklarını belirtti.

''Bu medeniyet sorusuydu ve hepimizin ortak çıkarı, arama çalışmalarının bir an önce tamamlanmasıydı'' diyen Odaloviç, kendilerinin yaptıkları çalışmada ise 11 kişiye ait kemik parçalarının bulunduğunu ve bu kişilerin kimlik tespit çalışmalarına başlandığını bildirdi.

Toplu Mezarları Araştırma Komisyonu Başkanı Maşoviç ve ekibinin çalışmaları sonucu bugüne kadar açılan binlerce toplu mezarda 20 bin kurbanın cesedine ulaşıldı. Maşoviç ve ekibi, yaklaşık 10 bin savaş kurbanını bulmak için ülke genelinde çalışmalarını sürdürüyor.

(ALM-ÖMR-GÖK)

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor
Tesla'dan Türkiye'ye özel model: Fiyatı yarı yarıya düştü